Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Matjaž Jelen (Šank Rock): Prihajamo tudi na Primorsko

22.05.2023

Ta teden v rubriki 'Pesem in pol' pospešeno predvajamo svežo pesem zasedbe Šank Rock Se še spomniš, ki jo je v živo predstavil pevec skupine Matjaž Jelen.


Dopoldan in pol

1433 epizod

Dopoldan in pol

1433 epizod


Dopoldan in pol je magazinsko zasnovana oddaja, ki jo pripravljamo skupaj s sodelavci v uredništvu razvedrilnih oddaj. Oddaja vsebuje raznolike vsebine, ki zajemajo tako svetovalne rubrike, športne reportaže, glasbena glasovanja, kulinarične kotičke, nagradne igre, kulturne napovednike in oglašanja v živo.

Matjaž Jelen (Šank Rock): Prihajamo tudi na Primorsko

22.05.2023

Ta teden v rubriki 'Pesem in pol' pospešeno predvajamo svežo pesem zasedbe Šank Rock Se še spomniš, ki jo je v živo predstavil pevec skupine Matjaž Jelen.


17.04.2024

Nika Špan: Ta objekt je tujek in je hkrati pot.

Na mednarodni razstavi umetnosti - beneškem Bienalu - se Slovenija letos predstavlja s projektom konceptualne umetnice Nike Špan. Slovenski paviljon, ki v resnici ni paviljon, je v obliki nenavadnega objekta sredi vrta v javnem prostoru. Kurator je Vladimir Vidmar. Postavitev opozarja tudi na pomanjkanje stalnega nacionalnega paviljona. Z Niko Špan se je sredi beneškega javnega vrta pogovarjala Neva Zajc.


13.04.2024

Na učni poti Popetre tudi umetniške skulpture

Vas Popetre leži na slemenu Pičence, pod katero je na vzhodu dolina Dragonje. Najbližja kraja sta Beli kamen, kjer je nekoč stal velik bel kamen iz prvega stoletja našega štetja, hranijo ga v koprskem muzeju, in Poletiči, gručast zaselek nad povirjem Dragonje. Mlajši Popetrci, ki skrbijo za ohranjanje tradicije v vaški skupnosti, so polni novih idej, v katerih se trudijo združiti preteklost s sedanjostjo. Kar nekaj so jih že realizirali. Zadnja je tematska pohodna pot, ki jo označujejo umetniške skulpture. Po njej se je z Nado in Ivanko sprehodila Loredana Vergan.


12.04.2024

Bosaznova tokrat zveni melanholično

BosaZnova se predstavlja z novim singlom s svojega albuma Terapija za pare (2023). Siceršnji igrivosti in hudomušnosti je tokrat dvojec postavil za protiutež melanholijo in občutje monotonije ter ujetosti z novo skladbo 'Danes sploh se ne ujameva'.


11.04.2024

Zaradi Valentina Staniča ima planinstvo v Kanalu dolgo in pestro zgodovino

Letošnji pohod Po stopinjah Valentina Staniča je potekal v znamenju treh obletnic: 30 let od prvega pohoda, 250 let od rojstva Valentina Staniča in 45 let delovanja Planinskega društva Valentin Stanič Kanal. V kanalskem planinskem društvu so zato organizirali zanimivo predavanje o začetkih organiziranega pohodništva na območju današnje občine Kanal ob Soči. Predaval je dr. Robert Devetak, ki že lep čas raziskuje tudi življenje duhovnika, alpinista, pesnika, pisatelja in učitelja, Valentina Staniča, ki velja za enega od začetnikov evropskega alpinizma. Prvi slovenski alpinist je osvojil najvišje vrhove v tem delu Evrope, leta 1800 med prvimi tudi Veliki Klek (Grossglockner). Triglavu je izmeril višino, svoje vzpone pa je pogosto tudi opisal. Kanalsko planinsko društvo nosi ime po rojaku Staniču. Po njem so poimenovali društva, trge, ulice in planinske postojanke. Pri razvoju planinstva je imelo ključno vlogo leta 1893 ustanovljeno Slovensko planinsko društvo, ki je že takrat imelo 27 podružnic. Ena izmed njih je bila soška, v katero se je vključilo tudi nekaj posameznikov iz Kanalskega. Na območju občine Kanal ob Soči so v začetku 20. stoletja pričeli člani društva s trasiranjem prvih pešpoti. Dejavnost se je razvijala vzporedno s pojavom turizma, ki ga je v Posočje pripeljala izgradnja bohinjske železniške proge leta 1906. O njegovih začetkih se je z zgodovinarjem Robertom Devetakom pogovarjal Boštjan Simčič.


09.04.2024

Naj sommelier je Andrej Kurež

Slovenija kljub svoji majhnosti skozi leta krepi sloves gastronomske velesile. To se je dodatno potrdilo tudi prejšnji teden, ko je eden najvplivnejših mednarodnih vodnikov na svetu gastronomije Gault&Millau podelil štiri kape in s tem razglasil za najboljše v Sloveniji deset restavracij. S Primorske sta največ, to je štiri kape, prejeli Hiša Franko iz Starega sela pri Kobaridu in Gostilna Pri Lojzetu (Dvorec Zemono) v Vipavi. Naziv šefa tradicije si je prislužil Simo Komel iz Bistroja Grad Štanjel v Štanjelu, najboljši sommelier/natakar pa je postal 38-letni Andrej Kurež iz Restavracije Hotela Marina v Izoli. Svojo življenjsko zgodbo in poslovno pot, po kateri ga je vodila ljubezen do tega poklica, je podelil v pogovoru z Anito Urbančič.


08.04.2024

Klub ljubiteljev evrovizijske popevke se vrača v Ankaran

Klub ljubiteljev evrovizijske popevke OGAE Slovenija že 21 let deluje kot družabni center za navdušence nad tekmovanjem za Pesem Evrovizije. Tudi letos se bodo člani - že čez nekaj dni, konec tedna - srečali v Ankaranu, na tradicionalni zabavi, kjer se bodo družili in razpravljali o dogajanju na letošnji Pesmi Evrovizije. Delovanje kluba je v pogovoru z Anito Urbančič predstavil predsednik kluba Jan Vehar.


08.04.2024

Yoko Nono: Glasbo ustvarjamo ves čas, za nas je kot dihanje

Skupino Yoko Nono so iz dnevne sobe, iz nočnih druženj in pogovorov o življenju in glasbi razvili in osnovali bobnar Blaž Horvat, kitarista Klemen Mlinar in Mark Žakelj, basist Nejc Klun ter pevec in tekstopisec Žan Koprivec Perjet. Slednji je predstavil zmagovalno skladbo rubrike Pesem in pol – 'Se ti zdi'.


01.04.2024

"Solkanski cestni most čez Sočo nam je pomenil okno v svet," pravijo Brici.

Letos mineva 40 let od izgraditve cestnega mostu čez Sočo v Solkanu. Mateja Grebenjak se je o graditvi sabotinske ceste, katere del je bil tudi most, pogovarjala z urbanistom in arhitektom Tomažem Vugo. O tehnoloških izzivih gradnje mostu je govoril gradbeni inženir Gorazd Humar, ki je bil med graditvijo v vlogi tehnologa pri postavitvi odra in ločne konstrukcije. Najprej pa bo spomine na čase, ko so se Brici v Novo Gorico vozili čez Italijo oz. čez Vrhovlje in Plave, z nami delila Majda Korenjak iz Podsabotina.


01.04.2024

Koala Voice: Pred ljubeznijo se ne da skriti

‘Tebe imam rajši od drugih‘ je sveža, nežna, igriva, ljubezenska skladba, ki sporoča, da se pred ljubeznijo ne da skriti in da se ji zato nima smisla upirati.


29.03.2024

Zvrtam, spiham, pobarvam, narišem. Tako nastanejo suhorski pirhi.

Vaško društvo Suhorje, ki slovi najbolj po ohranjanju dediščine Suhorskega pirha, vpisanega v register snovne kulturne dediščine Slovenije, te dni razstavlja brkinske pirhe na gradu Štanjel. Loredana Vergan je obiskala predstavnico društva, Kristino Dekleva, ki skupaj s 85 letno mamo še vedno izdelujeta pirhe po brkinsko. In da pirhi kljub vsemu ne bi šli v pozabo, organizirata tudi delavnice, kjer se otroci učijo ohranjati stare običaje.


29.03.2024

Ko gre pri informaciji za očiten odmik od realnosti, postavimo vprašaj in klicaj!

V času, ko iz naših domov izginja tradicija gledanja poročil vsak večer ali branja časopisa vsako jutro, ko imamo informacije vsak trenutek na dosegu naše mobilne naprave, ko je informacij toliko, da z njimi postajamo že preobremenjeni in virov informacij toliko, da jih ne zmoremo sproti preverjati, se sprašujemo: kakšno medijsko krajino in posledično svet bomo pustili našim zanamcem. Mladim, ki so svetla prihodnost naše družbe? Danes namreč skorajda ni področja, na katerega ne bi vplival porast lažnih novic in dezinformacij. O tem se je z novinarko ter svetovalko za strateško komuniciranje in upravljanje z družbenimi omrežji Natašo Briški pogovarjala Tjaša Škamperle.


23.03.2024

Robosončki iz Kopra na poti v Ameriko

Ekipa RoboSončki OŠ Koper se je v soboto, 16. marca 2024, v Puconcih udeležila odprtega državnega prvenstva v robotiki in raziskovanju FIRST LEGO Liga Slovenije, ki je bilo obenem Finale FLL regije Adria. Zavod Super Glavce – organizator in izvajalec programa FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) LEGO Liga ter OŠ Puconci sta pripravila nepozaben dan. Tekmovanja se je udeležilo 30 najboljših uvrščenih ekip iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Črne gore. Letošnja sezona je potekala pod imenom MASTERPIECE. Otroci so raziskovali, kako z umetnostjo in tehnologijo na inovativen način približati ljudem svoj hobi. RoboSončki so dosegli 1. mesto v tekmi robotov, 2. mesto v skupnem seštevku za Odprto državno prvenstvo FLL Slovenije, 3. mesto v skupnem seštevku za naslov Prvaki FLL regije Adria. Za svoj uspeh so prejeli vabilo za udeležbo prvenstva FLL WPI Open Invitational Massaschusetts, ki bo 7.-9. junija 2024 v mestu Worchester, ZDA. RoboSončki so devetošolci Lin Jurak, Gabriel Koščica, Nejc Leskovec Kankaraš, petošolci Mara Kocjančič, Vitan Confidenti, Rok Lonić in pridružen član Tim Markič. Mentorji: Alenka Malej, Matic Krapež in Urška Jurak.


25.03.2024

Mama mi je pomenila zatočišče

Praznovanje materinskega dne se je v Evropo razširilo iz ZDA po drugi svetovni vojni, pri nas pa se je ta praznik uveljavil po letu 1991. Datum materinskega dne se od države do države razlikuje, v Sloveniji ga praznujemo 25. marca. V Sloveniji imamo največ mater z dvema otrokoma. Med ženskami, starimi 15 let ali več, jih je leta 2021 največ (41 %) imelo dva otroka. Med prebivalkami Slovenije, starimi 15 let ali več, je 76 % takih, ki so rodile vsaj enega otroka. Med 25-letnicami je bilo 22 % mater, medtem ko je med 30-letnicami ta delež znašal 55 %. Mateja Grebenjak je ob kavi o temi materinskega dne klepetala s poslušalko iz Nove Gorice, 84-letno Božico Živec. Govorili sta o vlogi mame nekoč in danes…


23.03.2024

Moto klub Soča v Tolminu opozarja: Spet smo tu!

Z lepim vremenom je na cesti tudi vse več motoristov. Na kaj vse se morajo motoristi pripraviti pred začetkom motoristične sezone in kako naj bomo nanje pozorni tudi ostali udeleženci na prometu, pa zdaj z Marišo Bizjak, ki je na že tradicionalni moto delavnici v organizaciji Moto kluba Soča v Tolminu. Pozdravljena.


23.03.2024

So posoški ribiči že ujeli kakšno postrv ali lipana?

V Posočju se danes – letos nekoliko prej kot običajno – začenja ribiška sezona. Kakšne so razmere in ali so ribiči že ujeli v mrežo kakšno soško postrv ali lipana, nam je zaupala Mariša Bizjak.


19.03.2024

Pirančani dejavni sodelavci živega laboratorija za podnebno odpornost

Pirančani in prebivalci še devetih evropskih obalnih mest se bodo jutri med 12.00 in 13.30 lahko pridružili spletnemu izobraževanju o podnebnem prilagajanju v okviru evropskega projekta SCORE. Uvodnemu skupnemu delu bodo sledile ločene spletne učilnice v jezikih držav sodelujočih mest. Za Piran jo organizira Koprsko znanstveno raziskovalno središče, ki je partner projekta. Vsi, ki že igrate Minecraft, pa ste od četrtka do 28. marca vabljeni v tematsko Minecraft delavnico.


18.03.2024

Vili Resnik tokrat združil moči s Klapo Semikanta

Vili Resnik, ki je lani dopolnil 60 let, je s Klapo Semikantá predstavil novo balado Stara Lipa, v kateri se nam tokrat razkrije v novi luči: »Mnogi me poznajo le kot zabavljača, nekoga, ki je za hece in žure. A obstaja tudi druga plat Vilija Resnika, ki je veliko bolj čustvena, kot bi si mislili. Čas je, da spoznate tudi to.« Lipa je simbol slovenskosti, simbol družine in povezanosti med vsemi nami – nič nenavadnega ni torej, da je Vlili Resnik, ki je ene vrste simbol za vseslovensko zabavo in medgeneracijsko povezanost, izbral ravno njo. ''Lipa me spomni na otroštvo. V njeno senco smo se skrili poleti, ko je bilo vroče, pod njo smo imeli piknike, pod njo smo se igrali. Pogrešam tisti čas brezskrbnosti. Ampak lipa je še vedno tukaj, da poboža srce in spomine'' razmišlja Vili, čemur člani Klape Semikantá še dodajo: ''Čeprav smo Primorci in naša duša leži med trtami in oljkami, je tudi nam lipa drevo, ki nas asociira na družino, na Slovenijo. Ponosni smo, da smo lahko zapeli te verze, ker nas združujejo kot narod in kot veliko družino.''


16.03.2024

Drzen in moderen v izražanju Srečko Kosovel nagovarja tudi mlade

O življenju in ustvarjanju pesnika Srečka Kosovela nam je pripovedovala Mateja Kralj, skrbnica Kosovelove spominske sobe v Sežani in velika poznavalka pesnika. Z njo se je pogovarjala Vesna Potočar Godnič.


12.03.2024

Kajak klub Zlatorog z Mosta na Soči uspešen z dvema EU projektoma

Lepši dnevi že vabijo na jezero na Mostu na Soči, ki je še posebej priljubljeno med kajakaši. Tam poleg kajak kluba Soške elektrarne z dolgoletno tradicijo od leta 2022 deluje tudi najmlajši kajakaški klub v Sloveniji – kajak klub Zlatorog. Vodi ga Melanie Schembri Waite, sicer rojena v Avstraliji, svoj dom pa je pred petimi leti našla v Sloveniji. Z EU nagrado za enakopravnost spolov v športu za program Paddle PWR-Girl je dobila 10.000 evrov, za projekt Kayak crews 4 youth v sklopu programa Erasmus+ Sport pa skupaj s kajak klubom s Sardinije še 60.000 evrov. Tako so pred kratkim z najmlajšimi že drugič obiskali Sardinijo, junija pa bodo italijanske sovrstnike gostili v Bohinju.


09.03.2024

Istrska glasba vznemirja raziskovalce že 90 let

"Goci godjo prav na glas" je stara istrska viža, preživela le zaradi nekaterih vztrajnih osamelcev, ki v današnjem svetu osmišljajo ljudsko dediščino. Eden od njih je Koprčan Marino Kranjac. Minuli mesec je Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU v Ljubljani pripravil prvo prireditev ob letošnji 90-letnici in v jedro postavil prav istrsko dediščino. Na šknt in na bajs sta godla Marino Kranjac in Gorast Radojević.


Stran 1 od 72
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov