Foto: Sandi Fišer
Foto: Sandi Fišer

V Mariboru se je sinoči s slovesno podelitvijo Borštnikovih nagrad in Borštnikovega prstana Igralki Marinki Štern sklenil 54. Festival Borštnikovo srečanje. Predstavo Še ni naslova Slovenskega mladinskega gledališča je mednarodna žirija označila za gledališki čudež in ji podelila Veliko Borštnikovo nagrado za najboljšo uprizoritev in še nekaj drugih nagrade. Več nagrad je prejela tudi predstava Ali: Strah ti pojé dušo Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana.

Predstavi Še ni naslova in Ali: Strah ti pojé dušo sodita v vrh slovenskega in evropskega gledališča

Mednarodna žirija 54. Festivala Borštnikovo srečanje je med 12 predstavami slovenskih gledališč, ki so se potegovale za Borštnikove nagrade posebej izpostavila dve: Še ni naslova in Ali: Strah ti pojé dušo. "Obe uprizoritvi sodita v vrh slovenskega in evropskega gledališča. Žirija je z odločitvami za posamezne nagrade izpostavila umetniške čudeže - nepozabne, presunljive, krhke in silovite. Zaradi njih nikoli več ne bo tako kot prej", je na slovesni podelitvi Borštnikovih nagrad v SNG Maribor dejala predsednica mednarodne žirije 54. festivala Borštnikovo srečanje Uršula Cetinski.

Veliko Borštnikovo nagrado za najboljšo uprizoritev je žirija podelila predstavi Še ni naslova avtorice besedila Simone Semenič v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča. Žirija je predstavo označila za gledališki čudež in njenim ustvarjalcem podelila več nagrad. Režiser Tomi Janežič je prejel nagrado za režijo, igralca Matej Recer in Stane Tomazin nagrado za igro, Anja Novak za mlado igralko. Predstava Ali: Strah ti pojé dušo Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana je najboljša predstava po presoji Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije. Režiser te uprizoritve Sebastijan Horvat je prejel posebno nagrado žirije za umetniško gesto, igralca Iztok Drabik Jug in Nataša Barbara Gračner Borštnikovo nagrado za igro.

Najvišje priznanje - Borštnikov prstan za igralske dosežke so slovesno nadeli igralki Marinki Štern, dolgoletni članici Slovenskega mladinskega gledališča.

V Mariboru pa so podelili še druge Borštnikove nagrade. Za izvirno dramsko besedilo Tih vdih jo je prejel Nejc Gazvoda, Borut Bučinel za oblikovanje svetlobe v Ljudomrzniku, za avtorsko glasbo v Macbethu Arturo Annecchino. Dragan Živadinov je prejel posebno nagrado žirije za umetniško vizijo v predstavi Reka, Reka.