Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ena mačka, štiri miši

8 epizod

Ena mačka, štiri miši

8 epizod


V oddajah »Ena mačka, štiri miši« bomo spoznali zgodovino števil. Kako so števila pravzaprav nastala? Sprehodili se bomo od Mezopotamije do Egipta, spoznali bomo Indijsko, Starogrško in Arabsko matematiko. Z nami bosta didaktika matematike dr. Mara Cotič in dr. Darjo Felda ter profesor matematike Daniel Doz.

30.05.2022

Vam je padla krona z glave? Mogoče ima preveč srebra!

V zadnji oddaji tokratnega niza o nastanku števil bomo pobliže spoznali Arhiméda. Vse minule oddaje Ena mačka, štiri miši so na voljo med podkasti RTV Slovenija, tokrat pa spoznajmo, kaj je tako navdušilo Arhiméda.


23.05.2022

V geometriji ni posebnih kraljevskih poti!

Ena mačka, štiri miši, naša ponedeljkova oddaja o zgodovini števil, bo tokrat zaznamovana s posebno matematično knjigo. Predstavil jo bo dr. Darjo Felda, osrednji lik naše zgodbe pa bo Evklid. Oddajo pripravlja Blaž Maljevac.


16.05.2022

S Pitagoro ni dobro ribe loviti

V oddaji, kjer obravnavamo nastanek števil, bo imel torkat osrednjo besedo Pitagora. Doktorica Mara Cotič vam razkrije, kdo je s številom 1 simboliziral razum, številom 2 ženski duh, število tri pa je bilo kar skupek prvih dveh elementov in je predstavljalo moškega. Leta 500 pred našim štetjem se niso preveč ukvarjali z enakopravnostjo spolov. A to je že tematika za drugo oddajo. Danes bomo v oddaji Ena mačka, štiri miši spoznali, da je Pitagora rad hodil na lov.


09.05.2022

Če šteješ s prsti, je enajst neštevna količina

V oddaji o nastanku števil "Ena mačka, štiri miši" se bomo tokrat posvetili arabski matematiki. Mimogrede, ste že rešili nedavni izziv s številom labodov? Več o tem vam razkrije Blaž Maljevac v naslednji oddaji. Njegov tokratni sogovornik je dr. Darjo Felda z Univerze na Primorskem, redni profesor na Pedagoški fakulteti v Kopru.


25.04.2022

Ljubezen do neskončnosti

V oddaji Ena mačka, štiri miši se ukvarjamo z zgodovino števil. V tokratni oddaji se bomo preselili v staro Indijo, naša sogovornica bo dr. Mara Cotič. Razkrila nam bo, zakaj je ravno za tisti čas in za tiste kraje značilna ljubezen do neskončnosti. Oddajo ureja in vodi Blaž Maljevac.


18.04.2022

Plus pomeni par nog, ki gre v desno!

V tokratni oddaji se selimo v stari Egipt. Ostanite z nami in izvedeli boste, da staroegipčani matematike niso potrebovali samo zaradi gradnje piramid.


11.04.2022

Ste vedeli, da je imelo leto v stari Mezopotamiji 360 dni?

V oddaji Ena mačka, štiri miši spoznavamo zgodovino števil. Tokrat bomo čas zavrteli precej nazaj, skočili bomo v staro Mezopotamijo. O matematiki v tistem času nam bo pripovedoval profesor matematike Daniel Doz.


04.04.2022

Enea, pečeval, pečeval enea - gremo!

V oddajah "Ena mačka, štiri miši" bomo spoznali zgodovino števil, sprehodili se bomo od Mezopotamije do Egipta, spoznali bomo Indijsko, Starogrško in Arabsko matematiko. V uvodni oddaji se bomo pogovorili z dr. Maro Cotič, ki nam bo razkrila, s kakšno matematiko so se ukvarjali v mlajši kameni dobi.


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov