Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat
Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat

Nasvet veterinarke Natalije Hercog Gerbec (vodja Veterinarskega centra Pika v centru Maribora)

Tokrat smo se lotili rakastih obolenj, ki so žal tako kot pri ljudeh, prisotna tudi pri živalih. "Pri živalih so rakasta obolenja v porastu, nikakor ni drugače kot pri ljudeh. Tudi naše živali k sreči z boljšo oskrbo, prehrano in zdravstvenimi storitvami, ki so tudi v veterini zelo napredovale, omogočajo, da naše živali dosegajo veliko starost. Tako kot pri ljudeh tudi pri živalih s staranjem narašča pojavnost rakastih obolenj. Pri živalih je to lahko zelo različno, raki so podobni, najhitreje pa jih bomo videli na koži, to pa lastnike tudi najbolj skrbi. Nekaj je benignih, nekaj pa je povsem resnih. Pri psičkah so najbolj resni tisti, ki se pojavijo na seskih, če so maligni se lahko razširijo naprej na pljuča. Pri psih so pa tumorji na modih, sploh tista moda, ki se niso spustila, torej tista jajčka, ki je ostala nekje v trebušni votlini. To je velik riziko kasneje v življenju, kajti lahko se razvije rak. Pri kožnih tumorjih nasploh pa bi opozorila, da se ne diagnosticirajo tako, da se jih samo potipa in opazuje. Noben nima takšnih rok in oči, da bi vedeli samo s tipanjem za kakšen tumor gre. In tukaj je nujno, če želimo oceniti ali gre za kaj nevarnega ali ne, da z iglo in brizgo posesamo celice in veterinarji, ki imamo znanje iz citologije lahko postavimo diagnozo ali gre na nevarne celice," je povedala veterinarka Natalija. Prisluhnite celotnemu pogovoru na spodnji povezavi. Prihodnjič bomo prav tako govorili o rakastih obolenjih vendar tistih na notranjih organih in pa o bradavicah, ki se pri živalih prav tako pojavijo kot pri nas ljudeh.

Zavetišče za živali Maribor
V vsaki oddaji Vesela tačka pomagamo pri posvojitvah in tokrat pomagamo Reksiju, ki je zelo nesrečen v majhnem boksu, kjer že dve leti čaka na lastnike, so zapisali v Zavetišču za živali Maribor.

Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor
Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor

Reksi je večji kuža, ki rad teka po travniku in se uči novih trikov. Je prijazen kuža večje rasti star približno 10 let, vendar svoje starosti ne kaže niti po izgledu, niti po karakterju.
Išče dom, kjer bo imel na voljo veliko dvorišče za prosto tekanje. Na sprehodu je lepo vodljiv, zato so ti z njim pravi užitek. Igračke ga ne zanimajo preveč, zelo rad pa ima mentalne zaposlitve. Svojemu človeku bo zvest prijatelj in odlična družba.

V kolikor bi želeli spoznati Reksija, pokličite zavetišče na 02 480 16 60 v času uradnih ur (pon-pet 8.00-12.00) ali pišite na zavetisce.mb@snaga-mb.si, da se dogovorite za termin ogleda. Če boste posvojili s pomočjo našega radia, pa se nam oglasite, veseli bomo.
V zavetišču pa pozivajo poslušalce tudi, da so v pomanjkanju pleničnih podlog in, če ima kdo možnost pomagati, naj jih kontaktirajo, hvaležni bodo pomoči.


Z vami sta bila avtorica oddaje Vesela tačka in jutranji voditelj Robert Zajšek. Bodite z nami tudi prihodnji četrtek ob 8-ih 30, današnji oddaji pa lahko v celoti prisluhnete tudi tukaj: