Veterinarka Natalija Hercog Gerbec in Jasmina Bauman. Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika Maribor
Veterinarka Natalija Hercog Gerbec in Jasmina Bauman. Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika Maribor

Veterinarski nasvet

"Mačja levkoza je ena izmed zelo pomembnih in pogostih nalezljivih bolezni mačk, ki je virusne narave. Žal je neozdravljiva. Muce, ki imajo levkozo, imajo bistveno skrajšano življenjsko dobo. Povzroča pa na eni strani škodo na imunskem sistemu, na drugi strani pa so take muce mnogo bolj nagnjene k razvoju tudi kasnejših tumorjev, ki so povzročeni s tem virusom mačje levkoze. Kako se prenaša? Seveda imamo več možnosti prenosa. Eden je žal tudi že s okužene mame na mladiče. Drugi pa je s tesnimi stiki med mačkami, bodisi da je to parjenje ali ugrizne rane, tudi deljenje skupnih posodic za hrano in vodo, pa tudi skupno deljenje stranišč. Infekciozna je lahko tudi sama slina. Imamo pa učinkovito cepljenje, tako da vsem tistim lastnikom priporočamo, če bodo muce tudi notranje in zunanje, da se jih ne zaščiti samo za mačjo kugo in pa mačji prehlad, ampak tudi za mačjo levkozo. Kajti nikoli ne vemo, kdaj bodo prišle v stik v našem okolju z okuženo živaljo in, ko je enkrat žival pozitivna, je zdravljenje le podporno, bolezen pa ni ozdravljiva in bistveno skrajša življenjsko dobo in so tudi bolj ranljive za druge bolezni," je povedala veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika v centru Maribora.

Pogosta obolenja pri mačkah, okuženih z levkozo, so: motnje krvi, rak, nevrološke motnje, razne infekcije, pa tudi bolezni kože, dihal, oči in sečil. Seznam bolezni je pravzaprav precej dolg. Veterinarji pa infekcijo z virusom mačje levkoze ugotovijo s hitrim krvnim testom.

Zavetišče za živali Maribor

Tokrat je bila v oddaji Vesela tačka, na sporedu vsak petek ob pol devetih na Radiu Maribor, predstavljena Zara. Njen čudovit siv kožuh že naznanja, da je Zara starejša dama, stara je namreč 11 let. Karakterno je prijazna, cartljiva in še vedno zelo igriva, tudi na sprehodu je poslušna, ubogljiva in lepo vodljiva, so zapisali v mariborskem zavetišču. Zanjo si želijo dom v hiši z ograjenim dvoriščem, saj je vajena zunanjega bivanja, prav tako pa, da ji posvojitelji omogočijo tudi kak varen in miren prostor v hiši. Če že imate kakšnega psa doma, je potrebno prehodno spoznavanje v zavetišču.

Zara išče dom. Kontakti zavetišča so: 02 480 16 60 ali zavetisce.mb@snaga-mb.si. /Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor
Zara išče dom. Kontakti zavetišča so: 02 480 16 60 ali zavetisce.mb@snaga-mb.si. /Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor

Srečne zgodbe o posvojitvi
Vesela tačka pa išče srečne zgodbe o posvojitvah. Ste posvojili psa ali muco? Bi radi zgodbo delili tudi z nami? Pišite nam na elektronski naslov vesela.tacka@rtvslo.si in zaupajte zgodbo.

Vabljeni k poslušanju celotne oddaje v zvočni obliki TUKAJ.