Frančiškanska cerkev Maribor Foto: Miran Kambič
Frančiškanska cerkev Maribor Foto: Miran Kambič

Slovenski turizem se je zaradi pandemije znašel na kritični točki, vendar mu pri ameriški reviji Forbes napovedujejo svetlo prihodnost. Slovenijo so uvrstili med sedem držav, ki bi se lahko uveljavile kot regionalne turistične sile. Obiskovalce bodo po njihovem mnenju prepričale naravne lepote, živahna kultura in doživetja zgodovine. Poleg naše dežele so se na ta seznam uvrstile še Etiopija, Iran, Mjanmar, Gruzija, Filipini in Tunizija.
Naša turistična organizacija je sredi maja začela vseslovensko motivacijsko kampanjo ZDAJ JE ČAS. MOJA SLOVENIJA. Z novim projektom vabi Slovence na počitnice doma in k delitvi doživetij s ključnikom #mojaslovenija. Nekatere lepote bližnje in širše okolice lahko ob sobotnih dopoldnevih odkrivate tudi ob pomoči naše oddaje Potujte z Radiem Maribor. V tokratni ste lahko slišali nekaj zanimivosti o Mariboru. Z nami je bil turistični vodnik Luka Hrvatin Meglič, ki je pred epidemijo po Mariboru vodil predvsem italijanske turiste. Štajerska prestolnica ponuja mnogo znamenitosti in zanimivosti, ki spremenijo obisk v pravo doživetje bogate kulture in dediščine; je mesto izjemne vinske tradicije, veselega in sproščenega prireditvenega utripa, pa tudi športne evforije. Turističnega vodnika Luko Hrvatina Megliča smo prosili, naj za naše poslušalce izpostavi tri zanimivosti mesta, o katerih spregovori tudi, ko po Mariboru popelje turiste. Ustavil se je pri Frančiškanski cerkvi v Mariboru.

Legenda o gradnji Frančiškanske cerkve

Če se boste sprehajali po starem mestnem jedru, nikakor ne boste mogli spregledati “rdečkaste”, Frančiškanske cerkve s samostanom, ki se bohoti ob pomembnih prometnicah v središču mesta. Bazilika Matere Usmiljenja v Mariboru je ena izmed sedmih bazilik v Sloveniji in je župnijska cerkev Župnije Maribor - Sv. Marija ter domača cerkev Frančiškanskega samostana Maribor.
Kot nam je povedal Luka Hrvatin Meglič je zelo zanimiva legenda o njeni izgradnji: »Legenda pravi, da so ves material oziroma vso opeko za gradnjo te čudovite cerkve na gradbišče prinašale domačinke, ženske iz Melja. Za vsako prinešeno opeko pa so dobile dva odpustka za grehe, ki so jih storile. Če pomnožimo število opek z grehi lahko ugotovimo, da so bile Mariborčanke prave grešnice,« pripoveduje Luka Hrvatin Meglič.

Vabljeni k poslušanju oddaje Potujte z Radiem Maribor: