Matej Puc in Viktorija Bencik Emeršič med snemanjem zgodbe (foto: RTV Slovenija). Foto:
Matej Puc in Viktorija Bencik Emeršič med snemanjem zgodbe (foto: RTV Slovenija). Foto:
V vlogi psihiatra nastopa Alojz Svete. (foto: RTV Slovenija).

Toda, kje so meje karierizma? Do kam lahko dovolimo lastnim ambicijam, ne da bi s tem škodovali sebi in partnerju? Tovrstna vprašanja je sprožila tokratna oddaja Pri psihiatru na 1. programu Radia Slovenija.

Glavni junak nove zgodbe Mateje Perpar je Lenart (igra ga Matej Puc), čigar dekle (Viktorija Bencik Emeršič) je precej ambiciozno dekle, ki si želi napredovati na delovnem mestu. Njen novi šef ji je napredovanje tudi obljubi – a le pod pogojem, da gre v posteljo z njim.

Njej se zdi ponudba nujno zlo, če hoče nadaljevati uspešno kariero: navsezadnje ne bo ne prva ne zadnja, ki bi storila kaj takšnega. Lenart pa je obupan in zdi se mu, da svoje dolgoletne partnerice sploh ne pozna več.

Za nasvet se obrne na psihiatra. Toda, ali je njegov nasvet ustrezen? Naj Lenart vztraja pri svojih načelih? Naj zamiži na eno oko? Ali pa naj se skobaca iz toplega laboratorijskega gnezda in sam postane bolj ambiciozen?

Kaj so povedali poslušalci med radijsko oddajo v pogovoru z voditeljico Carmen L. Oven?
Poslušalec Aleksander meni, da bi se moral Lenart pogovoriti s svojo punco, dekle se ne zaveda, da bi s takšnim dejanjem izgubilo svojo osebnost. "Ko enkrat začneš s tem, ne moreš več končati," pravi. Zdi se mu žalostno, da dekle ne zaupa dovolj svojim sposobnostim. Poslušalec Dušan iz Ljubljane meni, da je dekletovo vedenje nedopustno, njen šef pa ni normalen. "Kaj bi pa šefova žena rekla, če bi vedela, kaj se dogaja?"

Poslušalec Lojze je prepričan, da je dekle izgubilo stik z realnostjo, slišal je, kako nekatera dekleta v resnici tako dobijo zaposlitev, deklet, ki padajo na denar, je ogromno. Poslušalka Nika iz Grosupljega predlaga, naj Lenart preusmeri Nanino pozornost nase in s tem spremeni njen pogled na nastali položaj. Nana se morda samo dolgočasi, mogoče gre samo za igro, zato naj Lenart prevzame pobudo in razplete partnerski vozel.

Tone iz Ljubljane bi Nani pustil svobodo. "Ta ženska sploh nikoli ni imela rada svojega partnerja, ni ga vredna, saj ga ne zna ceniti. Ženske, ki se ponujajo, kot recimo tiste na postajah, niso nič vredne. To povzroča duševne bolečine, preden ljudje zaživijo skupaj, se morajo dobro spoznati," pove. Zadnja je poklicala Eva, ki se strinja s svojim predhodnikom in meni, da pripada starejši generaciji. "Mlajše generacije so bolj materialistične, prave ljubezni ni več, tudi ljubezen je le potrošniška dobrina," še dodaja.

Delite svoje mnenje z avtorji oddaje!
Spodnji prostor je namenjen vašim mnenjem. Vabljeni tudi k zadnjemu srečanju Pri psihiatru v letošnjem nizu 25. junija!