Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Po zadnjih podatkih covid sledilnika ob koncu minulega tedna je v slovenskih domovih za starejše s koronavirusom okuženih 348 stanovalcev, številka pa je glede na razširjenost covida v državi narasla v minulih dveh tednih. O okužbah poročajo tudi iz mariborskega Doma Danice Vogrinec in Doma za starejše na Teznu, kljub vdoru okužbe tako med stanovalci kot zaposlenimi pa imajo situacijo pod nadzorom.

Glede na hitro širjenje okužb zaradi različice omikron, je porast števila okužb v domovih za starejše po Sloveniji pričakovan, pristojni pa stanovalce, zaposlene in svojce prosijo, da dosledno upoštevajo že znane zaščitne ukrepe. Do vdora okužb je prišlo tudi v mariborskem Domu za starejše Tezno, zadeve pa obvladujejo, pravi direktorica Jasna Cajnko: »Mi imamo na današnji dan potrjenih 19 okužb pri stanovalcih in 5 pri zaposlenih. Noben izmed zaposlenih pa ni v karanteni«. Do večjega števila okužb je prišlo v stanovanjski skupnosti z dementnimi bolniki, ki je zdaj v celoti rdeča cona. Cajnkova še poudarja, da je cepljenih oziroma precepljenih kar 98 odstotkov okuženih stanovalcev, njihovo zdravstveno stanje pa se razlikuje: »Večina se slabo počuti. Pri nekaterih pa se tudi kaj zaplete. Da so vsi samo malo prehlajeni, ne morem reči. So bili tudi v bolnišnico posredovani, ampak so se že vrnili. Reči, da je vse čisto brez zapletov ni mogoče. Je odvisno od vsakega posameznika in njegovega zdravstvenega stanja«.

V mariborskem Domu Danice Vogrinec imajo okuženi blažje oblike bolezni, rdeče cone pa so vzpostavili tako na Pobrežju kot na Taboru. »Imamo 15 okuženih stanovalcev, kar je glede na 809 stanovalcev, za katere skrbimo relativno majhna številka. Sploh na število dnevnih stikov, ker ne omejujemo obiskov in teh osnovnih človeških svoboščin«, izpostavlja direktor Marko Slavič in dodaja, da jih tare pomanjkanje delovne sile, ki ni le posledica epidemije. Okužbe in karantene pa terjajo še dodatni kadrovski davek. »Okuženih je 15 stanovalcev, prav tako tudi 15 zaposlenih, 12 zaposlenih pa je v karanteni«, je še pojasnil Slavič.

V novem SeneCura domu starejših občanov v Hočah ni okuženih, v njihovem domu v Mariboru pa kar 20 zaposlenih in 23 stanovalcev. Iz pekrskega Doma pod Gorco so nam sporočili, da ob 86-odstotni precepljenosti s poživitvenim odmerkom okužb med stanovalci že nekaj časa ni, okuženih so 3 zaposleni, 5 pa jih je v karanteni.