Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Nekaj manj kot mesec po začetku obnove mariborskega Lenta je prvi, zahodni sektor že dodobra razkopan. Dela za zdaj tečejo po načrtu, tako da bi osrednji del lahko začeli obnavljati oktobra.

Promet na Lentu je med Strmo in Ribiško ulico zaprt od 12. julija. V tem času so izvajalci odstranili asfalt, tlakovce, robnike in urbano opremo, zdaj pa obnavljajo meteorno kanalizacijo in se pripravljajo na gradnjo vodovoda in plinovoda, pravi Jernej Flajšman iz občinske projektne pisarne:

"Vzporedno bomo vodili te komunalne vode od zahoda proti vzhodu. Po terminskem planu bomo dela v tem zahodnjem delu zaključili v začetku oktobra in se potem prestavili na osrednji del."

Težav za zdaj ni. Ker so z nedavnimi pozivi za ureditev drevoreda na Gregorčičevi ulici občani ponovno pokazali, koliko jim pomenijo drevesa, nas je zanimalo tudi, ali bodo znamenite vrbe ob dravskem nabrežju ohranili ali jih posekali in nadomestili. Na občini obljubljajo, da jih bodo ohranili in med deli zaščitili, za kar so izvajalca obvezali tudi s posebnimi gradbiščnimi pravili.

Občinski sogovornik dodaja, da je stanovalcem in javnosti na voljo tudi gradbiščna pisarna, kjer lahko dobijo odgovore na morebitna vprašanja:

"Z izvajalcem del smo se dogovorili, da bodo uradne ure potekale v gradbiščnih kontejnerjih nasproti sodnega stolpa vsako sredo med 15. in 16. uro."

Medtem poteka tudi gradnja nove brvi pri Starem mostu. Na lokacijo so namreč že pripeljali plavajoče pontone, ki so jih doslej pripravljali v zalivu pri vodnem stolpu, in s pomočjo katerih bodo gradili temelje.