Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

S 1. oktobrom bo vožnja z mestnimi avtobusi v Mariboru in Ljubljani brezplačna za upokojenke in upokojence, invalide, vojne veterane in starejše od 65 let. Za imetnike brezplačne vozovnice Slovenija bo novost uvedena avtomatsko, za tiste, ki je še nimajo, pa bo treba na prodajnih mestih izpolniti vlogo in plačati tri evre za izdajo kartice.

Za omenjene štiri kategorije potnikov - upokojenke in upokojence, invalide, vojne veterane in starejše od 65 let - bo vožnja z mestnim avtobusom v slovenski in štajerski prestolnici od 1. oktobra brezplačna, poudarja generalni direktor Direktorata za trajnostno mobilnost in prometno politiko Darko Trajanov in dodaja: «Vsi upravičenci v teh kategorijah pa ne smejo biti v delovnem razmerju«.

Za imetnike brezplačne vozovnice Slovenija se bo ta aktivirala samodejno, ko jo bodo oktobra prvič prislonili na čitalni terminal. »Ta tiste, ki je še nimajo, pa bo treba na prodajnih mestih izpolniti vlogo in plačati tri evre za izdajo kartice«, še dodaja Trajanov.
Z mariborskega Maproma so nam sporočili, da začetek izdaje vozovnic na avtobusni postaji še ni znan. »Kdaj bomo na Avtobusni postaji Maribor začeli izdajati te vozovnice, trenutno še ni znano – o datumu bomo potnike obvestili naknadno«, so še zapisali.

Temeljni cilj novega ukrepa pa je okoljska razbremenitev mestnih središč, hkrati pa tudi oživitev javnega prevoza: «Ta osip zaradi koronske krize je res dramatičen. V medkrajevnem prometu v letu 2020 beležimo 50-odsotno zmanjšanje števila potnikov, v mestnem prometu pa celo 69 odstotkov«, je še pojasnil generalni direktor Direktorata za trajnostno mobilnost in prometno politiko na ministrstvu za infrastrukturo. O tem priča tudi zasedenost mariborskega mestnega prometa. Medtem ko so pri Mapromu leta 2019 zabeležili 4 milijone voženj, se je lani njihovo število prepolovilo, do konca letošnjega avgusta pa so zabeležili 1,32 milijona voženj.