Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Glasba in sveto • oddaje

Glasba in sveto Žalostinke preroka Jeremije Joaa Lourenca Rebela

21.02.2021

Skladba portugalskega baročnega skladatelja Joaa Lourenca Rebela je lahko liturgična ali koncertna. Žalostinke preroka Jeremije so namreč včasih izvajali pri liturgiji vélikega tedna, po 2. vatikanskem koncilu pa tovrstne, obsežnejše skladbe le redko dobijo svoj prostor pri bogoslužju. A jih zato morda pogosteje slišimo na koncertnih odrih. Taka je tudi kompozicija, ki jo boste lahko slišali v tokratni oddaji.

Glasba in sveto Ob godu Lurške Matere Božje in sv. Valentina

14.02.2021

Sv. Valentin je svetnik, ki goduje na današnji dan; poznamo ga predvsem kot priprošnjika za srečno ljubezen in zavetnika zaljubljencev. K njemu pa se priporočajo tudi popotniki, čebelarji in bolniki, saj je tudi priprošnjik proti božjasti in kugi. Z zdravjem je povezano tudi njegovo ime: izvira iz latinske besede valentinus – ta se prek pridevnika valens (v rodilniku valentis) povezuje z latinskim valeo, kar pomeni biti zdrav, močan, krepak, tudi mogočen in vreden. 11. februarja pa je tudi svetovni dan bolnikov. Na ta dan se je leta 1858, štiri leta potem, ko je papež Pij IX. razglasil versko resnico o Marijinem Brezmadežnem spočetju, v skalni votlini blizu Lurda štirinajstletni deklici Bernardki prikazala Marija. 25. marca se ji je predstavila z besedami: »Jaz sem brezmadežno spočetje« in ji naročila, naj poskrbi, da ji na tistem mestu postavijo kapelo. To se je tudi zgodilo, ob studencu, ki je začel izvirati iz popolnoma suhih tal pod Bernadkinimi prsti, še več pa ob procesiji s sv. Rešnjim Telesom, pa so se začeli dogajati čudeži ozdravitve. In se dogajajo še vedno. Bolniki kot za časa Jezusovega življenja v Sveti deželi ob mimoidoči procesiji vzklikajo in prosijo: »Jezus, Sin Davidov, usmili se me!« Ne preseneča zato, če je tudi Marija v lavretanskih litanijah poimenovana kot zdravje bolnikov. Mnogi skladatelji so ta vzklik posebej umetelno uglasbili.

Glasba in sveto Pred slovenskim kulturnim praznikom - z glasbo Antona Nageleta

07.02.2021

Pred slovenskim kulturnim praznikom se bomo v oddaji Glasba in sveto spomnili skladatelja Antona Nageleta, ki se je rodil leta 1911, torej pred 110-timi leti, na Koroškem, natančneje v Šentjakobu v Rožu. Je tudi avtor nekaterih del z duhovno vsebino, med drugim samospevov za glas in orgle, ki jih boste slišali v tokratni oddaji. Kot je zapisano v knjižici zgoščenke, iz katere bo tá glasba zazvenela, je njegov kompozicijski slog zakoreninjen v izraznem in harmonsko tvornem glasbenem okolju romantike, poslužuje pa se tudi zvočnega izraza impresionizma ali celo ekspresionizma. A to zadnje velja predvsem za klavirske samospeve, medtem ko se zvočnost Nageletovih kompozicij za glas in orgle giblje predvsem znotraj pozno romantičnih harmonij in občutij.

Glasba in sveto Ob prazniku Jezusovega darovanja v templju

31.01.2021

Tokrat vas vabimo k poslušanju glasbe, ki so jo za svečnico oz. za praznik Jezusovega darovanja v templju, ustvarili slovenski skladatelji. S tem praznikom se  40 dni po prazniku Jezusovega rojstva končuje božični čas; redovnice in redovniki hkrati praznujejo tudi dan Bogu posvečenega življenja.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov