Na letošnji razpis za Glazerjeve nagrade in listine je prispelo 15 vlog, od tega 3 za Glazerjevo nagrado za življenjsko delo. Slednjo bo prejel založnik in zbiratelj kulturne dediščine Primož Premzl, listine pa bodo dobili multimedijska umetnica Nika Autor, David Mišič za arhitekturne dosežke in pa kipar in oblikovalec Marjan Mirt.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Založnik, organizator in zbiralec kulturne dediščine Primož Premzl je ena najvidnejših osebnosti v polju mariborske in slovenske kulture že dolgo časa. Njegova izjemna dejavnost sega na različna področja, osrednja os pa je založništvo. "Tu je njegovo delo za slovenski kulturni in duhovni prostor neprecenljivo, saj je zmeraj znal oceniti, katere založniške odločitve imajo kulturno zgodovinski značaj," pravi podpredsednica Odbora za podelitev Glazerjevih nagrad prof. dr. Karmen Teržan Kopecky.

Tako so že uveljavljena področja, na katerih ustvarjajo Glazerjevi nagrajenci, dopolnila še založništvo, arhitektura in multimedijska umetnost. Prejemnik Glazerjeve listine za arhitekturo je David Mišič. "Pri oblikovanju ne sledi vedno istemu arhitekturnemu slogu, ampak dosledno upošteva načela individualnega pristopa do prostora, projekta in konteksta," je povedal član odbora Branislav Rajič.

Multimedijska umetnica Nika Autor pa že vsaj desetletje sodi v vrh tovrstnega ustvarjanja v Sloveniji. "Geneza velikega uspeha sega tudi nekaj let nazaj, ko se je na beneškem bienalu predstavila s projektom Novicam se ne odpovemo!" pravi o umetnici član odbora Janez Ujčič, ki dodaja, da velik odmev doživljajo tudi nagrajenčini dokumentarni filmi.

Glazerjevo listino za kiparski opus pa bo prejel kipar in oblikovalec Marjan Mirt. "V celotnem procesu predelave, izdelave in končne izvedbe artefaktov v prostor je pogosto inovator."
pa je povedala članica odbora Irena Gajser. Slavnostna podelitev Glazerjevih nagrad bo 31. marca v Minoritski cerkvi.