"24. me je ob 6ih zbudilo sporočilo prijatelja, da se je vojna začela in da so napadli. Bila sem izjemno šokirana, celo telo se mi je treslo. Prva stvar, ki sem jo naredila, je bila, da sem poklicala starše, da preverim, ali so dobro, kaj se dogaja. Bil je tako velik strah, tako velik stres, da tega ne morem niti izraziti"

V telefonskem klicu so jo starši pomirili, da v mestu, kjer živijo še vse poteka normalno, saj se nahajajo v najbolj zahodnem delu Ukrajine, ki meji na Slovaško in Madžarsko.

Foto: Pexel/Антон Дмитриев@unsplash.com
Foto: Pexel/Антон Дмитриев@unsplash.com

"Naša država je naložila video vojaka, ki je poskušal vse pomiriti, da so bili obveščeni, da bodo napadli ob petih, da so pripravljeni. Prosil je, da ostanemo, ohranimo mir, da naj ne skrbimo preveč, naj sledimo navodilom in poskrbimo za družino, kar me je malo pomirilo, ampak vseeno, prvih nekaj dni nisem mogla spati brez sedativov, nisem mogla jest, ta občutek, da se vedno tresem in konstantne pretresljive novice, nisem mogla dojeti in sprejeti, kaj se dogaja v moji državi, ko sem gledala kako bombardirajo mesta, kako eksplodira vse, preprosto sem planila v jok."

Pove, da njene regije k sreči še niso napadli, a da ji prijatelji, sorodniki, znanci sporočajo, da v nekaterih delih države ostajajo po več dni zapored v zakloniščih. Dodaja, da čuti velik stres in krivdo, da ni tam, da ne pomaga na bojišču, v bolnišnici … V Ukrajini vladajo izredne razmere, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ta teden podpisal odlok, s katerim je ukazal splošno mobilizacijo.

"Res je žalostno, ko dojameš, da lahko kateregakoli od tvojih prijateljev odpeljejo tja, da se bori. Razlog zaradi katerega pa verjamem v našo zmago, verjamem, da bo še vse dobro, je to, da ogromno Ukrajincev iz tujine prostovoljno pridružuje vojski in vrača, da bi branili (Ukrajino) in se borili."

Anastasiya pravi, da se bo v Ukrajino vrnila, ko bo vojne konec, kadarkoli že to bo. Vojna ji je spremenila pogled na prihodnost.

"V teh nekaj dneh sem dojela namen, ki ga želim imeti v svojem življenju. Mislim, da ima vsak študent, ko se začne odločati za stroko in študij, se morda počuti malce izgubljen, kaj sledi, ima kakšne dvome o tem, kaj želi početi, a zdaj jasno razumem to, da to kar si želim delati in kar sem izbrala za študij, je prava stvar. Želim si, da v prihodnosti predstavljam Ukrajinske interese in komuniciram z drugimi ljudmi, drugimi narodi, na primer delo v združenih narodih, da bi svet bolje razumel Ukrajino, da prispevam k naši povezanosti in najpomembneje, prispevam k miru na svetu. To bi si želela za Ukrajino pa tudi za cel svet."

Urad vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov je 2. marca, vzpostavil vladni klicni center, kjer bodo za pojasnila glede pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom iz Ukrajine na voljo strokovnjaki z različnih področij. Direktorica Urada vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov mag. Katarina Štrukelj dodaja, da »vladni klicni center deluje v bistvu ves čas, od 8. do 18. ure na številki 0 80 41 42. Za klice iz tujine je številka +386 14 78 75 30. Po tem času, po 18. uri, pa se lahko zainteresiranim klic preveže na mobilno številko. Vzpostavili smo tudi posebni elektronski naslov info.ukrajina@gov.si, kjer res poskušamo čim hitreje odgovoriti na vsa vprašanja. V bistvu smo vzpostavili tudi posebno spletno stran, ki je v treh jezikih –slovenskem, angleškem, in ukrajinskem, kjer pa so v bistvu tudi na voljo vse aktualne informacije osebam, ki želijo urediti status državljanom iz Ukrajine, da pač lažje pridejo do vseh informacij.«

V klicnem centru bodo strokovnjaki dajali informacije glede vstopa in bivanja v Sloveniji, postopka priznanja mednarodne zaščite in pojasnili kako lahko posamezniki ali organizacije nudijo finančno ali materialno pomoč. Že v prvih dveh dneh po odprtju klicnega centra so prejeli okoli 750 klicev.

Tatjana Milovanović Radio Slovenija Internacional / Projekt Euranet Plus – boljše razumevanje Evrope # Euranetplus