Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Potem, ko se je prejšnji teden zaradi pomanjkanja cepiva cepljenje v Mariboru nekoliko upočasnilo, bo tamkajšnji zdravstveni dom ta teden prejel 9 tisoč odmerkov cepiva, namenjenega starejšim od 50 let. Tudi v Lenartu so dobili toliko cepiva, kot so ga v skladu s strategijo cepljenja naročili. V obeh zdravstvenih domovih pa so prejšnji teden zaznali, da se na vabilo na cepljenje ni odzvalo med 15 in 20 odstotkov ljudi, kar jim je povzročilo nemalo organizacijskih težav.

V Mariboru lahko ta teden vabilo na cepljenje pričakujejo vsi, ki so se prijavili in so starejši od 50 let, pojasnjuje direktor Zdravstvenega doma Maribor Jernej Završnik: "Imamo zagotovljenih dovolj cepiv, za vse, ki morajo prejeti drugo dozo in imamo dovolj cepiv za vse ljudi, ki so stari 50 let in več in so se prijavili v naš cepilni seznam."

Dovolj je tudi Moderninega cepiva, ki ga je prejšnji teden zmanjkalo, zaradi česar so morali ljudi prenaročiti: "Vsi ti bodo ta teden cepljeni, tako kot so dobili tudi obvestilo."

Medtem pa so v Lenartu prejšnji teden v skladu s strategijo cepili vse, ki so za to izkazali interes in tako bo tudi ta teden, ko so na vrsti stari 50 let in več. Direktor Zdravstvenega doma Lenart Jožef Kramberger: "Ta teden bomo dobili nekaj manj kot 500 cepiv, tako da bomo jutri, v sredo in četrtek cepili. Moje sodelavke in sodelavci kličejo po seznamu."

Med kandidati za cepljenje pa je precej visok odstotek tistih, ki se, kljub temu da so se sami prijavili, vabilu ne odzovejo, pravita direktorja mariborskega in lenarškega zdravstvenega doma. To predstavlja za njih velik logistični izziv, ker moramo potem poklicati nadomestne ljudi.

V skladu s strategijo cepljenja starejšim od 50 let sledijo predstavniki kritične infrastrukture in ostali po vrstnem redu prijav.