Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Odbita do bita

394 oddaj

394 oddaj


Odbita do bita se loteva sodobnih tehnologij in jih kritično umešča v prostor in čas. Pogovarjata se Maruša Kerec in Anže Tomić.

Odbita do bita se loteva sodobnih tehnologij in jih kritično umešča v prostor in čas. Pogovarjata se Maruša Kerec in Anže Tomić.


24.06.2021

O evoluciji glasbe in pretočnih storitvah za poslušanje - Odbita do bita v živo I Klara Zupančič in Lenart Kučić

V Kinu Šiška smo posneli zadnjo epizodo pete sezone. Klara Zupančič in Lenart J. Kučić o evoluciji glasbe in (revolucionarnih?) pretočnih storitvah za poslušanje glasbe.

42 min 44 s

17.06.2021

Odbita redakcija priporoča

Maruša in Anže s kolegi spletne redakcije Vala 202 tradicionalno ponujata digitalna poletna priporočila.

13 min 53 s

10.06.2021

Videoigre na olimpijskih igrah, digitalna prezenca športnih klubov in Zvočni dnevnik I Slavko Jerič

Mednarodni olimpijski komite je letos aprila sporočil, da pripraviljajo pet e-športnih prireditev v sklopu Olimpijskih iger v Tokiu. Zadnje večje prvenstvo v igranju videoigre Fortnite je sicer potekalo na razprodanem teniškem stadionu v New Yorku leta 2019. So e-športi primerni za velika tekmovanja v živo in kdaj bi lahko postali del olimpijskih iger? Kakšna je digitalna prezenca športnih panog? Kako uspešni so klubi in športni zvezdniki pri nagovarjanju navijačev prek spleta? Slavko Jerič priporoča televizijsko serijo Mare of Easttown in valovske Zvočne dnevnike.

42 min 8 s

03.06.2021

Dražje spletno nakupovanje, na kaj paziti pred dopustom, in koga kriviti I Matjaž Jakin

Prvega julija začne veljati napovedana evropska direktiva, ki uvaja zaračunavanje davka za vse spletne nakupe. Spletni nakupi poceni in priljubljenih izdelkov iz npr. kitajskih spletnih trgovin in iz preostalih držav tretjega sveta bodo dražji in bolj zapleteni. Na telefone končno spet nameščamo aplikacije za iskanje počitnic. Po vsej zmedi v letu 2020: kdaj naj so potrošniki previdni in kako potovanja izbira vedno previden Matjaž Jakin?

34 min 15 s

27.05.2021

Govorice o plačljivem Twitterju, odkupnina za gorivo in papeževa spletna trgovina I Davorin Pavlica

Lahko premium različica Twitterja vpliva na ugled družabnega omrežja, ki ima težave z lažnimi uporabniškimi računi in novicami? Koga vabijo v elitno družbo in kaj bo ponujal Twitter Blue za tri dolarje na mesec? V drugi temi se čudimo novici o cevovodu, ki z gorivom oskrbuje dobršen del vzhodne obale Združenih držav, saj se je ustavil zaradi kibernetskega napada. Ljudje so zaradi strahu pred pomanjkanjem z gorivom polnili tudi kartonaste škatle in plastične vrečke. Davorin Pavlica na koncu pripoveduje zgodbo o tem, kako se je srečal z internetom.

34 min 40 s

20.05.2021

Digitalni turizem, digitalna kultura in digitalni post I Tamara Langus

Odbita do bita je sodelovala na letošnji študentski marketinški konferenci Fanfara. Spraševali smo se, kako spremembe vplivajo na življenje in tehnologijo.Spremembe so nujne za napredek. Podjetja so v zadnjem letu dosegla za šest let sprememb na digitalnem področju. Virtualnemu svetu pa so se morale prilagoditi tudi panoge, ki načeloma ne morejo živeti brez realnega občinstva.

23 min 24 s

13.05.2021

iOS 14.5 in nova fronta zasebnosti, Epic proti Applu in LoRaWAN I Matic Bitenc

Podjetje Apple kot prvo med tehnološkimi velikani napoveduje spremembe pri sledenju uporabnikom. Po novem bo vsaka aplikacija od uporabnika morala zahtevati vprašanje, ali mu lahko sledi? Nadaljujemo lansko debato o sporu med podjetjema Epic in Apple, ki je pristal na ameriškem sodišču. Matic Bitenc priporoča decentralizirana omrežja za dostop do interneta.

35 min 40 s

06.05.2021

Digitalni odpadki, trajnostni telefon in Stylish I Jaka Kranjc

Jaka Kranjc je sodelavec društva Ekologi brez meja. Ločujemo digitalne odpadke, to niso samo telefoni in računalniki, ki jih zavržemo, so tudi neprebrana spletna pošta, fotografije, aplikacije, računalniške smeti ... Iščemo trajnostni pametni telefon in priporočamo orodje za brskalnik, ki spremeni videz spletnih strani.

38 min s

22.04.2021

Umik LG-ja, kakšen gospodar je Youtube in Notion I Tjaša Deu

V začetku leta so napovedali telefon, ki se bo zložil kot roleta, v začetku aprila pa sporočili, da zapirajo obrat, ki izdeluje pametne telefone. Podjetje LG je še eno, ki se umika vse bolj enoličnemu telefonskemu trgu. Ugotavljamo, da na Youtubu še vedno prepričata vztrajnost in kakovost, in se sprašujemo, kakšen gospodar je Youtube? Tjaša Deu na koncu priporoča orodje za organizacijo zasebnega in poslovnega življenja.

40 min 58 s

15.04.2021

Trajnostno zdravje, digitalna dobrobit in Hubermans Lab I Katarina Lotrič

Združeni narodi opozarjajo, da moramo do leta 2030 zmanjšati število prezgodnjih smrti zaradi nenalezljivih bolezni, tako da spodbujamo duševno zdravje in dobro počutje. Raziskave pravijo, da bi lahko z zmerno dejavnostjo letno preprečili pet milijonov smrti. Aplikacije se zato usmerjajo v trajnostno zdravje in iščejo digitalno dobrobit.

34 min 17 s

08.04.2021

110 tisoč slovenskih podatkov javnih, najstarejši portal v Sloveniji in oblak ni večen I Dalibor Cerar

Podatki 533 milijonov uporabnikov Facebooka so javno dostopni, je razkril Business Insider. Najbolj razburja dejstvo, da je med njimi tudi več kot 110 tisoč telefonskih številk slovenskih uporabnikov Facebooka. Nostalgično pogledujemo k prvemu slovenskemu spletnemu portalu, v čase, ko so internet uporabljali na žetone in opozarjamo, da oblak verjetno ni večen!

42 min 36 s

01.04.2021

Kje so čipi, konec gumba "subscribe" in Realme 7 Pro I Matjaž Ropret

V aktualni epizodi razmišljamo o čipih! Zaradi pandemije je po svetu vsesplošno pomanjkanje mikroprocesorjev. Na industrijske obrate pomembno vplivajo tudi naravne katastrofe, vse več bo posledic zaradi podnebnih sprememb. Mogoče nas najhujše pomanjkanje še čaka. Apple uvaja spremembe pri nagovarjanju poslušalcev k poslušanju podkastov. Namesto gumba "subscribe" predlagajo "follow". Med zanimivostmi pa se je tokrat znašel poceni telefon, ki ponuja dobro razmerje med kakovostjo in ceno.

32 min 4 s

25.03.2021

Kibernetska varnost, varnost in varnost I Tadej Hren

Podjetja, ki uporabljajo Microsoft Exchange, so se znašla pred varnostno težavo. Med posledicami ranljivosti sistemov je tudi vdor v norveški parlament. S sodelavcem SI-CERTA Tadejom Hrenom debatiramo tudi o novih oblikah phishing napadov in doslej največji znani odkupnini, ki znaša 50 milijonov dolarjev.

29 min 38 s

18.03.2021

Kaj je NFT, kakšno življenjsko dobo imajo spletni koncerti in DeFi I Vasja Veber

S prodajo NFT-jev so digitalne dobrine dobile vrednost, prodajajo se tudi gifi, tviti in glasba. Gre za modno muho kriptosveta ali resen korak v (digitalni) umetnosti? Sprašujemo se tudi, kako dolgo lahko živijo in preživijo koncerti na spletu in spoznavamo bančni sistem, ki se razvija na blockchainu.

43 min 7 s

11.03.2021

Astroturfing, Clubhouse in AR I Tadej Štrok

O astroturfingu oziroma načrtnem ustvarjanju lažnega javnega mnenja, novem družabnem omrežju Clubhouse, ki je kljub majhnosti in trenutni nedostopnosti požel veliko zanimanja ter uporabnosti tehnologije AR.

44 min 34 s

25.02.2021

Največje razočaranje desetletja so družabna omrežja

Kaj nas je najbolj navdušilo, zabavalo, razočaralo ali spremenilo? Kako resne so kibernetske grožnje sodobnega sveta in kako lahko s pomočjo tehnologij živimo lepše in bolje? Oglasili so se Nina Pejič, Lenart J. Kučić, Tamara Langus in Gorazd Božič.

27 min 13 s

16.02.2021

Vse najboljše, Odbita do bita! I Matej Praprotnik

Odbita do bita praznuje 10. rojstni dan. Oddaja je bila prvič predvajana 16. februarja 2011 na Valu 202. V aktualni epizodi podkasta Maruša, Anže in Matej debatirajo o desetletju v tehnološkem svetu.

38 min 46 s

11.02.2021

Propad Quibija, filmsko omrežje Letterboxd in gledljiva priporočila I Ana Jurc

Z novinarko Ano Jurc se sprašujemo, če lahko alternativam uspe kljub velikanom (Netflix, HBO, Amazon, Apple, ...)? Navdušujemo se nad družabnim omrežjem Letterboxd in naštevamo serije in filme, ki se jih splača pogledat.

35 min 30 s

04.02.2021

Zloglasni GameStop, dostopnost virtualne resničnosti in Astra.si I Andrej P. Škraba

Andrej P. Škraba je vodja marketinga v slovenskem podjetju NiceHash, večina pa ga pozna kot ljubiteljskega matematika in ustanovitelja portala Astra. V novi odbiti epizodi debatiramo o podjetju GameStop: zakaj se Wall Street zaradi spletne skupnosti drži za glavo? Tudi o novostih na področju virtualne resničnosti in brezplačni spletni učilnici Astra, ki v času šolanja na domu beleži veliko rast.

38 min 37 s

28.01.2021

Pobeg z WhatsAppa, posledice vzpona iger v oblaku in zaslon kot roleta I Aljaž Potočnik

Aljaž Potočnik se na Dnevniku ukvarja z informacijskimi tehnologijami. Z Marušo in Anžetom debatirajo o uporabnikih aplikacije WhatsApp, ki se množično selijo na druge, bolj varne platforme zaradi nerazumevanja novih pravil Facebooka, o posledicah vzpona pretočnih videoiger in podjetju LG, ki še letos obljublja telefon z zaslonom, ki se zloži kot roleta.

31 min 35 s

Stran 1 od 20
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov