Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Iz kulturnega sveta

302 oddaj

302 oddaj


Gre za oddajo magazinskega tipa, v njej pa predstavljamo kulturno življenje in ustvarjalnost Primorske ter kulturno dogajanje v Sloveniji, zamejstvu in v svetu. Vse pomembnejše dogodke predstavljamo z reportažnimi zapisi, pogovori, kritikami in ocenami. Posebno pozornost namenjamo primorskim ustvarjalcem z obeh strani meje v enournih pogovorih v živo. Odgovorna oseba: Neva Zajc Kontakt: neva.zajc@rtvslo.si

Iz kulturnega sveta

Gre za oddajo magazinskega tipa, v njej pa predstavljamo kulturno življenje in ustvarjalnost Primorske ter kulturno dogajanje v Sloveniji, zamejstvu in v svetu. Vse pomembnejše dogodke predstavljamo z reportažnimi zapisi, pogovori, kritikami in ocenami. Posebno pozornost namenjamo primorskim ustvarjalcem z obeh strani meje v enournih pogovorih v živo. Odgovorna oseba: Neva Zajc Kontakt: neva.zajc@rtvslo.si


13.04.2021

Kosovelov dom - Nina Ukmar, Anamarija Stibilj Šajn,Siniša Bukinac, Jedrt Vodopivec Ambrožič

Oddajo začenjamo s pogovorom ob jubileju Kosovelovega doma v Sežani, kjer se spominjajo 30-letnice otvoritve nove hiše, ki jo je zasnovala skupina Kras z Vojtehom Ravnikarjem na čelu. Govorimo tudi o razstavi v Lokarjevi galeriji v Ajdovščini, kjer so na ogled dela pod naslovom Ženske o ženskah. Naša sogovornica je Anamarija Stibilj Šajn. V oddaji poročamo tudi o razstavi Od Istrabenza do Istrabenza, ki jo je pripravil Pokrajinski arhiv, besedo pa dajemo tudi plesalcu in koreografu Siniši Bukincu, ki je naredil koreografijo za dve novi plesni pravljci v Gledališču Koper.

59 min 24 s

20.04.2021

Anja Mugerli, Vojko Gašperut, Uroš Weinberger, Joni Zakonjšek

Ob svetovnem dnevu knjige se pogovarjamo z Ingrid Celestina, vodjo knjgarne Libris v Kopru, zatem pa predstavimo knjigo kratkih zgodb Čebelja družina Anje Mugerli in monografijo slikarja Vojka Gašperuta. V oddaji gostimo tudi vizualnega umetnika Uroša Weinbergerja, ki razstavlja v Novi Gorici in Joni Zakonjšek, ki ima novo razstavo v galeriji generali v Ljubljani.

1 ur min 25 s

06.04.2021

Boštjan Bugarič, Neža Čebron, Alenka Kepic Mohor, Maja Smotlak

V oddaji predstavljamo razstavo o spomenikih na območju nekdanje skupne države Jugoslavije, ki so jo minuli teden odprli v Kopru. O tem se pogovarjamo z dr. Boštjanom Bugaričem. Spregovorili bomo tudi o pomenu nekdanje tovarne Tomos, o čemer priča razstava, ki je prav tako na ogled v Kopru. O urbanizmu Kopra v času nastanka tovarne govori dr. Neža Čebron Lipovec. Pogovarjali se bomo še z urednico in vodjo izobraževalnega založništva pri Mladinski knjigi dr. Alenko Kepic Mohar, ki je uredila knjigo dr. Manfreda Spitzerja Epidemija pametnih telefonov in takoj za tem predstavili prvenec Maje Smotlak, namenjen otrokom, O črnem ptičku in beli ptičici.

1 ur min 4 s

30.03.2021

Gledališče med epidemijo

27. marca je bil svetovni dan gledališča, zato smo današnjo oddajo namenili prav tej umetnosti, ki je že leto dni dela brez stika s občinstvom. Epidemične razmere so prisilile gledališke hiše v zaprtje in z izjemo lanskih poletnih dni, ko so bile predstave na prostem, se je dejavnost preselila na splet. To ne ustreza niti gledalcem niti igralcem, zato si eni in drugi želijo, da bi bilo čimprej konec omejitev in bi se vrnili v normalen način dela. V oddaji bomo dali besedo igralkam in igralcem primorskih gledališč in nekaj režiserjem, ki delajo doma in na tujem. Tako bodo z nami Vinko Möderndorfer, Mateja Koležnik in Igor Pison, ki bodo spregovorili o izkušnjah doma in v sosednjih državah. Slišali boste tudi, kaj o odsotnosti gledaliških predstav menijo primorski obiskovalci.

1 ur min 47 s

23.03.2021

Miroslav Košuta, Ana Maraž, Andrej Medved, Mateja Kralj

Oddajo je tokrat namenjeba poeziji. Ob svetovnem dnevu poezije smo se pogovarjali s tržaškim pesnikom Miroslavom Košuto, ki je v marcu praznoval 85-letnico rojstva, pri Mladinski knjigi pa je izšla njegova zbirka Božaj veter, posvečena ljubezni in prijateljstvu in namenjena mladostnikom, a tudi mladim po srcu.Pogovarjamo se tudi z Ano Maraž, ki je knjigo ilustrirala. Zatem gostimo pesnika Andreja Medveda iz Kopra, ki je izdal novo pesniško zbirko Rana sled, oddajo pa končujemo s pogovorom o aktualnosti pesnika Srečka Kosovela in o knjižici njegovih poezij Človek: to je nova beseda, ki je izšla konec lanskega leta in se nanaša na obdobje epidemije.

59 min 38 s

16.03.2021

Tina Rožac, Matija Cipurić, Iztok Škerlič, Darja Štefančič, Nives Marvin

V oddaji se tokrat posvečamo času gradišč. S tem obodbjem se namreč ukvarja knjiga Tine Rožac Sveti meč pravice, ki jo je ilustriral Matija Cipurić. Oba sta gosta oddaje, ob njiju pa še Iztok Škerlič, ki podrobneje predstavi načrt ureditve gradišča pri Kortah nad Izolo in njegovo prihodnjo rabo v turistične namene. Naša sogovornica je tudi slikarka Darja Štefančič, ki razstavlja v izolski Insuli, kustosinja Nives Marvin pa govori o razstavi Lojzeta Logarja v Obalnih galerijah.

57 min 24 s

09.03.2021

IKS - IN MEMORIAM MARKO SOSIČ

V oddaji ponovimo pogovor, ki smo ga z Markom Sosičem posneli januarja 2019, kmalu po njegovi 60-letnici in nekaj mesecev po izidu knjige Kruh prah. V njej je obujal spomine na otroštvo na Opčinah, študijska leta v Zagrebu, pa na vrnitev v Trst in zatem leta, ki jih je preživel v Primorskem dramskem gledališču v Novi Gorici in zatem na čelu slovenskega gledališča v Trstu. Spominjal se je svojih filmskih avantur in še posebej časa, ki ga je preživel ob pisanju knjig, ki se mu je intenzivno posvečal zadnja leta.

59 min 52 s

23.02.2021

Nana Posega - razstava odtisov na papirju

Nana Posega je mlada izolska likovna ustvarjalka, študira slikarstvo na Visoki šoli za risanje in slikanje ArtHouse v Ljubljani. Risba ali odtis na papirju je njen priljubljeni likovno izrazni izvedbeni način, tako je tudi cikel podob, ki so nastale za razstavo VREME v Sončni dvorani v Izoli, pod okriljem JSKD Koper, enota Izola, sestavljen iz štirih sklopov vertikalnih papirnih podlag. V tehniki linoreza, natančneje linoreznega pečatnega odtisa na papirju so pričujoča dela zelo subtilno zastavljena. Razstavna predstavitev je čista, preprosta, precej racionalno urejena v seriji podob. Minimalistični pristop avtorice na poseben način razvije vsebino, ki se kot narativni niz pod naslovom »Vreme« predstavi kot pripoved, kratka zgodba, dogodek. Z avtorico se pogovarja Neva Zajc.

5 min 47 s

23.02.2021

Nana Posega,Kristina Menih,Dejan Mehmedovič, Tržaška umetnost po drugi vojni, Idrijski knapi

V oddaji teče beseda o novostih na likovnih prizoriščih. Predstavljamo novo razstavo v Sončni dvorani v Izoli, kjer razstavlja Nana Posega, zatem prikaz tržaške umetnosti povojnega obdobja v Muzeju Revoltella, poizvemo, kaj je novega na zidu galerije ob morju v Kopru, potem pa se zapeljemo v gorski svet z zgodbami Kristine Menih, ki je pred nekaj dnevi izdala novo knjigo. Oddajo končujemo med knapi, kot jih slika novi dokumentarni film.

57 min 54 s

16.02.2021

Peter Štoka, Miha Štrukelj, Vlado Bernetič, Tomo Vran

V oddaji predstavljamo stare rokopise, ki govorijo o preteklosti Kopra in so nastali od 15. do 17. stoletja. Hrani jih Osrednja knjižnica Koper, o njih pa govori vodja domoznanskega oddelka Peter Štoka. Zatem obiščemo tri primorska razstavišča: Mestno galerijo Nova Gorica, kjer razstavlja Miha Štrukelj, galerijo Insula v Izoli, kjer razstavlja Vlado Bernetič in galerijo zdravilišča Krka v Strunjanu, kjer razstavlja Tomo Vran. O svojem delu spregovorijo vsi trije avtorji, o Bernetiču pa še kustos Dejan Mehmedovič.

59 min 29 s

09.02.2021

Feri Lainšček, Marko Mušič

V oddaji Iz kulturnega sveta objavljamo daljša pogovora z obema dobitnikoma velike Prešernove nagrade, pisateljem Ferijem Lainščkom in arhitektom Markom Mušičem.

59 min 6 s

02.03.2021

Živel strip, Gašper Rus, Zmago Posega, Van Gogh, Vojteh Ravnikar

V oddaji se sprehodimo po galerijah od Meduze v Kopru, kjer je na ogled razstava Tihi dialogi, strip in ilustracija, ki sodi v projekt sodelovanja med Slovenijo (Stripburger) in Furlanijo Julijsko krajino (Viva Comix), ki organizirata natečaj za mlade avtorje. Predstavljata se Gašper Rus, ki zastopa Slovenijo, in Gabriella Giandelli, ki predstavlja Italijo. Pogovarjamo se z obema. Zatem se ustavimo na Gradu Kromberk, kjer je že od oktobra na ogled razstava, posvečena kiparju Zmagu Posegi, gremo preko meje v Vileš (Vilesse), kjer so pred kratkim odprli novo dvorano za multimedijske prireditve in kjer je zdaj na ogled imerzivna razstava Van Gogha. Pregled dogajanj na likovnem področju končujemo v Ljubljani, kjer se v MAO poklanjajo arhitektu Vojtehu Ravnikarju, ki je pustil pomembno sled na Primorskem.

57 min 30 s

02.02.2021

Nataša Bučar - SFC, Večje od mene

V prvem delu oddaje govorimo o položaju, v katerem se je v času epidemije znašel slovenski film in ki še kar traja. Naša sogovornica je direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar. V drugem delu predsatvljamo razstavo v rimskem Muzeju sodobne umetnosti Maxxi, ki je bila ob načrtu za prenos v Slovenijo deležna številnih medijmskih odzivov in polemičnih razprav.

54 min 44 s

19.01.2021

David Bandelj, David Runco - 30 let Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper

V oddaji o kulturi govorimo o novi pesniški zbirki Davida Bandlja Enajst let in pol tišine, ki je izšla pri Slovenski matici in v sozaložbi z založbo Mladika. Osrednja knjižnica Srečka Vilharja praznuje letos 70 let. O dosežkih in načrtih za jubilejno leto se pogovarjamo z ravnateljem Davidom Runcom.

55 min 24 s

12.01.2021

Nova Gorica Evropska prestolnica kulture - Vesna Humar

V oddaji se pogovarjamo z Vesno Humar, programsko koordinatorko EPK Nova Gorica in razkrivamo vzgibe za kandidaturo, ki se je uspešno končala decembra 2020, ter cilji kandidature za območje, ki ga pokriva. GO! BREZMEJNO jeedinstveni evropski preizkus zmožnosti prestolnice, ki se spoji v somestje v dveh državah. Pogovarjamo se tuid o nekaterih pomembnejših programskih postavkah, a tudi o konkretnih programih.

1 ur min s

05.01.2021

Brida-Kvantni vrt, Jaka Jeraša,

V oddaji namenjamo največ prostora dvema likovnima projektoma, ki sta bila predstavljena javnosti konec minulega leta. V Mestni galeriji Nova Gorica so pripravili Kvantni vrt umetniške skupine Brida. Predstavitev je bila v obliki spletnega predavanja. Tatjana Gregorič se o vsebini in vlogi te skupine pogovarja s Sendi Mango. Obalne galerije pa so pred iztekom leta 2020 v vseh svojih razstaviščih postavile razstavo fotografa Jake Jeraše. Jeraša obhaja letos 50 let svoje fotografske kariere, ves čas je ostal zvest temu mediju in dolgo tudi tradicionalnim postopkom ter analogni fotografiji.

58 min 29 s

29.12.2020

EPK Piran, Srečko Fišer, Tihotapka Melhiorca, Plečnik, razstava voščilnic

Oddajo začenjamo tokrat s prispevkom o izgubljeni priložnosti za Piran, ki ni bil razglašen za Evropsko prestolnico kulture za leto 2025. Lea Širok se je takoj po razglasitvi pogovarjala s predstavniki ekipe, ki je pripravčjala kandidaturo. Krajši pogovor smo tokrat kar po telefonu opravili s Srečkom Fišerjem, prevajalcem, dramatikom in publicistom, ki je pomembno zaznamoval štirideset let SNG Nova Gorica in zdaj zaključuje poklicno pot. Predstavili bomo še monografijo o arhitektu Jožetu Plečniku, ki je v slovenščini izšla 100 let po izidu v hrvaščini, pogledali bomo v galerijo voščilnic, ki so jih ustvarili umetniki in in predstavili slikanico o Tihotapki Melhiorci iz Šebrelj.

1 ur min 4 s

22.12.2020

Karla Kofol, Dragica Čadež, Dani Žbontar, Karel Pavlinc, Patricija Sosič Kobal

V oddaji o kulturi obiščemo Tolminski muzej, kjer so ob 70.letnici postavili razstavo o posoških tovarnah. Ustavimo se tudi v Izoli, kjer je na ogled razstava keramike štirih slovenskih avtorjev, Dragice Čadež, Dani Žbontar, Ivana Skubina in Karla Pavlinca. O izboru avtorjev in del se pogovarjamo s kuratorjem Dejanom Mehmedovičem, potem pa še s keramičarkama Dragico Čadež in Dani Žbontar ter enem od dveh moških predstavnikov Karlom Pavlincem. Oddajo končujemo avtorico kratkega proznega dela Palma Berta Patricijo Sosič Kobal.

1 ur min 35 s

15.12.2020

Pixxelpoint, Grafika Slovencev v Italiji, Klavdij Palčič, Primož Bizjak, Joso Knez

Oddajo posvečamo dogajanju na likovnem področju, uvajamo pa jo s festivalom sodobnih umetniških praks Pixxelpoint, ki poteka v Novi Gorici. V sosednji Gorici smo obiskali razstavo grafik Slovencev, ki živijo v Italiji, se na kratko pogovorili s Klavdijem Palčičem, tržaškim slikarjem, ki je ob svojem 80. življenjskem jubileju dobil pregledno razstavo. Gost oddaje je tudi umetniški fotograf Primož Bizjak, ob zaključku razstave, ki jo je očinstvo lahko videlo le na spletu, pa nekaj minut namenjamo tudi slikarju Josu Knezu iz Kopra.

59 min 7 s

08.12.2020

Kulturna strategija PIKA

Oddajo o kulturi tokrat posvečamo pogovoru o skupni kulturni strategiji obalnih občin. Ob pripravljanju občinskih načrtov za prihodnost kulture je bila poudarjena želja in potreba po skupnem razvojnem dokumentu. Ta je prišla v ospredje ob pripravah za kandidaturo Pirana in z njim povezane obalne skupnosti za Evropsko prestolnico kulture. O tem, kako si zamišljajo prihodnost kulture do leta 2030, se pogovarjamo s predstavniki občin, ki so sodelovale pri pripravi strateškega dokumenta. V oddaji sodelujejo Barbara Švagelj iz Ankarana, Vesna Pajić iz Kopra, Kristina Zelić iz Izole in Matej Knep iz Pirana.

54 min 36 s

Stran 1 od 16
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov