Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Iz kulturnega sveta

274 oddaj

274 oddaj


Gre za oddajo magazinskega tipa, v njej pa predstavljamo kulturno življenje in ustvarjalnost Primorske ter kulturno dogajanje v Sloveniji, zamejstvu in v svetu. Vse pomembnejše dogodke predstavljamo z reportažnimi zapisi, pogovori, kritikami in ocenami. Posebno pozornost namenjamo primorskim ustvarjalcem z obeh strani meje v enournih pogovorih v živo. Odgovorna oseba: Neva Zajc Kontakt: neva.zajc@rtvslo.si

Iz kulturnega sveta

Gre za oddajo magazinskega tipa, v njej pa predstavljamo kulturno življenje in ustvarjalnost Primorske ter kulturno dogajanje v Sloveniji, zamejstvu in v svetu. Vse pomembnejše dogodke predstavljamo z reportažnimi zapisi, pogovori, kritikami in ocenami. Posebno pozornost namenjamo primorskim ustvarjalcem z obeh strani meje v enournih pogovorih v živo. Odgovorna oseba: Neva Zajc Kontakt: neva.zajc@rtvslo.si


23.06.2020

Jože Pirjevec, Nika Solce, Samo Rugelj

V oddaji nam dr. Jože Pirjevec predstavlja svojo zadnjo knjigo Partizani, ki je izšla pri Cankarjevi založbi.Knjiga je plod dolgoletnega raziskovalnega dela in študija znanstvene literature ter arhivskega gradiva iz najpomembnejših arivov na svetu. V njem se avtor osredotoča na drugo svetovno vojno na jugolsovanskih tleh, ki pa jo postavlja v širši evropski kontekst. V nadaljevanju se pogovarjamo z Niko Solce, ki je uglasbila več pesmi Alme Karlin in izbor objavila na CD. Zadnji pogovor je namenjen knjigam oziroma njihovem položaju na knjižnem trgu po epidemiji. Z dr. Samom Rugljem se o tem pogovarja Ivana Zajc.

54 min 45 s

16.06.2020

Erik Lovko - poklon, Maja Lovko, Majda Japelj, Dejan Mehmedovič; Žarko Vrezec, Vasja Kavčič

Ob razstavah v Mestni galeriji v Pirani in izolski Insuli, ki so ju pripravile Obalne galerije in Društvo Insula, se pogovarjamo o umetniškem delu slikarja in kiparja Erika Lovka, preminulega pred desetimi leti. V Piranu so iz njegove dediščine odbrali večja in manjša platna, v Izoli pa so na ogled postavili risbe pod naslovom Tango. Pogovarjamo se s hčerko Majo Lovko ter kustosoma Majdo Japelj in Dejanom Mehmedovičem. V nadaljevanju oddaje predstavljamo novo razstavo Žarka Vrezca v Lokarjevi galeriji v Ajdovščini ter Vasjo Kavčiča, ki se predstavlja v galweriji SDK v Tolminu.

56 min 5 s

09.06.2020

Goroslav Vukšić Gogo, Varja Hrvatin, Uršula Berlot

V oddaji predstavljamo prvenec Goroslava Vukšića Norci pomorci. V romanu spiše nekdanji pomorec zgodbo o odraščanju dveh morjeplovcev, poleg njiju pa na potovanju po morjih in postankih v lukahporterira niz izjemnih likov. Knjigo zaznamuje sočen in drzen jezik. Predstavljamo tudi Varjo Hrvatin, dobitnico nagrade za mladega dramatika na Tednu slovenske drame, ter slikarko in vizualno umetnico Uršulo Berlot, ki razstavlja v Mestni galeriji v Novi Gorici.

1 ur min 14 s

26.06.2020

Živko Marušič, Enej Gala, Dino Geromello

V oddaji gostimo tri umetnike: koprskega akademskega slikarja Živka Marušiča, ki razstavlja v galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju, novogoriškega umetnika Eneja Galo, ki se predstavlja v galeriji Kresija v Ljubljani, in avtorja fotografske razstave v Palači Gravisi Buttorai v Kopru. Marušič se predstavlja z deli na papirju, ki jih zaznamuje značilna risba. Enej Gala je na ogled postavil dela pod skupnim naslovom Na ramenih pritlikavecev, v katerih ne manjka družbene kritike. Geromello pa kaže fotografije s potovanja po Vientamu, Laosu in Tajski.

1 ur 1 min 17 s

26.05.2020

Tantadruj nagrade, zbornik Forum Tomizza - Neven Ušumović, Zora Stančič

V oddaji predstavljamo dobitnike nagrade tantadruj, ki jo vsako leto podeljujeo tri primorska gledališča, Gledališče Koper, SNG Nova Gorica in SSG Trst. Pogovarjamo se s predsednikom žirije Andražem Gombačem, z umetniškim vodjo SNG Nova Gorica Markom Bratušem o nagrajeni predstavi Šest oseb išče avtorja v režiji Paola Magellija. Gost oddaje je tudi Jurij Drevenšek, ki je bil nagrajen za vlogo novinarja v drami Na valovih Saše Pavček v režiji Alena Jelena ter Jaka Ivanc, režiser spletnih uprizoritev, za katere je Gledališče Koper dobilo nagrado za posebne dosežke. V pogovoru z urednikom Nevenom Ušumovićem predstavljamo zbornik Dvajset let poguma, ki je izšel ob 20-letnici Foruma Tomizza. Na koncu predstavljamo še razstavo grafičarke Zore Stančič, ki se z instalacijo in videom predstavlja v portoorškem Monfortu.

57 min 43 s

20.05.2020

Bert Pribac - poklon, Marij Čuk, Edelman Jurinčič

V oddaji se spomnimo pred kratkim preminulega pesnika Barta Pribca. Pogovarjamo se s tržaškim pisateljem Marijem Čukom, ki je napisal roman o požigu Narodnega doma v Trstu z naslovom Črni obroč, predstavimo pa tudi novo številko zbornika Fontana, ki je izšel znova po več kot petletni prekinitvi.

58 min 52 s

12.05.2020

Primorska gledališča v času epidemije korona

Oddajo namenjamo položaju gledališč v času epidemije, ko so se ustavile uprizoritve in vaje za nove predstave oziroma ko se je nepričakovano prekinila tekoča sezona. Dejavnost so sicer preselili na splet in druge platforme, a je to daleč od vloge gledališča, ki potrebuje živ stik z občinstvom. Beseda teče o tem položaju in o pričakovanjih za prihodnost. Pogovarjamo se z umetniškim vodjo SNG Nova Gorica Markom Bratošem in direktorjema SSG Trst Danijelom Malalanom in Gledališča Koper Katjo Pegan.

58 min 21 s

05.05.2020

Transgresije, Dejan Mehmedovič, Jelka Pečar, Simon Kastelic, Gani Lalloshi

V oddaji imajo tokrat besedo likovniki, ki pripovedujejo o tem, kaj so počeli v času osamitve med epidemijo. O tem govorita akademska slikarja Simon Kastelic in Gani Lalloshi. Z vodjo galerije Insula Dejanom Mehmedovičem in ravnateljico Obalnih galerij pa se pogovarjamo o tem, kako bodo izpeljali letošnji program in kašne so spremembe, ki jih prinašajo ukrepi zaradi širitve korona virusa.

59 min 44 s

10.03.2020

Nada Čibej, Nina Ukmar, Jana Slavec Maljevac, Ernest Zakarija, Drago Mislej, Dušan Milavec, Irena Lazar

Oddajo začenjamo z razstavo o Slovencih med leti 1918 in 1920, ki je na ogled v Pokrajinskem arhivu v Kopru. O njej se pogovarjamo z ravnateljico Nado Čibej. Pred mikrofon smo povabili tudi Nino Ukmar, predsednico slovenske kino art mreže, ki je minuli teden obeležila deset let delovanja. O dokumentarnem filmu Dediščina furmanov, ki smo ga videli v Izoli, se pogovarjamo z ustvarjalci, na koncu pa damo besedo še dekanji fakultete za humanistične študije profesorici Ireni Lazar. FHŠ prav te dni začenja s praznovanji svoje 20-letnice.

1 ur min s

03.03.2020

Martin Turk, Tine Ugrin, Majda Širca, France Berčič, Katja Mihurko Poniž

V oddaji govorimo o mladinskem filmu Ne pozabi dihati, ki so ga premierno predstavili v kinu Odeon v Izoli. tam smo se pogovarjali z režiserjem Martinom Turkom in igralcem Tinetom Ugrinom. O dokumentarnem filmu Požig se pogovarjamo z avtorico Majdo Širca. Predstavljamo tudi novo razstavo v ajdovski Lokarjevi galeriji o digiralizaciji pisem žensk iz začetka 20. stoletja pa se pogovarjamo Katjo Mihurko Poniž.

58 min 36 s

25.02.2020

Miran Košuta - prevod Prešerna, študentje o Sečoveljskih solinah, Etbin Tavčar, Ana Kučan, Tatjana Capuder

V oddaji se najprej pogovarjamo s profesorjem s tržaške univerze Miranom Košutoi, ki je na novo prevedel Prešernove poezije in čaka na izid knjige ob letošnji 220 letnici Prešernovega rojstva. Nekaj besed bo spregovoril tudi o maternem jeziku, ki smo se ga po svetu spomnili 21. februarja. V drugem delu oddaje se bomo pogovarjali s študenti Biotehniške fakultete oziroma oddelka za krajinsko arhitekturo, ki so v Monfortu pred dnevi predstavili svoj pogled na razvoj območja Sečoveljskih solin. Besedo damo tudi mentoricama prof. Ani Kučan in prof. Tatjani Capuderin ter Etbinu Tavčarku z zavoda za varstvo kulturne dediščine.

56 min 12 s

18.02.2020

Edi Šelhaus, Jernej Skrt,Jože Šubic, Janez Matelič, Boštjan Bugarič

V oddaji se sprehodimo po primorskih razstaviščih začenši z Ajdovščino, kjer je v Pilonovi galeriji na ogled razstava fotografij Edija Šelhausa. S fotografijami se predstavlja tudi Jernej Skrt, ki razstavlja v Novi Gorici, kjer je v Mestni galeriji na ogled razstava Jožeta Šubica. V izolski Insuli si ogledamo grafična dela janeza Mateliča, oddajo pa končamo z razstavo študetnov Avtomatik delovišču v Kopru in s pogovorom z dr. Boštjanom Bugaričem o vlogi tega novega središča za razpravo o vprašanjih poseganja v prostor in urbanih spremembah.

59 min 27 s

11.02.2020

Milko Šparemblek, Stojan Kerbler, Andraž Rožman, Mohamad Abdul Al Munem

V tokratni oddaji predstavljamo letošnja prejemnika Prešernove nagrade za življenjsko delo in nagrajence Prešernovega sklada. Gostimo tudi sirskega pesnika in založnika Mohamada Al Munema. Njegovo življenjsko zgodbo je Andraž Rožman zapisal v romanu Trije spomini: Med Hajfo, Alepom in Ljubljano.

58 min 48 s

04.02.2020

Boris Pahor, Dragan Bijelogrlič, Filmska šola, Matjaž Javšnik, Svetlana Makarovič, Matej Šurc

V oddaji IKS predstavljamo film BBC mreže o Borisu Pahorju in taborišču Natzweiler Struthof. Pogovarjamo s z Draganom Bijelogrličem, dobitnikom priznanja na 10. festivalu evropskega in mediteranskega filma v Piranu. Govorimo o filmski šoli, ki so jo predstavili na tem festivalu in objavljamo razmišljanje Matjaža Javšnika o tem festivalu in njegovi prihodnosti. Oddajo končujemo s pogovorom z avtorjema biografije Luciferka Svetlano makarovič in Matejem Šurcem.

59 min 16 s

28.01.2020

EPK - predstavitev kandidatk; Petra Culetto

V oddaji o kulturi povzemamo pogovor s Petro Culetto, objavljen v oddaji Studio ob 17-h in predstavjamo slovenske kandidatke oziroma mesta, ki so konec decembra oddala prijavnico za naziv EPK 2025. Slovenija ima v tem trenutku 6 prijavljenih, med temi kar dve primorski mesti – Novo Gorico in Piran. Oddajo je pripravil kolega z radia Slovenija Aleksander Čobec.

59 min 46 s

21.01.2020

Mozaik 2020, Nina Koželj in Michele Bazzana, Edvard Belsky, Federico Fellini, Društvo Histria, Zdenka Bonin

V oddaji najprej pogledamo na likovna prizorišča in opravimo pregled novih razstav. Začnemo v Lokarjevi galeriji v Ajdovščini, zatem se ustavimo v Loži v Kopru, kjer je na ogled razstava, ki povezuje obe sosednji pokrajini v projektu Maravee. Kuratorka Sabrina Zannier in koprska kustosinja dr. Majda Božeglav Japelj sta izbrali dva avtorja: v Benetkah šolanega Micheleja Bazzana in slovensko predstavnico Nino Koželj. V Izoli si ogledamo še razstavo ukrajinskega slikarja, ki že nekaj časa živi v Izoli, Edvarda Belskega, ki se predstavlja z ženskimi portrti. Naslovil jih je Madonne angeli. Osrednje mesto ima v oddaji Federico Fellini in razstava, posvečena režiserju ob stoletnici rojstva. O njem govorita soavtorja in lastnika fotografij Andrea Crozzoli in Antonio Maraldi. Oddajo zaključuje prispevek o dejavnostih društva Histria, povezanih s Koprom in predstavitev knjige dr. Zdenke Bonin Delovanje koprskih dobrodelnih ustanov.

1 ur min 18 s

14.01.2020

Primož Bizjak, Dragan Zlatanović, Selfish me - mestna galerija Piran, Od kovača do kolarja - Pokrajinski muzej Koper.

V oddaji predstavljamo dve fotografski razstavi večjih formatov. V Novi Gorici jih razstavlja Primož Bizjak, v Kopru pa Dragan Zlatanović. Podrobneje predstavljamo tudi razstavo Selfish me v piranski Mestni galeriji, kjer so izbranim umetnikom (izbiralo je 12 kustosov) ponudili možnost, da se predstavijo z avtoportreti.O tem govorijo glavna kustosinja dr. Majda Japelj, poleg nje pa še kustosi Marko Košan, Aurora Fonda in Ana Papež ter umetniki Eva Petrič, Gani Lalloshi, Tea Sorta Curk in Ira Marušič.V oddaji predstavljamo tudi novo zbirko v Pokrajinskem muzeju Od kovača do kolarja, ki so jo postavili na ogled konec decembra 2019.

59 min 21 s

07.01.2020

David Runco, Irena Škvarč, Lara Konjedic, Luana Malec, Primož Sturman

V oddaji govorimo o bralni kuluri in o tem, kaj pravijo podatki o izposoji in o nakupu knjig v dveh osrednjih knjižnicah v Kopru in v Novi Gorici. Znižani DDV komentirata direktorica Javne agencije za knjigo Renata Zamida in direktor založbe Mladinska knjiga Bojan Švigelj. Oddajo končujemo z nagrajenko - dobitnico Čopove diplome za prispevek k razvoju knjižničarstca Luano Malec iz Kopra in s pisateljem Primožem Sturmanom, ki je s kratko zgodbo pred nedavnim zmagal na natečaju Spirala.

58 min 29 s

10.12.2019

Veronique Olmi, Elisabetta Sgarbi, Vasja Žbona

V odddaji objavljamo pogovora, ki smo ju posneli na knjižnem sejmu v Ljubljani. V Cankarjevem domu je svoj roman Bakhita predstavila francoska pisateljica Veronique Olmi, kajti študentje Filozofske fakultete so ga izbrali za svoj "slovenski Goncourt". Knjiga je izšla pri Mladinski knjigi s podporo Francoskega inštituta. Na sejmu je bila tudi urednica založbe La nave di Teseo Elisabetta Sgarbi, s katero smo pripravili pogovor o izdajanju slovenskih del, zlasti tržaških pisateljev, pa tudi o njenem filmskem delu. Oddajo zaključuje predstavitev donacije kiparja Vasje Žbone.

1 ur min 35 s

03.12.2019

Nagrade Piranesi; prenova v arhitekturi; Maruša Zorec, Janez Koželj, matija Bevk in Vasa Perović, Jurij Kobe, Andrea Zamboni Maja Ivanič,

V oddaji odpiramo vrata prenovi v arhitekturi. Znani arhitekt Svetozar Križaj, ki je študiral pri Plečniku in diplomiral pri Edvardu Ravnikarju, je nekoč dejal: «V objektu, kjer je prisoten spomin - kolektiven ali individualen - moramo pustiti, da življenje še naprej živi. Hkrati pa moramo stavbi dati novo - naše - življenje. Vprašanje je prav ta dialog med obema življenjema. Če z zgolj formalnim, praznim restavriranjem, ubijemo življenje, ni več dialoga, ker ga ni z mrtvecem. Toda, dialoga tudi ni, če pristopamo nasilno, če vsilimo naš koncept in utišamo spomin v objektu. Pred tem pa nas varuje ljubezen.”Danes bomo dali besedo nagrajencem piranske konference, ki se konča s podelitvijo nagrade in priznanj Piranesi, pa tudi dvema profesorjema in strokovnjakoma z izkušnjo Maruši Zorec in Janezu Koželju.

57 min 23 s

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov