Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Največ težav z zlato trsno rumenico imajo v Spodnjem Podravju oz. na ormoško-ljutomerskem območju, obvezno zatiranje pa velja za vse lastnike trsov, tudi brajd. Lani je bila zaradi tovrstne škode razdeljena subvencija, a ta za letos še ni predvidena.

Zlata trsna rumenica, ki jo s fitoplazmo prenaša ameriški škržatek, je bolezen trte; jo je pa mogoče zajeziti samo z zatiranjem prenašalca. Vodja oddelka za varstvo rastlin pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Maribor Jože Miklavc je povedal, da je najučinkovitejša kemična zaščita. "Priporočamo tudi, da vsi imetniki trt sproti odstranjujejo vse trte, ki kažejo bolezenske znake," je dodal.

Kakšni so znaki okužbe?

Kot je povedal Miklavc, so znaki zelo jasni. "Listi začnejo bledeti, se vihat navznoter. Potem pride do lokalnega odmiranja listnega tkiva," je povedal in dodal, da okužene trte ni mogoče rešiti in jo je treba posekati.

Škropljenje s fitofarmacevtskimi sredstvi je obvezno, letos bo, odvisno od kraja, treba škropiti od dva- do štirikrat. Nadzor nad izvajanjem pa izvaja inšpektorat za kmetijstvo. Zelo pogosto so žarišča divji nasadi in manjši vinogradniki, ki ne živijo od tega. Veliko bolezni je tudi med divjimi nasadi in brajdami, ki se uporabljajo zgolj za senco. Miklavc opozarja, da je tudi te treba škropiti.

Podrobna navodila za škropljenje Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije najdete TUKAJ.

V Spodnjem Posavju okuženih tudi 30 odstotkov trsov

Velike težave imajo v Spodnjem Podravju. Tam je ponekod okuženih tudi 30 odstotkov in več trsov. Škoda je zato ogromna. Vodja proizvodnje pri največjem slovenskem vinogradniku Puklavec Family Wines, Branimir Žličar, pojasnjuje: "Mi razpolagamo z 1.700.000 trtami, izgubili smo približno 300.000 trt, kar je 600–700 ton grozdja. V mlajših nasadih poskusimo zagotoviti našo potrebo po grozdju."

Ob škodi zaradi odmiranja trsov pa nastaja tudi proizvodna škoda. Zato si veliki vinogradniki želijo, da bi navodila o zatiranju upoštevali tudi manjši in tudi lastniki posameznih trsov.