Pina-
Pina-"Podaj mi roko" Foto: Promocijsko gradivo/Pina

Središče sestavljajo tri enote: informacijska točka, mrežni center in točka dialoga.

V prostorih informativne točke lahko priseljenci dobijo koristne informacije o izobraževanju, zdravstvu, jezikovnih tečajih in podobno, tudi brezplačno pravno svetovanje ter vodene oglede mesta za tujce; mrežni center krepi sodelovanje organizacij in institucij za vključevanje tujcev v lokalno okolje ter prostovoljstvo; točka dialoga pa je središče proaktivnega delovanja in sodelovanja ciljnih skupin z lokalnim prebivalstvom skozi kulturne dejavnosti. Vse aktivnosti bo spremljala medijska kampanja »Podaj mi roko,« ki bo imela poudarek na pripovedovanju življenjskih zgodb priseljencev.

Vodja projekta Mirna Bujić: »Projekt je namenjen širši javnosti lokalnih skupnosti, predvsem pa vsem tujcem in priseljencem, ki se skušajo vključiti v lokalno okolje. Z njim želimo ustvariti neko spodbudno okolje za vključevanje priseljencev in tujcev v lokalno skupnost, jim nuditi podporo pri vključevanju, jih osveščati, osveščati javnost o izzivih integracije kot o dvosmernem procesu, pa tudi približati lokalne prebivalce in priseljence, da se med seboj spoznajo. Med njimi želimo spodbuditi solidarnost in dialog.«

Projekt Središče za medkulturni dialog Koper je zaživel že v februarju, tako da aktivnosti že tečejo, v načrtu pa imajo tudi nove.

»V naše aktivnosti skušamo angažirati tudi strokovno javnost, oblikovali smo skupino za vključevanje tujcev v lokalno okolje in organiziramo različne strokovne in lokalne posvete. Sestaviti skušamo tudi bazo prostovoljcev, kajti prostovoljstvo je v regiji na zelo nizkem nivoju, ter s tem oživiti različne aktivnosti za prostovoljce. Pripravljamo tudi različne kulturne dogodke namenjene širši javnosti, kot so npr. večeri migrantskega filma ter ustvarjalni krožki, s pomočjo različnih medijev pa teče tudi medijska kampanja.«

Projekt Središče za medkulturni dialog Koper, ki se bo zaključil s koncem leta 2019, je vreden 57.500 evrov, sofinancirata pa ga Evropska unija iz sredstev Sklada za azil, migracije in vključevanje (75 %) in Republika Slovenija (25 %); naročnik je Ministrstvo za notranje zadeve.

Nataša Godec, Radio Slovenia International; projekt Euranet Plus – Za boljše razumevanje Evrope