Foto: Euranet
Foto: Euranet

Včasih se zdi, da se o okoljevarstvu in zeleni prihodnosti pogovarjamo vsak dan, a dejstvo je, da ne moremo pri Gen Z - generaciji Z, pozabiti na to, da so ena izmed najbolj dejavnih generacij doslej, ki jih skrbi za skupno prihodnost.

Pogosto slišimo ali preberemo, da mladi mislijo le nase. A kar se tiče podnebja je pogosto zelo drugače. Če samo pogledamo na fenomen Grete Thunberg in njenih sledilcev ali bolje rečeno gibanja ter iniciative, ki so nastala posledično k njenemu začetnemu aktivizmu. Dober odziv generacije z zaznavajo tudi pri društvu Ekologi brez meja. Tako pravi predsednica Katja Sreš: "zelo dobro imajo razdelano idejo o tem kaj si želijo in kaj bi morali vsi skupaj kot družba narediti. Opažam, da so zelo angažirani, kot primer lahko navedem, da recimo kar pišejo proizvajalcem izdelkov, se obračajo na njih. Dobro znajo izkoriščati tudi družbena omrežja za neko pametno komunikacijo, kajti včasih kakšen proizvajalec ali odločevalec potrebuje zgolj idejo ali pa ne pritisk s strani potrošnikov."

Aktivno soočanje in delovanje pri zaščiti podnebja in planeta zemlje za mlado generacijo z ni enostavna naloga. Najprej je potrebno identificirati problem, nato se aktivirati in potem biti aktiven in delovati organizirano. Pia Zupančič iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost ob tem izpostavlja, da: "je kar stresno bi rekla, ker, ko poskušaš nekaj dopovedati velikokrat naletiš na očitek, da si mlad in da še ne veš o čem govoriš. Je pa tudi zelo zaskrbljujoče, ker imaš občutek, kot da starejše res ne briga za našo prihodnost in da moramo res sami poskrbeti za to, da bomo sploh imeli prihodnost. Med mladimi opažam, da je veliko te okoljske tesnobe, ker pač nas skrbi."

In skrb je gonilo, je motivacija. Ampak, aktivnosti so zelo raznolike, zato je potrebno imeti dovolj velik nabor marljivih članov, ki bodo poskrbeli za še tako različne projekte. Pia Zupančič: "imamo zelo pester spekter naših aktivnosti. Sicer najpogostejše so neke akcije in protesti. Na teh akcijah potem opozarjamo predvsem politike, da je zadnji čas za ukrepanje. Vključujemo se tudi v različne projekte, trenutno pomagama tudi pri obnavljanju in urejanju avtonomnega prostora Plac. Na splošno pa smo vpeti v čim več dejavnosti in poskušamo podpreti več projektov."

In kaj je tisto, za kar se generacija Z v bori v zvezi z bolj prijaznim jutri in pojutrijšnjem? "Najpomembnejša točka je prehod na bolj trajnostno življenje. Trenutno pač živimo v takšnem sistemu, ki je slab za naše okolje, saj živimo na svetu z omejenimi viri, mi pa se obnašamo, kot da viri ne morejo zmanjkati, kot, da niso omejeni. Torej, naše zahteve večinoma slonijo na željah, da se gre bolj na trajnostni promet, trajnostno energetiko in na splošno trajnostni način razmišljanja, ki sega na vsa področja našega življenja. Želimo torej, da vsak posameznik in tudi kot sistem spremenimo svoje ravnanje na bolje," še zaključuje Pia Zupančič iz Mladi za podnebno pravičnost.

Ne glede na to, kateri generaciji pripadate vi, je čas, da postanemo bolj aktivni prav vsi in to že danes.

Borut Kampuš, Radio Slovenia International - Radio Si - Euranet Plus - boljše razumevanje Evrope #EuranetPlus