Foto: Radio Maribor/Jure Makovec
Foto: Radio Maribor/Jure Makovec

V oddaji Obrazi sosednje ulice smo se na martinovo pogovarjali s someljejem Jernejem Lubejem. Po študiju ekonomije ga je poklicna pot peljala na Zavod za turizem, od tam v Hišo stare trte, zadnjih pet let pa si služi kruh kot samostojni somelje. Pripravlja svetovanja in turistična vodenja z degustacijami (ali brez), svetuje in streže vina v gostinstvu, predvsem pa pomaga ljudem, da bi bolje razumeli vina.

Za gostinca je morda res najboljše tisti prodano, če pa nekdo za nasvet vpraša someljeja, mora ta znati, k vsaki jedi priporočiti primerno vino. Jernej Lubej si želi, da bi si ljudje vzeli več časa ob srečanju z vinom; da bi si ga ogledali, ga povohali in dovolili, da učinkuje nanje. Ko je v času epidemije koronavirusa začasno izgubil voh in okus, je odkril nov način zaznave vina:« Ugotovil sem, da pri nekaterih vinih dobim kurjo kožo; to pomeni, da je vino dobro. Pri drugem vinu dobim mravljince po hrbtu; to tudi pomeni, da je zadeva dobra. Tudi brez organoleptičnih sposobnosti sem lahko zaznaval vino in ta mesec ali dva brez voha in okusa mi je dal neka čisto nova obzorja zaznavanja vina, ki jih še danes s pridom izkoriščam.«

Po degustacijah vodi tudi najzahtevnejše goste z vsega sveta in ti so izjemno navdušeni nad raznolikostjo ponudbe pri nas. Na vprašanje, ali gostje kdaj kakšno naše vino povežejo z lastno, njim že znano izkušnjo, sogovornik odgovarja: »Večkrat se zgodi, da pridejo gostje in rečejo, da najraje pijejo vina z levega brega Loare. Na srečo vem, kakšna so tamkajšnja vina, in lahko na Štajerskem najdem kaj podobnega. Tudi ko dobim rezervacijo za vinske degustacije, najprej vprašam, kakšna vina so komu všeč in koliko ima kdo znanja o vinu. Tako približno vem, katere vinarje naj izberem lahko naredim za vsakega gosta vodenje po njegovih željah. Imam recimo goste iz Amerike, ki se redno vračajo in želijo piti izključno vina biodinamične pridelave. Včasih gostov vino sploh ne zanima, ampak se želijo samo peljati okoli Maribora; tudi njih z veseljem vodim. Gostje so zelo različni, tako kot naša vina in prav ta raznolikost mi omogoča, da zadovoljim skoraj vsakega

Somelje naj ne bi vsiljeval, ampak svetoval, stranke lahko navduši z zgodbami, ki spremljajo vina in s someljejsko retoriko. Z njo pomaga gostu do novih zaznav, da na primer v vinu razberejo okus kokosa, tropskih sadežev ali koprive.
Somelje je posrednik med proizvajalci vin in trendi v vinarstvu ter se ravna po pravilih, katero vino gre h kakšni hrani, »ampak jaz s svojim uporniškim duhom ta pravila kdaj kršim; včasih se kaj posreči, včasih ne«, pove Jernej Lubej.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete TUKAJ.