Foto:
Foto:

Za vse, ki bi želeli študirati v Veliki Britaniji ali se tam pravkar izobražujejo, se bo z dnem odhoda Združenega kraljestva iz Evropske unije spremenilo nekaj reči. Kaj natančno, smo povprašali vodjo projekta Erasmus+ v Sloveniji Piko Nežo Pajnič: »Imamo več scenarijev, a noben ni podrobneje dorečen. Načeloma je tako: če se bo zgodil brexit brez dogovora, bodo lahko vsi tisti, ki so na študiju v Veliki Britaniji, zaključili študij brez težav. Tisti, ki pa bodo po tem datumu želeli oditi tja v sklopu programa Erasmus+, pa do te aktivnosti ne bodo več upravičeni, ker Velika Britanija ne bo več programska država. Če pa se bo zgodil brexit z dogovorom, naj bi bilo vzpostavljeno dvoletno prehodno obdobje. V tem dogovoru bo tudi jasno zapisano, katere aktivnosti se lahko še izvajajo, na kakšen način in koliko časa.«

Marsikoga skrbi, da študenti v primeru scenarija „brez dogovora“ ne bi mogli dokončati svoje izmenjave Erasmus+ in morda ne bi bili več upravičeni do nepovratnih sredstev. Ta skrb je za zdaj odveč: »Vsi, ki bodo 31. oktobra v tujini, bodo svoje aktivnost zaključili, kot je bilo načrtovano in zato bodo tudi finance zaključene, kot bi bilo v primeru, da se brexit ne bi zgodil. Za vse, ki pa imajo načrtovane aktivnosti po 1. novembru, pa je pomembno vedeti, kako se bo odhod Britancev iz povezave zgodil. Po vsej verjetnosti bodo morali svoje aktivnosti vsaj zamakniti, če bo dogovor to dovoljeval. V primeru brexita brez dogovora, pa te aktivnosti ne bodo več upravičene in bodo zato vsi pozvani, da prenesejo svoje aktivnosti ali v druge države, v primeru projektov pa na druge projektne partnerje,« še dodaja Pajnič. Načrt še vedno ni jasen, ker tudi dogovor o brexitu, kljub koncu oktobra, ki je pred nami, ni nič bližje. Osnovna določila, ki bi naj študente zaščitila, so bila sprejeta že marca.

Študenti iz Velike Britanije, ki zdaj študirajo pri nas, so v enaki situaciji, kot so naši študenti na Otoku. »Tisti, ki so na dan brexita tukaj, bodo lahko obdobje mobilnosti v okviru programa Erasmus+ končali, pripada jim financiranje, kot da se ne bi zgodilo nič. Medtem ko tuji študenti v Sloveniji ne bodo imeli težav in bodo lahko svoj študij tudi končali, vprašanje pa je, kako se bo potem odzvala njihova država na priznavanje izobraževalnih listin,« razloži Pika Neža Pajnič. Vse informacije bodo koordinatorji po univerzah ves čas sporočali študentom, objavljene pa bodo tudi na spletni strani Erasmus+ in Evropske komisije. Tudi podatke o tem, kako bo s priznavanjem listin po tem obdobju, lahko študenti pridobijo na svojih akademskih ustanovah. Manj informacij pa imajo študenti, ki študirajo v Veliki Britaniji brez pomoči programa Erasmus+, ti se morajo obrniti na svoje matične Univerze oz. slovensko veleposlaništvo v Veliki Britaniji.

Darja Potočan, projekt Euranet Plus – boljše razumevanje Evrope