Foto:
Foto:

Popotnik, turistični vodnik in po duši avanturist, Kranjčan se je novembra 2014 lotil projekta Slovenija, v okviru katerega namerava obiskati 6036 slovenskih naselij; podatek o številu krajev so mu posredovali na Statističnem uradu Republike Slovenije. In zakaj je po njegovem vredno obiskati našo čudovito deželo?

»Včasih sem Slovenijo dojemal kot neko državo, v kateri živim. Potovanje sem vedno povezoval s tujino, z eksotičnim in drugačnim. Ko sem začel vandrati po Sloveniji, sem ugotovil, da je naša dežela res lepa. Ponuja številna doživetja, narava in ljudje so čudoviti, lahko počnete marsikaj. Slovenija me je tako navdušila, da sploh ne najdem besed, ki bi opisale, kako sem vesel, da sem se lotil tega projekta. Po mojem preveč silimo ven, v tujino, medtem ko nas doma čakajo čudovite avanture,« pravi Mitja, ki vedno bolj spoznava, da bistvo potovanj ni v obiskovanju vedno novih mest in držav, temveč v doživetjih na poti in v ljudeh, ki jih srečaš.

V vsakem osvojenem kraju fotografira krajevno tablo, če te ni, pa hišno številko z imenom naselja ali kako tretjo identifikacijsko točko. »Pridem, se razgledam, če je kakšna znamenitost, če koga srečam, spregovorim par besed«, pripoveduje 29-letni Kranjčan. Ker se Mitja piše Lavtar, je svoje slovensko vandranje začel z Lavtarskim Vrhom v hribih med Škofjo Loko in Kranjem, kot zadnje pa bo najverjetneje obiskal Spodnje Duplje, kjer je odraščal.

Pogovoru z Mitjem Lavtarjem lahko prisluhnete v potopisni oddaji Potujte z Radiem Maribor.