Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Vrhunska tekvondoistka Tyra Barada je po pomladi opravljeni maturi nameravala študirati športno trenerstvo na Univerzi v Mariboru, a ga ne bo. Razlog – ko bi morala opravljati zahtevani preizkus telesnih sposobnosti, je tekmovala na evropskih igrah na Poljskem in osvojila zlato v kickboksu, med drugim rokom pa je na Finskem postala svetovna prvakinja v tekvondoju, njeni prošnji za nadomestni datum pa niso ugodili. Na Univerzi v Mariboru pravijo, da so sledili zakonsko določenim pravilom.

Še pred testom motoričnih sposobnosti, ki je pogoj za vpis, smo na fakulteto poslali opravičilo s pojasnilom, da Tyra na ta datum tekmuje na evropskih igrah, pove njen oče in trener Tomaž Barada: "Že pred tem dogodkom smo poslali opravičilo, ker je na ta dan nastop na evropskih igrah. Odgovor je bil jasen - da se tega preizkusa mora udeležiti in da bo razpisan še en rok."

Tudi v drugem roku – septembrskem - je imela Tyra Barada še pomembnejše tekmovanje – svetovno prvenstvo, kjer je za Slovenijo osvojila zlato. Tretjega roka za preizkus niso omogočili. "Imajo razpisana samo dva roka, tretji ni bil naveden, medtem ko Fakulteta za šport v Ljubljani ta tretji rok ima. Najbolj pa je me prizadelo, ker vsa vpisna mesta sploh niso zasedena, razočarano dodaja Barada.

19-letna vrhunska športnica in odličnjakinja z gimnazije bi lahko izbirala med številnimi fakultetami doma in v tujini. Na želeni pa so ji zdaj vrata zaprta, pove rektor mariborske univerze Zdravko Kačič, saj da je prošnjo za nov termin preizkusa poslala prepozno, sploh pa ta ni bila dovolj uradna: "Vloga, ki bi ustrezala predpisani vlogi in z dokazili, je bila poslana prepozno. Za drugi rok pa ta nisi ni bila več releventna, ker se ni prijavila."

Po rektorjevih besedah bi morala Tyra Barada avgusta ponovno oddati vlogo za vpis na študij športnega trenerstva prek portala eVŠ, kar je sicer že storila v prvem roku. Tega pa zdaj ne more več narediti, saj so prijave že zaprte.

Da bi se za vrhunske športnike morala najti rešitev, so prepričani številni iz sveta športa. Da bi Univerza morala najti sistemsko rešitev za športnike, ki zastopajo državo na mednarodnih tekmovanjih, pa je pozval tudi minister za visoko šolstvo Igor Papič.