Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Zborovski koncert • oddaje

Zborovski koncert Majska noč

30.04.2021

Dragi poslušalci, opolnoči bo nastopil mesec maj, za marsikoga najlepši čas v letu. Tako so premišljevali tudi pevci Komornega zbora RIAS iz Berlina in avstralski pianist Philip Mayers in ustvarili program z naslovom Majska noč. Posneli so ga maja lani, v času strogih protikoronskih ukrepov v cerkvi Jezusa Kristusa v Dahlemu. To pomeni, da so se na odru obnašali podobno kot pevci v tem času pri nas - če ste spremljali katerega izmed prenosov Zbora Slovenske filharmonije - na odru jih je bilo hkrati lahko le osem, dvorana, oziroma celoten cerkveni prostor pa je ostal brez občinstva. Tako so izkoristili partiture romantičnega in postromantičnega časa, naklonjene komornim zasedbam od duetov prek kvartetov pa do oktetov, z deli Camillea Saint-Saënsa, Fanny Hensel, Johannesa Brahmsa, Franza Schuberta in še mnogih drugih skladateljev, ki jih je očarala poezija večera, noči in svita.

Zborovski koncert »Renesančni zbor – kot feniks ...«

23.04.2021

Tokrat bomo predvajali posnetek koncerta renesančne zborovske glasbe, prepletene z orgelskimi improvizacijami, ki ga je v izmenjavo Evropske zveze radijskih postaj posredoval nemški radio Kultur iz Berlina. Slišali boste posnetek petega iz niza sedmih koncertov Berlinskega glasbenega festivala, ki je bil septembra lani v Berlinski filharmoniji. Tam so šestnajstega septembra lani nastopili člani Komornega zbora RIAS iz Berlina in organist Martin Baker, vodil jih je Justin Doyle. Doyle že vse od leta 2017 opravlja vlogo šefa dirigenta in umetniškega vodje tega odličnega vokalnega sestava. Za septembrski koncertni večer v Berlinski filharmoniji je zasnoval poseben program, s katerim se je želel po prvem valu epidemije zaradi koronavirusa vrniti h koreninam zborovske glasbe. Spored, sestavljen pretežno iz renesančnih mojstrovin za zbor a cappella, je naslovil »Renesančni zbor – kot feniks….«. Za orgelske improvizacije in občasno spremljavo je poskrbel organist Martin Baker, poleg del renesančnih mojstrov, kot so di Lasso, Binchois, Palestrina in Gesualdo, je bila na sporedu še glasba Hildegarde iz Bingna, Johanna Bacha in Antonia Caldare.

Zborovski koncert Odsevi človeške duše ...

16.04.2021

Dragi poslušalci, vabimo vas v družbo Zbora in Orkestra Nizozemskega radia, natančneje: moškega dela zbora in nekaterih članov orkestra ter pianista Ramona van Engelnhovna in dirigenta Benjamina Goodsona. Novembra lani so v Tivoliju v Utrechtu uzvočili privlačen in zanimiv program: Hvalnice sv. Antona Padovanskega, Francisa Poulenca in njegove Tri novelete, tri skladbe Franza Schuberta: V sedanji preteklosti, Podoknico in Pesem duhov nad vodami ter Debussyjeve Podobe in skladbo Štoparica in specialka, op. 15 Samuela Barberja: vsi naslovi so v prostem prevodu. Na prvi pogled nezdružljiva dela se iz različnih zornih kotov dotikajo istega presečišča: človeške duše. Rdeča nit se razvija iz uglasbene poezije, dotika pa se tako Goethejeve primerjave duše z vodo kot tudi duše padlega vojaka v poeziji Stephena Spenderja in glasbi Samuela Barberja.

Zborovski koncert Pesmi morja

09.04.2021

Dragi poslušalci, nocoj bomo lahko skupaj z Danskim vokalnim ansamblom raziskovali glasbeno zrcalo odnosa med človekom in morjem. Slišali bomo krstno izvedbo skladbe Mokrišča – vokalne zvočne slike jugovzhodnega dela Severnega morja, enega najpomembnejših pasov bibavice, dela UNESCO-ve svetovne naravne dediščine. Ob tem področju je namreč odraščala skladateljica Signe Lykke in ga opisuje kot »kraj brez horizonta, ki ga morje besneče zaliva dvakrat na dan«. Šef dirigent Danskega vokalnega ansambla Marcus Creed je nova dela na programu povezal s starimi mojstri: tudi z motetom Ave maris stella Tomasa Luisa de Victorie, torej s hvalnico zaščitnici Devici Mariji, kraljici morja. Skladba Westerlings Petra Maxwella Daviesa je nastala v spomin na vikinške odprave na Otočje Orkney. Uvedel jo bo napev Nobilis humilis anonimnega skladatelja – hvalnica na čast Magnusu Erlendssonu, pozneje sv. Magnusu, potomcu prvih vikingov na Otočju.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov