Valentina Turcu/Foto: Tone Stojko
Valentina Turcu/Foto: Tone Stojko

Gostja oddaje Obrazi sosednje ulice je bila Valentina Turcu, mednarodno priznana in nagrajevana balerina, koreografinja in režiserka. Rodila se je v Zagrebu, svojo uspešno pot pa začela v Mariboru. Odraščala je z baletnim ansamblom in po vseh teh letih v njem še vedno najde največji navdih, to so vse njene muze.

»Plesala sem dvajset let, a si nikoli nisem želela biti balerina; zanimalo me je gledališče kot celota. Od malih nog sem si želela biti koreografinja. Biti koreograf, pomeni tudi biti vizionar. Umetnik gradi identiteto mesta, mariborski balet že leta gradi indentiteto Slovenije«, je povedala Valentina Turcu.

Odraščala je v družini, ki se je posvetila baletu. Oče Marin in mama Maja sta bila posebna, stroga in zahtevna starša. Hčerki sta omogočila, da je po srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru postala članica slovite akademije znanega koreografa Mauricea Bejarta v Lozani. Valentino je izbral med 600 prijavljenimi iz vsega sveta, odkril je njene sposobnosti in jo naučil obrti. Po vrnitvi v Maribor pa je začela odkrivati svojo osebno in umetniško identiteto in še danes ji največ pomeni, da lahko dela to, kar ljubi in da ljubi to, kar dela. To je zanjo največja sreča in največji blagoslov v življenju.

Nastopala je v baletnih predstavah, nadaljuje kot izjemna koreografinja, sedaj tudi režiserka. Pohvali se lahko z več kot 130-imi projekti za dramske predstave, koncerte, balet in film ter prireditve.

V pogovoru boste spoznali njen način dela, kaj jo navdušuje, kako se loti novega projekta, koliko časa in energije mu posveti, kako se sprosti, nabira nove moči in kaj ji prinaša prihodnost.