Photo: EPA Foto:
Photo: EPA Foto:

In 1890, the English crime writer Agatha Christie was born. She is best remembered for the detective novels and short story collections with Hercule Poirot and Miss Jane Marple.

In 1946, the American director Oliver Stone is born.

In 1946, the American actor Tommy Lee Jones is born.

In 1947, the Treaty of Peace with Italy and 21 countries, including with Yugoslavia, came into force. The treaty was signed by 10 countries in February of the same year; following the conclusions of the Peace Conference in Paris, the Primorska region was annexed to Primorska Slovenia.

In 1978, the German aircraft designer Wilhelm Emil 'Willy' Messerschmitt dies in Munich. He built a fast passenger aircraft Typhoon and a number of fighter aircraft.

MUSIC HISTORY

1956 - Elvis Presley is at the top of the American charts with 'Don't Be Cruel'.

1990 - George Michael excites the Brits with his album 'Listen Without Prejudice Vol. 1'.

1990 - The Steve Miller Band takes the No. 1 spot on the British singles chart with 'The Joker'.

2008 - Richard Wright, keyboard player and founder of the group Pink Floyd dies.

________________________________________________

NA DANAŠNJI DAN

Leta 1736 je v Haagu umrl nemški fizik in izumitelj Gabriel Daniel Fahrenheit, ki je prvi postavil temperaturne lestvice. Te so v Veliki Britaniji in ZDA še danes v uporabi. Izdelal je tekočinski termometer z alkoholom in prvi živosrebrni termometer.

Leta 1890 se je rodila angleška pisateljica Agatha Christie. Znana je po kriminalnih romanih, v katerih največkrat nastopata Hercul Poiro in Miss Marple.

Leta 1908 se je v Veliki Polani rodil pisatelj Miško Kranjec. Napisal je deli Strici so mi povedali in Povest o dobrih ljudeh.

Leta 1946 se je rodil ameriški filmski režiser Oliver Stone. Zaslovel je s serijo filmov o vietnamski vojni, med njegovimi najbolj znanimi filmi so Platoon, Wall Street, Rojen četrtega julija, JFK, Rojena morilca.

Leta 1946 se je rodil ameriški igralec Tommy Lee Jones. .

Leta 1947 je začela veljati mirovna pogodba z Italijo in 21 državami, med njimi tudi z Jugoslavijo. Po sklepih mirovne konference iz Pariza je bila Primorska priključena k Sloveniji.

Leta 1978 je umrl nemški letalski konstruktor Wilhelm Emil »Willy« Messerschmitt. Skonstruiral je hitro potniško letalo tajfun in številna lovska letala.

GLASBENA ZGODOVINA

1956 - Elvis Presley je na vrhu ameriške lestvice s pesmijo 'Don't Be Cruel'.

1990 - George Michael je na vrhu britanske lestvice z albumom 'Listen Without Prejudice Vol. 1'.

1990 - The Steve Miller Band zasede vrh britanske lestvice singlov z 'The Joker'.

2008 - umrl je Richard Wright, klaviaturist in ustanovitelj skupine Pink Floyd.