Valentin Hren, Avgust Seničar in Milan Mandl. Foto: Radio Maribor/S.K.
Valentin Hren, Avgust Seničar in Milan Mandl. Foto: Radio Maribor/S.K.

Življenjska zgodba čilega 90-letnika Avgusta Seničarja se je začela avgusta 1933 pod Donačko goro.

Bil je zvedav vajenec v Mariborski tekstilni tovarni z neustavljivo željo po novih znanjih in osebnostnem razvoju. Težko je na kratko opisati, kaj vse je sestavljalo njegov poklicni čas znotraj tistih 58 let delovne dobe, ki so zapisane v njegovi delavski knjižici. Bil je vodja proizvodnje v podjetju Primat ter kar 37 let na direktorskih položajih – od lenarškega Klemosa do zasebne družbe Ventili v Selnici ob Dravi.

Klemos je praktično dvignil iz pepela in navezal prve poslovne povezave z nemškimi podjetji, da jim je še v času delavskega samoupravljanja uspelo privabiti tuji kapital in zasnovati proizvodnjo, ki še danes poteka v Tovarni bovdenov in plastike pri Lenartu v Slovenskih goricah.

Pol stoletja je bil ob izdatni podpori sokrajanov Valentina Hrena in Milana Mandla predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Razvanje pri Mariboru – kar je mimogrede posebnost, zrela za kandidaturo za Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov – ter četrt stoletja predsednik sveta tamkajšnje krajevne skupnosti.

Več in podrobneje pa v oddaji Poglobljeno.

Avgust Seničar – nekoliko drugačen direktor