Občina Starše je uresničila svojo napoved in marca vložila zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti uredbe o vodovarstvenem območju, ki dovoljuje izgradnjo nove in posodobitev obstoječe mariborske letališke infrastrukture na ožjem vodovarstvenem območju. Zaradi t. i. koneksitetne prakse ustavnega sodišča pa bi po najbolj črnem scenariju lahko presoja vplivala na skoraj vse večje, že obstoječe industrijske obrate v Mariboru in okolici, ki za obratovanje potrebujejo dovoljenja IED.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Nekaj okoljevarstvenikov, posameznikov in civilna pobuda Miklavž so kar nekaj časa iskali možnost za vložitev ustavne presoje uredbe o vodovarstvenem območju, kjer stoji letališče. To je v drugi polovici marca storila občine Starše, kjer so nam na vprašanja o razlogih za to, odgovorili, da za odgovor potrebujejo nekaj dni. Nam pa je razloge navedel eden od pobudnikov, nekdanji župan občine Miklavž na Dravskem polju Leo Kremžar, ki je povedal, da je letališče postavljeno na enem najpomembnejših vodonosnikov. Zato bi bila lahko kakršnakoli nesreča ekološka katastrofa. Kar pa želijo z vložitvijo presoje preprečiti.
Ampak zadeva dviguje veliko prahu, saj bi v nekaterih scenarijih lahko imela širšo razsežnost. Po t. i. koneksiteti lahko ustavno sodišče presojo razširi tudi na druge povezane predpise. To bi pomenilo, da bi zadeva imela vpliv na že obstoječa podjetja Weiler Abrasives, Energetika Maribor, Gorenje Surovina, Snaga, Cimos, Bio goriva, Albaught TKI, Ecolab, Intereuropa, FA Maik, Petrol in Plinarna Maribor. Najverjetneje pa tudi na nekatera druga. Zato so še posebej zaskrbljeni v Štajerski Gospodarski zbornici, kjer direktorica Aleksandra Podgornik poudarja, da je bila vložitev te presoje izredno neodgovorna in nepremišljena. Po njenem mnenju bi lahko imela vpliv celo na gospodarstvo celotne države.
Odvetnica Simona Marko, ki je za občino Starše pripravila pritožbo, meni, da ta presoja ne bo imela širšega vpliva. Vseeno pa dopušča možnost, da do koneksitete pride. Zadnjo besedo bo imelo ustavno sodišče.