Mate Brodar, foto: Urša Premk
Mate Brodar, foto: Urša Premk

Decembra smo v Obrazih iz sosednje ulice gostili enega tistih glasbenikov, ki vedno znova presenečajo s svojimi glasbenimi sposobnostmi, z vsestranskostjo in odličnim vokalom. To je Mate Brodar, bolj znan pod imenom Mate Bro.

Pot ga je peljala skozi mnoge projekte, v katerih se je kalil med drugim kot pevec, spremljevalni vokalist, kitarist in učitelj petja. Morda je najbolj prepoznaven projekt, pri katerem je sodeloval, projekt Da Phenomena. Sodeloval je tudi z Magnificom in zasedbama Velblod in Okustični.

Njegova prva ljubezen so bili bobni, sledile so kitarske strune in te so ostale za uresničevanje glasbenih sprostitev in žurov, zveza s klarinetom pa se je utrdila tudi na akademski ravni. Z zasedbo Okustični&Jadranka Juras je Mate Brodar za album Enkratna, neponovljiva soprejemnik nagrade Zlata piščal za najboljši album leta 2020; to slovensko glasbeno nagrado podeljujejo glasbeni uredniki in urednice.

Vabljeni k poslušanju pogovora, ki ga je sogovornik začinil med drugim s tem citatom:«Jaz se vedno hecam, da bi slovensko glasbeno sceno rešili trije novinarji, ki bi bili tako, tako zelo navdušeni nad muziko, kot ste vi kdaj nad športnimi dogodki, s to evforijo, s pol tega, da bi se nekdo lotil glasbene scene. Mislim, da bi bili mi rešeni - In tam, nova plošča! (smeh)«

Vabljeni k poslušanju pogovora, vodil ga je Matej Štrafela.