Foto: Dean Kikec, osebni arhiv
Foto: Dean Kikec, osebni arhiv

V Obrazih je z nami Dean Kikec, Mariborčan, ki sta ga film in oder od nekdaj privlačila s tisto skrivnostno močjo, ki jo poznajo le izbranci.

Pa ni bilo v pravem trenutku pravega vzgiba, niti ne pravih možnosti zato, da bi poklicno zajadral v to smer. Se je pa zgodilo, kar se je skorajda moralo zgoditi. Ko so konec osemdesetih let v Mariboru snemali kultni film Kavarna Astoria v režiji Jožeta Pogačnika in po scenariju Žarka Petana se je zgodilo naključno srečanje s sodelavko ekipe Dragico Petrović po katerem se je pridružil filmarjem in - v žal ne prav opazni vlogi - tudi prvič nastopil v gibljivih slikah.

To je bilo za dolgo časa vse in kazalo je, da bo pri tem tudi ostalo, toda muza, ki ga je zapeljala v igralstvo si je zgolj vzela malce več časa.

Kasnejša odločitev, ki zdaleč ni bila srčna je šla v smer študija elektrotehnike. Kot izvrsten matematik je ubral poklicno pot v imenitno nišo za tiste ki obvladajo. Dean je oprl svoje podjetje za inštrukcije matematike in statistike … Posel je cvetel, ker s(m)o pač vedno v večini tisti, ki nas srečanje s to vedo ne navdušuje, vsaj ne preveč …

Se mu je pa igralstvo zgodilo in se mu še vedno dogaja.

»Ko si v nekem delu najdeš tudi sprostitev, potem to delo ni več breme, ampak nekaj kar samo kliče po več … Dokler te vloga razveseljuje, ni prav nič težko saj te poganja neka neustavljiva notranja sila …«

Doslej je nastopil v vrsti oglasnih filmov, bil je francoski poslovnež, športni komentator, tajni agent, nizozemski oče, pleskar, pa tudi škof Anton Martin Slomšek in duhovnik Franc Ksaver Meško. Sicer pa je zvesti član Kulturnega društva Pekre - Limbuš kjer ga najdemo v glavni vloge zadnje humoristične uspešnice Toneta Partljiča z naslovom Poroka čistilke Marije.

Dean Kikec, gost oddaje Obrazi sosednje ulice