Foto: Oglasno sporočilo/Marprom
Foto: Oglasno sporočilo/Marprom

Nekateri krajani Peker in Radvanja si želijo, da bi občina spremenila potek avtobusne proge številka 18. To so lani pred obnovo Lackove ceste iz krožne spremenili v linijsko progo, zaradi spremenjene poti pa so prikrajšani predvsem starejši in šolarji. Mariborska občina in Marprom njihovih težav ne uslišita, pravijo v civilni pobudi.

Osemnajstka, kot ji rečejo meščani, je do lanskega poletja proti Pekram peljala po Lackovi cesti, zavila proti Pohorju in se vrnila skozi Radvanje. Po spremembi pa v obe smeri vozi le še skozi Radvanje, izpušča pa tudi glavno avtobusno postajo. Prebivalci ob Lackovi cesti se čutijo pozabljene, pravi Darko Peretić s Pekrske gorce:

"Linija 18 je primarno namenjena Pekram in njena prva postaja mora biti ob vstopu v Pekre na Lackovi, to je na Gorco. Tam je že veliko naselje, se še gradi in veliko ljudi tangira tja."

Z Marproma sporočajo, da po Lackovi zdaj vozi podaljšana proga številka 4. Tisti, ki jih avtobus ne pripelje na glavno postajo, pa lahko pri trgovskem centru City prestopijo.

Predlagane spremembe avtobusne proge 18. Foto: Osebni arhiv/Darko Peretić
Predlagane spremembe avtobusne proge 18. Foto: Osebni arhiv/Darko Peretić

Sicer pa so jezni tudi v ulici Ob ribniku, ki je po njihovem preozka za dvosmerni avtobusni promet, saj morata avtobusa ob srečanju manevrirati. Predsednik sveta mestne četrti Radvanje Rajko Kotnik:

"Jaz bi kar predlagal gospodom v Marpromu z direktorjem na čelu, naj zamenjajo lokacijo in se vozijo na tak način, kot se morajo voziti starejši in na nek način tudi hendikepirani ljudje. Verjetno bo potem zapis njihovega odgovora bistveno drugačen."

Težav se zavedajo tudi v krajevni skupnosti Pekre, a je zadeva večplastna, interesi prebivalcev pa različni, nam je dejala predsednica sveta Zvonka Debenak. Zato si prizadevajo, da bi zaplete rešili z dialogom. Prihodnji teden se bodo sestali s predstavniki mariborske občine. Na občini pa obljubljajo, da se bodo do konca maja sestali tudi prometni strokovnjaki.