Tina Vrbnjak in Gorazd Logar kot Gizela in Vlado med snemanjem tokratne epizode (foto: Jure Čokl). Foto:
Tina Vrbnjak in Gorazd Logar kot Gizela in Vlado med snemanjem tokratne epizode (foto: Jure Čokl). Foto:
Režiser Klemen Markovčič in igralec Matija Rozman med snemanjem v radijskem studiu (foto: Radio Slovenija).
Režiser Klemen Markovčič in igralec Matija Rozman med snemanjem v radijskem studiu (foto: Radio Slovenija).

"Partnerja v odnosu nista nikoli v resnici enakovredna," trdi avtorica zgodbe, ki so jo pod režijsko taktirko Klemna Markovčiča odigrali Tina Vrbnjak, Gorazd Logar in Matija Rozman. Izkušnje iz življenja pred začetkom zveze, pričakovanja, želje, osebno zadoščenje – vse to vpliva na igro moči, ki se oblikuje v odnosu. Izkoriščevalnost na eni strani in potrpežljivost na drugi sta mnogokrat skrajna izraza tovrstne notranje dinamike odnosa.

Vendar ne obsojajmo prehitro, saj obstaja še druga plat medalje. Ali se v ustrežljivosti ne skriva tudi zadovoljevanje potrebe po sočutju in skrbi za sočloveka? In ali mačističen odnos do partnerice ne vsebuje tudi kavalirske drže? Je torej odnos, v katerem je moški ljubezniv samo takrat, ko ga ženska streže, lahko uspešen?


Kaj so povedali poslušalke in poslušalci, ki so poklicali v oddajo?
Vesna pravi, da je Gizela še zelo mlada: trenutno igra vlogo služkinje in bi morala čim prej odrasti. Morda bi se poskusila pogovoriti s partnerjem. Aleksander meni, da bi morala Gizela Vlada zapustiti. Moški ne bi smel tako ravnati z žensko; dodaja, da bi moški morali biti kavalirji. In kaj pravi poslušalec Blaž? Sam nikakor ne bi vztrajal v takšnem odnosu, odsvetuje pa ga tudi Gizeli, četudi bo kmalu dobila otroka. Fani je prepričana, da je psihiater slabo svetoval naši junakinji, ko ji je priporočil, naj se spremeni. Dodaja, da so moški že po naravi malo egoistični, da pa se ženske hitro lahko spremenijo v žrtve odnosa.
Poklical je še en Aleksander, ki je povedal, da Vlado očitno o sebi razmišlja kot o pripadniku višje rase. "Če bi bil jaz Gizela, bi ga brcnil v zadnjo plat," je še pribil. Jelki pa se zdi naš junak velik uživač, zato gorje Gizeli, če se bo poročila z njim. Premlada je, da bi vedela, kakšen je svet; ves čas potiska glavo v pesek, dodaja. In kako je radijsko debato zaključila Marija? Če bo sila, se lahko Gizela zateče tudi k splavu, pravi – vsekakor pa naj Vlada zapusti. Večina poslušalcev je torej presodila, naj Gizela odide iz tega odnosa.
Delite svoje mnenje z avtorji oddaje!

Fant je prijazen z mano samo, če ga strežem
Fant je prijazen z mano samo, če ga strežem