Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Svetovalni servis

3484 oddaj

3484 oddaj


Svetovalni servis prvega jutranjega programa je izjemno odzivna rubrika našega prvega radijskega programa. Strokovnjaki z najrazličnejših področij: pravniki, zdravniki, gradbeniki, hortikulturniki, računalničarji in mnogi drugi, odgovarjajo na vprašanja poslušalcev vsak delavnik med 8.05 in 8.35 po telefonu 01-475-22-22.

Svetovalni servis

Svetovalni servis prvega jutranjega programa je izjemno odzivna rubrika našega prvega radijskega programa. Strokovnjaki z najrazličnejših področij: pravniki, zdravniki, gradbeniki, hortikulturniki, računalničarji in mnogi drugi, odgovarjajo na vprašanja poslušalcev vsak delavnik med 8.05 in 8.35 po telefonu 01-475-22-22.


15.07.2020

Parodontoza – najprej krvavijo dlesni, nato se majejo zobje

Krvavenje dlesni ob ščetkanju in nitkanju zob, otekanje dlesni, slab zadah in majavost zob so najbolj značilni znaki parodontalne bolezni. Parodontoza greni življenje številnim ljudem – pravzaprav je nenavadno, da se ne pojavi kar pri vseh. Ali je za vnetje dlesni najbolj kriva slaba ustna higiena? Kako nastanejo zobne obloge in zobni kamen? Kako učinkoviti so novi postopki zdravljenja; kot je uporaba laserja? O vzrokih, posledicah in zdravljenju parodontoze v Svetovalnem servisu z zobozdravnikom doc. dr. Rokom Gašperšičem s Centra za ustne bolezni in parodontologijo Stomatološke klinike v Ljubljani.

31 min 4 s

14.07.2020

Prevoz domačih živali

Ob čelnem trku vozila s hitrostjo 50 km/h lahko nezavarovan pes, ki tehta 20 kg, prileti v potnike s silo teže več kot ene tone in jih tako usodno poškoduje. Kako pa vi prevažate svoje štirinožne prijatelje? Raziskave kažejo, da so le redki med njimi v avtu ustrezno zavarovani. Na razvejanem trgu različnih dodatkov, ki so namenjeni domačim ljubljenčkom, je na voljo veliko različnih rešitev za bolj ali manj varen prevoz psov in drugih domačih živali, a še zdaleč niso vsi enako učinkoviti. O varnem prevozu psov bomo govorili v torkovem Svetovalnem servisu. Vabljeni k poslušanju in sodelovanju.

30 min 41 s

13.07.2020

Spletna dostopnost

Spletna dostopnost je prvi pogoj za enako vključevanje invalidov, pa tudi starejših, v družbo. Brez dostopnih informacij, ki jih danes veliko pridobimo na spletu, so lahko invalidi in starejši postavljeni v neenakopraven položaj. Kako pomembno je zagotoviti enak dostop do spletišč in si pri tem prizadevati za večjo vključenost vseh skupin z različnimi invalidnostmi? Gostja Svetovalnega servisa bo strokovnjakinja za dostopnost pri Beletrini Maša Malovrh. Oddajo pripravlja Petra Medved.

28 min 11 s

10.07.2020

Čustvena inteligenca

Za pojem čustvena inteligenca ste zagotovo že slišali. Tudi o tem, da je pomembna pri prilagajanju na spremembe in uspešnosti posameznika. Čustvena inteligenca ni prijaznost, ki jo izkazujemo drug drugemu, ampak sposobnost samoobvladovanja, samozavedanja in samomotivacije ter empatija in socialne spretnosti posameznika. Kako jo merimo in krepimo v odraslosti? Kakšna naj bo vzgoja za visoko čustveno inteligentnost? Naš gost je psiholog dr. Aleksander Zadel.

28 min 19 s

09.07.2020

Potovalna lekarna tudi, če ne gremo daleč

Letošnje poletje bo seveda v nekaterih delih drugačno, kot smo ga vajeni. Z upoštevanjem navodil pa si bo marsikdo privoščil tudi oddih. Pripravljamo potovalno lekarno, ki lahko učinkuje samo nekaj ali več 100 kilometrov stran. Da ne bo težav z bolečinami, prebavo ali opeklinami. Gost: Milan Rajtmajer dr. med., spec. splošne in družinske medicine iz Zdravstvenega doma Celje.

31 min 23 s

08.07.2020

»Svetovni splet, zdravo! Ni nas doma, smo na dopustu!«

Samozaščitno ravnanje je ključno, ko govorimo o vlomih in ropih. Poleti so prazni domovi vaba za nepridiprave, ki si dopusta ne bodo privoščili. Katere zvijače dajejo videz, da je nekdo ves čas doma, in zakaj lahko nekatere objave z dopusta na družabnih omrežjih naredijo več škode kot koristi? Gost bo Benjamin Franca, višji kriminalistični inšpektor UKP GPU.

28 min 18 s

07.07.2020

Oskrba jagodičja

Maline, jagode in ribez so na slovenskih vrtovih že dolgo stalnica, se pa zadnja leta pojavlja tudi vse več novih vrst jagodičja. Jagode goji in haskap, forberi in tajberi, ameriške in sibirske borovnice, aronija in še bi lahko naštevali. Kakšno oskrbo potrebuje to jagodičje, kako preprečiti bolezni in odgnati morebitne škodljivce, kako povečati pridelek in kako se lotiti predelave hitro pokvarljivih plodov, bomo v torkovem Svetovalnem servisu vprašali dr. Darinko Koron s Kmetijskega inštituta Slovenije.

30 min 18 s

06.07.2020

Nakup, vzdrževanje in servisiranje starodobnikov

Starodobniki so za številne ljubitelje veliko več od vozil – gre za strast, predanost in celo za naložbo. Katera vozila sploh so starodobniki, koliko so vredni, kako jih vzdrževati in kje jih pokazati? Gost svetovalnega servisa bo predsednik Zveze slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil, Janko Uratnik. Vaša vprašanja pričakujemo na telefonski številki 01/475 22 22 ali preko spletne aplikacije na naši spletni strani.

28 min 14 s

03.07.2020

Priprava na daljše potovanje

Letos še toliko bolj kot prejšnja leta velja, da se je treba na brezskrbne počitnice dobro pripraviti. To med drugim vključuje načrtovanje poti, spremljanje aktualnih informacij o koronavirusnih ukrepih v državi, v katero potujemo, ter preverjanje stanja na cestah, na pot pa se odpravimo le s tehnično brezhibnim in ustrezno servisiranim vozilom ter pravilno naloženo prtljago. Kdaj se odpraviti na pot, kako se izogniti gneči in kaj vse je treba pred odhodom preveriti, bo povedal AMZS-jev inštruktor varne vožnje Mitja Jeseničnik.

29 min 31 s

02.07.2020

Covid - 19: kako naprej?, Prof. dr. Bojana Beović o novih odkritjih in življenju z novim koronavirusom

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom se je v Sloveniji pojavil pred skoraj štirimi meseci, več kot 100 tisoč testiranih, nekaj več kot 1600 okuženih, preklic epidemije, število okuženih pa spet vsak dan drugačno. Kje smo v boju s covidom 19? Preživljamo drugi val? Gostja četrtkovega svetovalnega servisa bo vodja svetovalne skupine za covid 19 pri Ministrstvu za zdravje prof. dr. Bojana Beović, dr. med., specialistka infektologinja. Pokličte ali nam pišite.

37 min 49 s

01.07.2020

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija

» Več pojasnjevanja, dialoga, strpne razprave, stroke«, je prvo izmed desetih priporočil varuhinje pravic uporabnikov RTV Slovenija Ilinke Todorovski, ki jih je objavila sredi meseca junija Česa si želi in kaj pohvali občinstvo? Ali širša javnost prepoznava vrednote javnega medijskega servisa? Kako vzpostaviti neposreden in spoštljiv dialog med uporabniki in ustvarjalci vsebin javne RTV? V sredinem svetovalnem servisu bo varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija odgovarjala na vaša vprašanja.

35 min 51 s

30.06.2020

Pravice državljanov v policijskih postopkih

Kdaj in kako lahko policisti z uporabo pooblastil posegajo v pravice državljank in državljanov

28 min 5 s

29.06.2020

"Mirno morje!"

V Sloveniji je v register vpisanih nekaj več kot 13 tisoč plovil, kar pomeni, da Slovenci smo navtični narod. O registraciji, podaljšanju veljavnosti plovnega dovoljenja za plovila v tujini, izpitu za voditelja čolna in varni plovbi bo po 8mi na vprašanja odgovarjal Primož Bajec, vodja Oddelka za nadzor prometa in reševanje pri Upravi RS za pomorstvo.

29 min 31 s

26.06.2020

Kaj moramo vedeti, preden se odločimo za nakup klimatske naprave?

Klimatske naprave zagotovijo bolj znosne bivalne pogoje v najbolj vročih dneh, v prehodnih obdobjih lahko z njimi prostore tudi ogrejemo, zaradi klime pa se lahko tudi prehladimo. Kaj moramo vedeti, preden se odločimo za nakup klimatske naprave? Kakšno moč klimatske naprave potrebujemo in kdaj zadošča prenosna klimatska naprava? Kakšna je razlika med inverter in klasično klimatsko napravo? Kaj pa poraba energije za delovanje klimatske naprave? V petkovem svetovalnem servisu boste izvedeli tudi, kako klimatsko napravo redno in pravilno vzdržujemo.

29 min 27 s

24.06.2020

»Nekoga, ki se utaplja, moramo v treh minutah spraviti ven«

Ko se nekdo utaplja, ga moramo iz vode potegniti v treh minutah, sicer je verjetnost preživetja hitro manjša. Po petih minutah recimo pade pod 50 odstotkov. Med kopanjem v morju, rekah, jezerih in drugih naravnih kopališčih ter seveda bazenih namreč ne smemo pozabiti na nekatere osnovne ukrepe. Predvsem pa – ne smemo precenjevati svojih sposobnosti. Gost: Mitja Slavinec, predsednik Slovenske potapljaške zveze, v okviru katere deluje Podvodna reševalna služba.

28 min 27 s

23.06.2020

Krvodajalstvo po epidemiji

Trenutne zaloge krvi so sicer nizke, a še vedno z njimi pokrivajo potrebe po krvi. Je pa seveda tudi transfuzijska služba uvedla dodatne zaščitne ukrepe, s katerimi krvodajalcem in zaposlenim omogočajo varno okolje in varen odvzem krvi. Kako torej poteka krvodajalstvo po epidemiji, katere krvi primanjkuje? Na vaša vprašanja odgovarja Irena Razboršek, dr. med., spec., direktorica Oddelka za preskrbo s krvjo na Zavodu RS za transfuzijsko medicino.

27 min 29 s

22.06.2020

Počitnice so pred vrati

Pred šolarji so zadnji dnevi pouka tega zelo posebnega šolskega leta, pred njimi pa so počitnice. Kako naj preživijo proste tedne, ki so pred njimi? Odločitve zaradi nejasne situacije, ki jo pred družine postavlja koronavirus, so težje kot ponavadi. Na kaj naj bodo pozorni starši, ko izbirajo počitniška varstva in letovanja za svoje otroke? Kakšne izkušnje lahko mladi sicer na njih pridobijo? Kako premagati domotožje ali dolgčas? Odgovarjala bo Darja Krebelj iz Društva šolskih svetovalnih delavcev Slovenije.

28 min 17 s

19.06.2020

Začela se je poletna gorniška sezona

Začenja se poletna gorniška sezona, letos bo v naših gorah zaradi epidemije koronavirusa obisk verjetno še večji. V izogib težavam ali celo nesrečam v gorah prihaja v studio Prvega Matjaž Šerkezi, strokovnim sodelavec PZS in gorski reševalec, ki bo odgovarjal na vaša vprašanja v zvezi z gorništvom, izvedeli pa boste tudi to, kako in kje boste lahko v gorah porabili vaše turistične bone. Pokličite nas na telefonski številki 01/475 22 22 ali nam vprašanje zastavite na naši spletni strani na naslovu radioprvi.si.

28 min 46 s

18.06.2020

Koriščenje dopusta in izplačilo regresa

Minimalni znesek regresa za leto 2020 je 940,58 € bruto. Delodajalci ga morajo – z nekaj izjemami – izplačati najpozneje do 1. julija. Gre za pravico, ki je vezana na pravico do letnega dopusta. Minimalni letni dopusta za zaposlenega, ki dela 5 dni v tednu, pa je 20 dni. Obeh tem – koriščenja dopusta in izplačila regresa – se lotimo v četrtkovem Svetovalnem servisu. Z nami bo vodja območne enote Ljubljana z Inšpektorata RS za delo Alenka Fritz Kolbe.

28 min 46 s

17.06.2020

Se ne strinjate z informativnim izračunom dohodnine?

Finančna uprava je v drugem svežnju poslala skoraj 687 tisoč informativnih izračunov dohodnine, od tega 244 tisoč zavezancem ali več kot tretjini z doplačilom. Menite, da je informativni izračun pomanjkljiv, se z njim ne strinjate? V tem primeru lahko finančni upravi posredujete ugovor. Skrajni rok za ugovor je 29. junij. Na vprašanja odgovarja Neli Komar Novak s Finančne uprave Republike Slovenije.

31 min 38 s

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov