Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Obiski kraljice • oddaje

Obiski kraljice Camille Saint Saëns in njegova dela za orgle

12.09.2021

»Njegov vzor in njegovo delo ostajata. Ni ga več, njegov duh pa veje po svetu, živ in sijoč in bo vel, dokler premoremo instrumente in orkestre,« so besede, ki jih je leta 1921 ob njegovem grobu izrekel Charles Maria Widor, tudi sam organist in skladatelj. Sodobnika, ki ju je združevalo navdušenje nad simfonijami z orglami, sta kraljico glasbil postavila v središče svojega glasbenega ustvarjanja. Camille Saint-Saëns pa ni zaslovel le kot ustvarjalec orgelskih del - z njimi je svoje ustvarjanje začel in končal. Vse od zgodnjega otroštva do poznih let, približno 75 let, je v svoji koncertni karieri užival velik ugled po vsem svetu tudi kot pianist in organist. Kot orgelski virtuoz je koncertiral po Evropi in Ameriki, sicer je bil naslovni organist v cerkvi sv. Magdalene v Parizu.

Obiski kraljice Iz opusa Jana Pieterszoona Sweelincka

05.09.2021

V oddaji bo zvenela glasba Jana Pieterszoona Sweelincka, nizozemskega skladatelja, ki je bil na prehodu iz 16. v 17. stoletje eden najpomembnejših skladateljev glasbe za inštrumente s tipkami. Večino življenja je preživel v Amsterdamu, kjer je deloval kot mestni organist. Vodil je glasbeno življenje v mestu, poučeval učence iz bogatejših družbenih slojev in hkrati usmerjal tudi skupine ljubiteljskih glasbenikov. V njegovem opusu so poleg psalmov še številne fantazije, koralne predigre pa tudi plesi.

Obiski kraljice Orgle v družbi klavirja

29.08.2021

Orgle so inštrument, ki nudi mnogo zvočnih kombinacij, srečujemo jih v najrazličnejših komornih zasedbah. Danes jih boste lahko slišali skupaj s klavirjem. Skupaj sicer redko zazvenita, čeprav imata nekaj skupnih značilnosti. Obe glasbili na primer pripadata družini inštrumentov s tipkami. Morda pa ju bolj kot podobnost družijo nasprotja, tako v zvoku kot v glasbenem izrazu in te boste lahko slišali tudi v glasbi te oddaje. Jean Langlais, Charles Maria Widor, Denis Bedard, Jordi Cervello in drugi so skladatelji, ki so ustvarjali za to zasedbo; kom pozicije bosta izvedla pianistka Teresa Sierra Martinez in organist Raul Prieto Ramirez iz Barcelone, ki skupaj muzicirata v duu Musart.

Obiski kraljice Tomaž Sevšek

22.08.2021

Oddajo namenjamo slovenskemu organistu Tomažu Sevšku. Kot koncertni solist in komorni glasbenik se dejavno posveča izvajalski praksi na različnih inštrumentih s tipkami od pozne renesanse do glasbene avantgarde 20. stoletja. V zadnjih letih se ukvarja tudi s pozabljenim glasbilom – francoskim koncertnim harmonijem iz druge polovice 19. stoletja. Nocoj ga bomo slišali v vlogi organista pri izvedbah skladb Johanna Sebastiana Bacha, Zsigmonda Szathmáryja, Andree Gabrielija, Francisa Poulenca in Primoža Ramovša.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov