Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Oddelek za laboratorijsko diagnostiko v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor je po več kot desetletju težav dočakal novo laboratorijsko linijo. Z njo so skrajšali čas preiskav, povečali njihovo kakovost in razbremenili zaposlene.

Vrhunska linija omogoča oddelku za laboratorijsko diagnostiko, ki letno opravi približno pol milijona preiskav, sodobne oblike ugotavljanja in zdravljenja bolezni. Do te nujno potrebne menjave so se zelo pogosto srečevali s težavami z opremo. Specialistka medicinske biokemije Eva Fliser: "Nova oprema je za nas veliko olajšanje, saj smo prej pravzaprav že vsak dan potrebovali serviserje. Komaj smo opravljali preiskave."

Po besedah strokovnega direktorja bolnišnice dr. Matjaža Vogrina se občutno povečuje kakovost preiskav: "Pacienti so zdaj lahko prepričani, da bodo laboratorijske storitve opravljene na strokovno najvišjem nivoju in v optimalnih časovnih okvirih."

Z optimalnimi časovnimi okviri oz. s skrajšanjem časa preiskav se izboljšuje tudi zdravljenje, pojasnjuje predstojnik Oddelka za laboratorijsko diagnostiko Maksimiljan Gorenjak: "Zdaj se v laboratoriju zadeve vrtijo zelo hitro in prav to je eden od ključnih ciljev ustanove. Torej, da pridobimo na hitrosti, obračanju pacientov in skrajšamo ležalne dobe."

Celotna naložba, ki jo UKC Maribor krije z lastnimi sredstvi, znaša okoli 3 milijone in pol evrov. Gre pa za korak proti tehnološki posodobitvi celotne bolnišnice. Generalni direktor Vojko Flis: "Ta pridobitev sodi v naše načrte tehnološke posodobitve, zato, da bi lahko bolnikom nudili sodobne oblike zdravljenja, enakopraven dostop do takšnih oblik zdravljenja, kot jih poznajo v tistih državah, s katerimi se želimo primerjati."

Tako je bolnišnica v zadnjem času pridobila še nekaj dodatne nove opreme, med drugim nov magnet in dve CT napravi na radiologiji.