Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Mojstri samospeva • oddaje

Mojstri samospeva Mozart in Debussy v izvedbi angleških interpretov, 1. del

17.07.2024

Tokrat vam v poslušanje ponujamo samospeve W. A. Mozarta in Clauda Debussyja. Morda nenavadna kombinacija, a prav zanjo sta se odločila angleška pevska interpreta mlajše generacije – tenorist Nicky Spence in bas baritonist Ashley Riches. Izbrane kompozicije obeh avtorjev sta skupaj s pevkama Kate Royal in Ruby Hughes zbrala na skupni zgoščenki, ki je izšla pri založbi BBC Music magazine collection.

Mojstri samospeva Samospevi Erwina Schulhoffa, 2. del

10.07.2024

Letos mineva 130 let od skladateljevega rojstva. Rodil se je v Pragi, kot Kafka in Mahler je bil tudi on po poreklu nemški Jud, ki je odraščal v češkem okolju. Bil je tudi eden najzgodnejših in najuspešnejših skladateljev, ki se je pri svojem ustvarjanju opiral na džez. Glasbeni navdih je sicer črpal še iz drugih virov, med drugim iz čeških narodnih pesmi.

Mojstri samospeva Samospevi Erwina Schulhoffa, 1. del

03.07.2024

Od skladateljevega rojstva letos mineva 130 let. Bolj kot obletnica je morda pomembno dejstvo, da gre za osebnost v generaciji evropskih glasbenikov, katerih obetajoče glasbene kariere je prekinil vzpon nacističnega režima v Nemčiji. Njegova dela, tudi samospeve, kljub kakovosti, še danes redko slišimo. Bil je tudi eden prvih klasičnih skladateljev, ki je našel navdih v ritmih džezovske glasbe, v njegovih delih je očiten avantgardni vpliv dadaizma. Me drugim je avtor tudi nekaterih socialističnih agitacijskih pesmi, saj se je v zadnjem obdobju svoje kariere priključil komunističnemu gibanju.

Mojstri samospeva Samospevi Gabriela Fauréja, 2. del

26.06.2024

Letos mineva 100 let od skladateljeve smrti.Zaradi obsežnega pesemskega opusa mu mnogi pravijo francoski Schubert, čeprav je živel pozneje. Poleg mnogih miniaturnih skladb za glas in klavir, je ustvaril tudi obsežnejše samospevne cikle, med njimi La Bonne Chanson, op. 61, ki ga boste tokrat slišali v izvedbi mezzosopranistke Sarah Walker in instrumentalnega sestava The Nash ensamble.

Mojstri samospeva Samospevi Gabriela Faureja, 1. del

19.06.2024

Letos mineva 100 let od skladateljeve smrti. A to morda ni pomembno, veliko več pove podatek, da je s svojimi več kot 100 deli za glas in klavir k razvoju francoskega samospeva prispeval mnogo več kot marsikateri drug skladatelj. Danes velja za najplodovitejšega francoskega skladatelja te glasbene oblike pred Debussyem. Samospeve je komponiral je vse življenje, pri čemer raziskovalci njegovega dela in življenja opozarjajo na vedno večjo poduhovljenost in abstraktnost njegovih poznih del.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov