Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Evropa osebno

608 oddaj

608 oddaj


Predstavljamo čisto navadne nenavadne ljudi. Denimo take, ki se učijo estonščine, ali one, ki redijo severne jelene, med dopustom razvažajo pice v Bruslju.

Predstavljamo čisto navadne nenavadne ljudi. Denimo take, ki se učijo estonščine, ali one, ki redijo severne jelene, med dopustom razvažajo pice v Bruslju.


19.07.2021

Bojan Tokič

Na petkovem odprtju olimpijskih iger v Tokiu bo Bojan Tokić nosil slovensko zastavo. Skoraj 40-letni namiznoteniški igralec, rojen v Bosni in Hercegovini, je za Slovenijo nastopil na poletnih olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008, v Londonu leta 2012 in v Riu de Janeiru leta 2016. Pred najbolj nenavadnimi olimpijskimi igrami, kjer bo izvedba tekmovanj igrala pingpong z epidemijo, sta o njegovi karieri in tudi življenju v Sloveniji govorila z Daretom Ruparjem.

15 min 29 s

12.07.2021

Večjo tremo sem imela na intervjuju v slovenščini kot pa pri skakanju na olimpijskih igrah

V oddaji Evropa osebno gostimo eno najboljših slovenskih atletinj vseh časov Marijo Šestak. Rodila se je v Kragujevcu, del mladosti preživela tudi onstran Atlantika, ljubezen pa jo je pripeljala v Slovenijo, kjer si je ustvarila dom in družino. Na olimpijskih igrah je bila z izjemnim izidom peta, na bron s svetovnega prvenstva pa je morala čakati 12 let.

12 min 34 s

05.07.2021

Nataša Derepasko

Nataša oz. Natalija Derepasko že dobri dve desetletji živi v Sloveniji. Doma je na polotoku Krim, v Slovenijo pa je prišla zaradi Krima. Rokometnega, seveda. Zase pravi, da je realistka, njena najbolj očitna lastnost pa je, da želi vedno in povsod zmagati. Da je v svojem zelo polnem urniku našla nekaj minut za Val 202 pa je tudi zmaga za nas, pravi Anja Hlača Ferjančič.

11 min 9 s

28.06.2021

Jakov Fak

Naš najboljši biatlonec je za slovensko reprezentanco začel nastopati leta 2010, vse od takrat pa z njo niza uspehe na najvišji ravni. Z družino si je dom ustvaril na Gorenjskem, Aljaž Golčer pa se je z njim pogovarjal tudi o njegovem domačem kraju na Hrvaškem, uspešni karieri in življenju v Sloveniji.

16 min 40 s

21.06.2021

Zoran Jovičič

Zoran Jovičič je nekdanji slovenski rokometni reprezentant, zdaj trener državnih prvakov iz Velenja je v Slovenijo prišel iz Tuzle v začetku devetdesetih zgolj na počitnice k stricu in teti v Koper. 20 let je igral samo za slovenske klube in 140 krat igral za slovensko reprezentanco. Letos je za srebrno medaljo z evropskega prvenstva 2004 z reprezentančnimi soigralci dobil tudi Bloudkovo nagrado, je eden redkih športnikov, ki so še med aktivno kariero vzporedno poskrbeli za svojo varno prihodnost.

11 min 13 s

14.06.2021

Kliton Bozgo

Devetinštiridesetletni Mariborčan Kliton Bozgo je našo okolico spoznal v Zagrebu, že leto pred prihodom v Slovenijo. Nekdanji albanski reprezentant je zvezdne trenutke v nogometni ligi prvakov doživel z vijoličastimi. Vmes je igral za Olimpijo, pozneje še v Avstriji. Dvakrat je bil najboljši strelec slovenske lige.

9 min 5 s

07.06.2021

Vladimer Boisa

Vladimer Boisa se ukvarja z vinarstvom in je podpredsednik košarkarske zveze Gruzije. Z nasmehom se spominja peripetij, ko je zaradi gruzijskega državljanstva potreboval vizo za vsako košarkarsko pot in je moral vsako leto menjati potni list. Pravzaprav je imel kar dva potna lista. Boisa se je hitro naučil slovenski jezik in s ponosom pove, da je Ljubljančan. S simpatičnim gruzijskim Ljubljančanom se je pogovarjal Franci Pavšer.

15 min 45 s

31.05.2021

Jason Hartley, angleški podjetnik

Jason Hartley je Anglež, ki je v Slovenijo prišel, ker se je zaljubil. Pa ne v Slovenko, ampak v našo državo. Tu je ustanovil svoje podjetje, s katerim želi spreminjati naš način prehranjevanja in ljudem, ne le pri nas, ampak tudi po svetu, ponuditi boljšo hrano.

10 min 12 s

24.05.2021

Bruno Gola

Bruno Gola je brazilski zvocni umetnik in eden vodilnih predstavnikov zvocnega kodiranja, moderne zvrsti umetnosti, ki povezuje programiranje in avdiovizualno umetnost. Na pot zvocnega kodiranja se je podal leta 2016, po skoraj desetih letih dela v programiranju. Zakaj se je odlocil, da zapusti redno in stabilno službo ter postane umetnik? Kaj sploh je zvocno kodiranje in kako je pandemsko leto vplivalo na razvoj tega spektra umetnosti?

10 min 47 s

17.05.2021

Filip Kotsambouikidis

Rodil se je očetu Grku in mami Švedinji. Odraščal je na Švedskem, poletja pa preživljal na grški obali. Čeprav mora doma ves čas imeti olivno olje in feta sir, se tudi švedski hrani ne bi odpovedal. Študiral je gradbeništvo, a na koncu postal novinar. Ko potuje, ga moti, da ga ljudje sprejemajo kot švedskega ambasadorja. Filip Kotsambouikidis je kot dopisnik švedskega javnega radia pred kratkim obiskal tudi Slovenijo. V Evropi osebno pove več tudi o "švedskem" reševanju epidemije. Z njim se je pogovarjal Gašper Andrinek.

16 min 46 s

10.05.2021

Martina Zakocs

Martina Zakocs je predstavnica mlajše generacije porabskih Slovencev. Doma je iz Gornjega Senika, največje slovenske vasi v Porabju. Študirala je v Mariboru in Ljubljani. Bližje so ji Štajerci, ki so bolj podobni nasmejanim Porabcem. V magisteriju je analizirala dvojezične napise v sedmih slovenskih obmejnih vaseh. V politiko se ne vmešava. Pravi, da država pod Orbanom funkcionira: “Dnevi tečejo in se moramo prilagajati temu, kar je.” Tudi o življenju mladih v Porabju, koroni in prihodnosti.

11 min 55 s

29.03.2021

Gabriela-Mihaela Buzoianu

Gabriela-Mihaela Buzoianu je prišla v Ljubljano na trimesečno prakso, zdaj je tukaj že več kot 5 let. Nekdanja študentka novinarstva zdaj dela v logistiki, pri nas pa predvsem pogreša nekoliko romanskega temperamenta.

10 min 48 s

22.03.2021

Annie Millan-Gračner

Annie Millan-Gračner je mlada Venezuelka, ki se je pred dvema letoma in pol poročila s Slovencem in se preselila v Slovenijo. Spoznala sta se prek igranja spletnih iger, najprej sta imela razmerje na daljavo, potem jo je obiskal v Venezueli in ugotovila sta, da je to to. Takrat je delala na zasebni zdravstveni kliniki in mesečno zaslužila 6 dolarjev, kar ne bi bilo dovolj niti za študijske knjige. Tudi na prigovarjanje staršev je odšla v popolnoma neznan svet. Slovenijo. Tukaj si zdaj ustvarja življenje, ob tem pa poskuša pomagati še družini v Venezueli.

18 min 38 s

15.03.2021

Raimo Summanen

Za Skandinavce in Nordijce velja, da so zadržani ljudje. Tudi redkobesedni, kar pa za našega gosta ne moremo trditi. Našega gosta je v Slovenijo pripeljalo trenersko delo.Finec Raimo Summanen je namreč trener hokejistov Olimpije.

13 min 29 s

08.03.2021

Rosi Grillmair

Skoraj smo že pozabili, da sta tako umetnost kot umetna inteligenca nenaravni tvorbi. Še posebej zato, ker človek samega sebe samopašno izvzema iz naravnega sveta in si na ta način utrjuje zmotno prepričanje, da je nekaj več. Mlada avstrijska umetnica Rosi Grillmair v odnosu med človekom in umetno inteligenco zaznava predvsem omejenost človeške domišljije, saj na tem področju še nismo prišli dlje od posnemanja in preslikavanja najboljših lastnosti enega in drugega: vrhunski roboti morajo v gibih in podobi čimbolj spominjati na človeka, človeška zmotljivost pa se naslaja nad nezgrešljivostjo umetne inteligence.

11 min 58 s

01.03.2021

Marina Martensson

Marina Martensson, simpatična pegasta kodrolaska, je v domovini svoje mame našla mir in ponovno glasbeno zaživela. V Stockholmu je posnela dva albuma, v Izolo pa prišla samo na odmik od ponorelega utripa velemesta, za tri mesece. Brez glasbenih načrtov. Pa se je odvilo povsem drugače.

14 min 52 s

22.02.2021

Ukaleq Slettemark

Ukaleq Slettemark je biatlonka z Grenlandije. Nekdanja mladinska svetovna prvakinja je v tej sezoni najprej debitirala v svetovnem pokalu, na Pokljuki pa je pri 19. letih prvič nastopila na članskem svetovnem prvenstvu. Z biatlonom so se ukvarjali že njeni starši, zaradi športa pa je njeno življenje močno povezano tudi z Norveško, kjer preživi veliko časa. Še vedno se rada čim več vrača domov. Pravi, da ljudje o Grenlandiji ne vedo veliko. S tistimi, ki mislijo, da ljudje tam živijo v iglujih, se rada pošali, da živi v dvonadstropnem igluju s centralnim ogrevanjem in garažo.

14 min 5 s

15.02.2021

Mahamed Al Burai

Mohamed al Burai v Sloveniji živi slabi dve leti, pred približno letom dni pa je pri nas dobil azil. Svojo domovino, Palestino, je zapustil še kak mesec prej. Najprej s podkupovanjem uradnikov, da so mu izdali dovoljenje za prečkanje meje, potem po tako imenovani balkanski poti proti zahodni Evropi. Praktično vsak dan večtedenske poti bi si zaslužil svoj film, a najbolj vseeno izstopa prometna nesreča v Grčiji, ko je njega in še nekaj potnikov okajeni tihotapec ljudi pri veliki hitrosti zapeljal s ceste. Umrla je njegova začasna sopotnica iz Iraka, sam si je poškodoval hrbtenico.

16 min 41 s

01.02.2021

Stefan Gunnarsson

Odhajamo na skrajni rob Evrope, kjer bomo osebno spoznali vodjo za marketing na islandski nogometni zveze. Stefan Gunnarsson je lani izpeljal nagrajen projekt. Prenova podobe islandske zveze je prejel nagrado clio za izstopajoče dosežke v oglaševanju, dizajnu in odnosih z javnostmi, gost konference Sporto pa se je v pogovoru z Lukom Petričem razgovoril tudi o tem, kako mu je pri projektu pomagala vse bolj priljubljenega nordijska mitologija in kako se je v državi, ki ima šest krat manj prebivalcev kot Slovenija, zgodil nogometni bum.

11 min 27 s

25.01.2021

Jon Lee Anderson, The New Yorker

Jon Lee Anderson, 64-letni novinar, biograf in avtor, se je rodil v Kaliforniji v Združenih državah Amerike, do 18-ega leta pa je s starši ter štirimi brati in sestrami živel v kar osmih državah, med drugim tudi v Južni Koreji, Kolumbiji, Indoneziji, Liberiji in na Tajvanu. Zase zato pravi, da nima pravega domačega kraja, v katerem je odraščal. Navajen nomadskega življenja danes veliko potuje tudi zaradi narave svojega dela. Kljub pandemiji in mnogim omejitvam je v preteklem letu obiskal nekatere države v Afriki, Evropi in Latinski Ameriki. Do slednje goji prav posebno ljubezen. V šali rad pripomni, da je ta del sveta njegova muza. Tudi med intervjujem je bil v eni izmed latinskoameriških držav, v Čilu, velik popotnik pa že načrtuje naslednja potovanja po njemu ljubi celini.

14 min 7 s

Stran 1 od 31
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov