Veterinarka Natalija Hercog Gerbec in avtorica oddaje Vesela tačka, Jasmina Bauman. Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika Maribor
Veterinarka Natalija Hercog Gerbec in avtorica oddaje Vesela tačka, Jasmina Bauman. Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika Maribor

Veterinarski nasvet z Natalijo Hercog Gerbec
Ste že slišali za toksoplazmozo? Gre za okužbo, ki se prenaša z živali tudi na ljudi. "Toksoplazmoza je v bistvu bolezen, ki je parazitarna. Glavna vmesna gostiteljica je mačka. Je pa lahko razširjena pri različnih vrstah živali, tukaj je pomemben ta teden odnos mačka-miš. Mačke zelo rade lovijo miši in, če takšno miš, ki je okužena s toksoplazmo pojedo, se bo ta dalje razvijala v sami mački. Za nas je pomembno to, da se te infekcijske oblike prenašajo v obliki iztrebkov. Muce, ki so zunanje, lahko blatijo kjerkoli okoli naše okolice, tudi po vrtovih in je nevarna za nas v bistvu termično neobdelana hrana. Se pravi, surovo meso, kar ga sicer redko uživamo in pa recimo slabo oprana zelenjava, solata in podobno. Muce, ki imajo toksplazmozo, ni nujno, da jo tudi klinično pokažejo, lahko so samo prenašalke. Pri ljudeh pa nas je strah, kar se tiče nosečnic, skrbi nas tudi negativen vpliv na razvoj plodu in zato svetujemo, da nosečnice ne dajo takoj mačke stran," poudarja veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika v centru Maribora. Kako pa naj torej nosečnice pazijo nase? Prisluhnite celotni oddaji ob koncu članka.

Oddaja je na sporedu vsak petek ob pol devetih. Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat
Oddaja je na sporedu vsak petek ob pol devetih. Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat

Zavetišče za živali Maribor
V zavetišču sta me prijazno sprejeli vodja zavetišča Katja Ferlič Jovan in Maša Mesarec, tudi zaposlena v zavetišču. Maša je začela pravzaprav kot prostovoljka in ostala, kot lahko slišite v oddaji.

V sodelovanju z mariborskim zavetiščem sicer redno predstavljamo živali na voljo za posvojitev in verjemite, da vse živali, ki trenutno čakajo nov dom in jih ni malo, komaj čakajo nove tople roke lastnikov, tudi Reksi.

"Reksi je večji kuža, ki rad teka po travniku in se uči novih trikov. Je prijazen kuža večje rasti, vendar svoje starosti ne kaže niti po izgledu, niti po karakterju. Išče dom, kjer bo imel na voljo veliko dvorišče za prosto tekanje. Na sprehodu je lepo vodljiv, zato so ti z njim pravi užitek, stres pa mu predstavlja, kadar je v boksu. Igračke ga ne zanimajo preveč, zelo rad pa ima mentalne zaposlitve. Svojemu človeku bo zvest prijatelj in odlična družba," je med drugim povedala Maša Mesarec.

Reksi išče dom. Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor
Reksi išče dom. Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor

Kontakti mariborskega zavetišče so 02 480 16 60 ali elektronski naslov zavetisce.mb@snaga-mb.si. V kolikor imate tudi vi kakšna vprašanja za zavetišče, pa nam jih lahko pošljete na elektronski naslov vesela.tacka@rtvslo.si in bomo poiskali odgovor.

So pa v zavetišču potrebe nenehno in veseli so, da se ljudje vedno radi odzovejo. Kaj jim trenutno primanjkuje? Prisluhnite oddaji TUKAJ.