Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Mojstri samospeva • oddaje

Mojstri samospeva Mojstri samospeva

15.09.2021

O samospevih, njihovih ustvarjalcih in izvajalcih

Mojstri samospeva Knjiga visečih vrtov Arnolda Schönberga

08.09.2021

Tudi tokratna oddaja bo v znamenju samospevov, ki jih je ustvaril Arnold Schönberg; letos namreč mineva 70 let od njegove smrti. Knjiga visečih vrtov je delo, ki ga je ustvaril v letih 1908 in 1909, torej v času, ko se je začel ukvarjati z atonalnostjo oz. dodekafonijo. Poetičen naslov, bi lahko dodali, in taka je v resnici tudi glasba, ki je nastala po navdihu pesmi Stefana Georga.

Mojstri samospeva V spomin mezzosopranistki Dragici Kovačič

01.09.2021

Tokratno oddajo namenjamo mezzosopranistki Dragici Kovačič; nedavno je namreč minilo 70 let od njenega rojstva. Poslovila se je veliko prezgodaj, že leta 2002, njene v vseh pogledih dovršene interpretacije samospevov in opernih arij pa ostajajo. V Mariboru je poustvarila 33 vlog v več kot 20-ih operah standardnega, klasičnega in romantičnega repertoarja, pela je tudi v operah slovenskih skladateljev. Pester pa je bil tudi njen repertoar na področju samospeva - v radijskem arhivu v njeni izvedbi najdemo tako dela domačih kot tujih avtorjev, med njimi tudi nekaterih manj znanih.

Mojstri samospeva Samospevi Carlosa Guastavina II

25.08.2021

Carlos Guastavino se je rodil 5. aprila 1912, v provinci Santa Fe na severovzhodu Argentine, v prestolnici Santa Fe de la Vera Cruz je začel tudi z glasbenim izobraževanjem. Nato je študiral v Buenos Airesu. Po drugi svetovni vojni je kot nadarjeni pianist večkrat gostoval v Londonu, kjer je Simfonični orkester BBC prvič izvedel njegove orkestrirane klavirske skladbe, v 50. letih prejšnjega stoletja je koncertiral tudi v takratni Sovjetski zvezi in na Kitajskem. Za razliko od večine drugih skladateljev je Guastavino vseskozi dovolj zaslužil od avtorskih honorarjev in pravic, zato ni čutil posebne potrebe po spreminjanju kompozicijskega sloga, ki se je morda marsikomu zdel preveč konservativen.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov