Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat
Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat

Tako kot pri naši prehrani so tudi pri živalski cene različne, pa cena res vpliva na kakovost? Odgovarja veterinarka Natalija Hercog Gerbec:
"Glejte, ne gre za kilograme hrane in za ceno, potrebno je vedeti sestavo. Pšenica v briketu bo poceni: če imate v briketih 10 odstotkov mesa je to nič proti briketom, ki naj bi jih imeli 40, pri mačkah celo 75 odstotkov. In, če si predstavljate, takšna vreča hrane ne more biti tako poceni kot tista, ki je narejena iz mesnih odpadkov in iz pšenice. Ne bom rekla, da bo takšna žival stradala, tisti vitamini in minerali se dodajo v dobri in slabi hrani, to ni problem. Je pa res, da se bodo recimo takšne živali tudi s takšno hrano mnogo prej debelile in zakaj so ti briketi ješči? Ker se dodaja zelo veliko ojačevalcev okusov. Mi lahko imamo govejo juhico veste kako skuhano po receptu babic ali pa vržeš kocko, pa bo tudi kar v redu, če dam eno tako primerjavo. Tako da bodimo izbirčni, poglejmo kaj piše na deklaraciji, koliko je mesa, ker je veliko razlik."

Kaj pa v primeru surove hrane in, če se lastniki odločijo, da bodo kuhali sami? O tem prihodnjič.

Zavetišče za živali Maribor

V vsaki oddaji pokukamo še v mariborsko zavetišče za živali, kjer nas tokrat pričakuje Max. Nedavno smo s pomočjo naše oddaje pomagali nov dom najti mačkonu Max-u, danes je na vrsti simpatičen približno 3 leta star samec večje rasti. V boksu je precej živčen, saj ga vznemirja hrupno okolje, drugačen pa je v družbi človeka in v naravi - takrat je sproščen, umirjen, pogosto se tudi sprehajalcu postavi na pot, da ga ta pocarta, potem pa z veseljem nadaljuje pot. Zanj iščemo aktiven, odgovoren in ljubeč dom kjer bodo dali poudarek tudi na vzgojo, so zapisali v zavetišču. Z nekaterimi psi je kompatibilen, je pa pred odhodom v nov dom potrebno obvezno spoznavanje z vašim psom v zavetišču. Rad bi užival na ograjenem dvorišču in imel dovoljen vstop v hišo.

Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor
Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor

Kontakti zavetišča so:
Telefon: 02 480 16 60
E-mail: zavetisce.mb@snaga-mb.si

Vabljeni pa, da prisluhnete celotni oddaji še tukaj: