Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Iz kulturnega sveta

293 oddaj

293 oddaj


Gre za oddajo magazinskega tipa, v njej pa predstavljamo kulturno življenje in ustvarjalnost Primorske ter kulturno dogajanje v Sloveniji, zamejstvu in v svetu. Vse pomembnejše dogodke predstavljamo z reportažnimi zapisi, pogovori, kritikami in ocenami. Posebno pozornost namenjamo primorskim ustvarjalcem z obeh strani meje v enournih pogovorih v živo. Odgovorna oseba: Neva Zajc Kontakt: neva.zajc@rtvslo.si

Iz kulturnega sveta

Gre za oddajo magazinskega tipa, v njej pa predstavljamo kulturno življenje in ustvarjalnost Primorske ter kulturno dogajanje v Sloveniji, zamejstvu in v svetu. Vse pomembnejše dogodke predstavljamo z reportažnimi zapisi, pogovori, kritikami in ocenami. Posebno pozornost namenjamo primorskim ustvarjalcem z obeh strani meje v enournih pogovorih v živo. Odgovorna oseba: Neva Zajc Kontakt: neva.zajc@rtvslo.si


23.02.2021

Nana Posega,Kristina Menih,Dejan Mehmedovič, Tržaška umetnost po drugi vojni, Idrijski knapi

V oddaji teče beseda o novostih na likovnih prizoriščih. Predstavljamo novo razstavo v Sončni dvorani v Izoli, kjer razstavlja Nana Posega, zatem prikaz tržaške umetnosti povojnega obdobja v Muzeju Revoltella, poizvemo, kaj je novega na zidu galerije ob morju v Kopru, potem pa se zapeljemo v gorski svet z zgodbami Kristine Menih, ki je pred nekaj dnevi izdala novo knjigo. Oddajo končujemo med knapi, kot jih slika novi dokumentarni film.

57 min 54 s

16.02.2021

Peter Štoka, Miha Štrukelj, Vlado Bernetič, Tomo Vran

V oddaji predstavljamo stare rokopise, ki govorijo o preteklosti Kopra in so nastali od 15. do 17. stoletja. Hrani jih Osrednja knjižnica Koper, o njih pa govori vodja domoznanskega oddelka Peter Štoka. Zatem obiščemo tri primorska razstavišča: Mestno galerijo Nova Gorica, kjer razstavlja Miha Štrukelj, galerijo Insula v Izoli, kjer razstavlja Vlado Bernetič in galerijo zdravilišča Krka v Strunjanu, kjer razstavlja Tomo Vran. O svojem delu spregovorijo vsi trije avtorji, o Bernetiču pa še kustos Dejan Mehmedovič.

59 min 29 s

09.02.2021

Feri Lainšček, Marko Mušič

V oddaji Iz kulturnega sveta objavljamo daljša pogovora z obema dobitnikoma velike Prešernove nagrade, pisateljem Ferijem Lainščkom in arhitektom Markom Mušičem.

59 min 6 s

02.02.2021

Nataša Bučar - SFC, Večje od mene

V prvem delu oddaje govorimo o položaju, v katerem se je v času epidemije znašel slovenski film in ki še kar traja. Naša sogovornica je direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar. V drugem delu predsatvljamo razstavo v rimskem Muzeju sodobne umetnosti Maxxi, ki je bila ob načrtu za prenos v Slovenijo deležna številnih medijmskih odzivov in polemičnih razprav.

54 min 44 s

02.03.2021

Živel strip, Gašper Rus, Zmago Posega, Van Gogh, Vojteh Ravnikar

V oddaji se sprehodimo po galerijah od Meduze v Kopru, kjer je na ogled razstava Tihi dialogi, strip in ilustracija, ki sodi v projekt sodelovanja med Slovenijo (Stripburger) in Furlanijo Julijsko krajino (Viva Comix), ki organizirata natečaj za mlade avtorje. Predstavljata se Gašper Rus, ki zastopa Slovenijo, in Gabriella Giandelli, ki predstavlja Italijo. Pogovarjamo se z obema. Zatem se ustavimo na Gradu Kromberk, kjer je že od oktobra na ogled razstava, posvečena kiparju Zmagu Posegi, gremo preko meje v Vileš (Vilesse), kjer so pred kratkim odprli novo dvorano za multimedijske prireditve in kjer je zdaj na ogled imerzivna razstava Van Gogha. Pregled dogajanj na likovnem področju končujemo v Ljubljani, kjer se v MAO poklanjajo arhitektu Vojtehu Ravnikarju, ki je pustil pomembno sled na Primorskem.

57 min 30 s

19.01.2021

David Bandelj, David Runco - 30 let Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper

V oddaji o kulturi govorimo o novi pesniški zbirki Davida Bandlja Enajst let in pol tišine, ki je izšla pri Slovenski matici in v sozaložbi z založbo Mladika. Osrednja knjižnica Srečka Vilharja praznuje letos 70 let. O dosežkih in načrtih za jubilejno leto se pogovarjamo z ravnateljem Davidom Runcom.

55 min 24 s

12.01.2021

Nova Gorica Evropska prestolnica kulture - Vesna Humar

V oddaji se pogovarjamo z Vesno Humar, programsko koordinatorko EPK Nova Gorica in razkrivamo vzgibe za kandidaturo, ki se je uspešno končala decembra 2020, ter cilji kandidature za območje, ki ga pokriva. GO! BREZMEJNO jeedinstveni evropski preizkus zmožnosti prestolnice, ki se spoji v somestje v dveh državah. Pogovarjamo se tuid o nekaterih pomembnejših programskih postavkah, a tudi o konkretnih programih.

1 ur min s

05.01.2021

Brida-Kvantni vrt, Jaka Jeraša,

V oddaji namenjamo največ prostora dvema likovnima projektoma, ki sta bila predstavljena javnosti konec minulega leta. V Mestni galeriji Nova Gorica so pripravili Kvantni vrt umetniške skupine Brida. Predstavitev je bila v obliki spletnega predavanja. Tatjana Gregorič se o vsebini in vlogi te skupine pogovarja s Sendi Mango. Obalne galerije pa so pred iztekom leta 2020 v vseh svojih razstaviščih postavile razstavo fotografa Jake Jeraše. Jeraša obhaja letos 50 let svoje fotografske kariere, ves čas je ostal zvest temu mediju in dolgo tudi tradicionalnim postopkom ter analogni fotografiji.

58 min 29 s

29.12.2020

EPK Piran, Srečko Fišer, Tihotapka Melhiorca, Plečnik, razstava voščilnic

Oddajo začenjamo tokrat s prispevkom o izgubljeni priložnosti za Piran, ki ni bil razglašen za Evropsko prestolnico kulture za leto 2025. Lea Širok se je takoj po razglasitvi pogovarjala s predstavniki ekipe, ki je pripravčjala kandidaturo. Krajši pogovor smo tokrat kar po telefonu opravili s Srečkom Fišerjem, prevajalcem, dramatikom in publicistom, ki je pomembno zaznamoval štirideset let SNG Nova Gorica in zdaj zaključuje poklicno pot. Predstavili bomo še monografijo o arhitektu Jožetu Plečniku, ki je v slovenščini izšla 100 let po izidu v hrvaščini, pogledali bomo v galerijo voščilnic, ki so jih ustvarili umetniki in in predstavili slikanico o Tihotapki Melhiorci iz Šebrelj.

1 ur min 4 s

22.12.2020

Karla Kofol, Dragica Čadež, Dani Žbontar, Karel Pavlinc, Patricija Sosič Kobal

V oddaji o kulturi obiščemo Tolminski muzej, kjer so ob 70.letnici postavili razstavo o posoških tovarnah. Ustavimo se tudi v Izoli, kjer je na ogled razstava keramike štirih slovenskih avtorjev, Dragice Čadež, Dani Žbontar, Ivana Skubina in Karla Pavlinca. O izboru avtorjev in del se pogovarjamo s kuratorjem Dejanom Mehmedovičem, potem pa še s keramičarkama Dragico Čadež in Dani Žbontar ter enem od dveh moških predstavnikov Karlom Pavlincem. Oddajo končujemo avtorico kratkega proznega dela Palma Berta Patricijo Sosič Kobal.

1 ur min 35 s

15.12.2020

Pixxelpoint, Grafika Slovencev v Italiji, Klavdij Palčič, Primož Bizjak, Joso Knez

Oddajo posvečamo dogajanju na likovnem področju, uvajamo pa jo s festivalom sodobnih umetniških praks Pixxelpoint, ki poteka v Novi Gorici. V sosednji Gorici smo obiskali razstavo grafik Slovencev, ki živijo v Italiji, se na kratko pogovorili s Klavdijem Palčičem, tržaškim slikarjem, ki je ob svojem 80. življenjskem jubileju dobil pregledno razstavo. Gost oddaje je tudi umetniški fotograf Primož Bizjak, ob zaključku razstave, ki jo je očinstvo lahko videlo le na spletu, pa nekaj minut namenjamo tudi slikarju Josu Knezu iz Kopra.

59 min 7 s

08.12.2020

Kulturna strategija PIKA

Oddajo o kulturi tokrat posvečamo pogovoru o skupni kulturni strategiji obalnih občin. Ob pripravljanju občinskih načrtov za prihodnost kulture je bila poudarjena želja in potreba po skupnem razvojnem dokumentu. Ta je prišla v ospredje ob pripravah za kandidaturo Pirana in z njim povezane obalne skupnosti za Evropsko prestolnico kulture. O tem, kako si zamišljajo prihodnost kulture do leta 2030, se pogovarjamo s predstavniki občin, ki so sodelovale pri pripravi strateškega dokumenta. V oddaji sodelujejo Barbara Švagelj iz Ankarana, Vesna Pajić iz Kopra, Kristina Zelić iz Izole in Matej Knep iz Pirana.

54 min 36 s

01.12.2020

Klavdij Palčič, Miroslav Košuta

V oddaji predstavljamo dva zamejska umetnika: slikarja Klavdija Palčiča in pesnika Miroslava Košuto. Prvega so ob 80-tem jubileju počastili z razstavo v Kulturnem domu v Gorici, drugi pa je pri založbi Mladinska knjiga izdal drugo knjigo spominov Na zmajevih krilih.V njej opisuje svojih 13 ljubljanskih let, od prihoda na študij, leta 1956, do odhoda leta 1969.

54 min 7 s

24.11.2020

Koni Steinbacher, Alojz Kocjančič, Mirjana Rovis, Ines Cergol

V oddaji gostimo letošnjega dobitnika Badjurove nagrade za življenjsko delo Konija Steinbacherja. Nekaj časa bomo posvetili tudi knjigi Kubejski, ki je izšla ob otvoritvi spominske sobe Alojza Kocjančiča v Kubedu. Pogovarjali se bomo z urednico Mirjano Rovis in avtorico besedila Ines Cergol.

56 min 41 s

17.11.2020

Igor Saksida, Rok Terkaj, Brina Svit

V oddaji predstavljamo knjigo za otroke in njihove družine Repki. Gre za izbor pesmic, ki jim je priložen CD z 12 pesmicami, ki so posnete v slogu repa. Knjigo sta naredila profesor s Pedagoške akademije dr. Igor Saksida in reper Rok Terkaj – Trkaj, izšla pa je pri Mladinski knjigi. Pri isti založbi je izšla nova knjiga Brine Svit Nove definicije ljubezni, v kateri je 10 novel. Prav o tem delu se pogovarjamo z avtorico.

1 ur min 1 s

10.11.2020

Radko Oketič, Gani Lalloshi, Dejan Mehmedovič, Tina Ponebšek, Mateja Poljšak, Majda Japelj

V oddaji tokrat izostrimo položaj galerij v času epidemije in načine, kako rešujejo razstavno dejavnost. O tem se pogovarjamo s kustosinjami Obalnih galerij, Pilonove galerije v Ajdovščini in Mestne galerije v Novi Gorici. Med razstavljalci smo tokrat izbrali Radka Oketiča, ki razstavlja v galeriji zdravilišča v Strunjanu, in Ganija Lalloshija, ki se predstavlja v Muzeju ladjedelništva v Tržiču. Na koncu Izidora Pevec predstavi še razstavo polskega umetnika Andreja Wroblevskega v Moderni galeriji v Ljubljani.

58 min 38 s

03.11.2020

David Terčon, David Krančan, Brane Mozetič, Zoran Predin

V ospredju so tokrat knjige, in sicer nova pesniška zbirka Davida Terčona Vračanje v gnojnico sanj, pa knjiga Sanje v drugem jeziku Braneta Mozetiča, dobitnika Jenkove nagrade, o romanesknem prvencu Mongolske pege pa se bomo pogovarjali z Zoranom Predinom. Predstavljamo še razstavo avtorja stripov in ilustratorja Davida Krančana v koprski Meduzi.

57 min 10 s

27.10.2020

Oreste Dequel, Andrej Pavlič, Matej Kocjan, Neda Pagon

Danes bomo govorili o likovni umetnosti: najprej o kiparju koprskega rodu, ki smo ga na obsežni razstavi in pred nekaj dnevi še ob monografiji lahko spoznali nekoliko bolje. Oreste Dequel je prva povojna leta deloval v Slovenski Istri, potem pa sredi petdesetih let odšel v Italijo. Naš prostor in likovna kritika se z njim nista ukvarjala. Predstavljamo tudi Andreja Pavliča, ki je letos kar nekaj časa gostoval v Izoli, in sicer kar v dveh galerijah, na eni skupinski in eni samostojni razstavi. Spoznali bomo še Mateja Kocjana, likovnega pedagoga, ki je koprsko gledališko dvorano opremil s figurami na sedežih, na katerih niso smeli sedeti gledalci. Končali bomo s poklonom včeraj preminuli sociologinji Nedi Pagon.

59 min 59 s

20.10.2020

Veronika Simoniti, Andrej Medved,Vinko Moderndorfer, Janko Petrovec

Tokrat teče beseda o knjigah: tako predstavljamo slovenski roman leta Ivana pred morjem Veronike Simoniti, dobitnice kresnika, zatem novo pesniško zbirko Andreja Medveda Dancing to the end of love, iz katere veje veliko ljubezni, nekaj besed bomo izmenjali z Vinkom Moderndorferjem, letošnjim avtorjem v fokusu na festivalu Vilenica. Spomnili pa se bomo še uspešnice Karantena. Rim Janka Petrovca, kolega dopisnika iz Rima.

59 min 25 s

13.10.2020

Ciril Kosmač - Lovim pomladni veter

V oddaji se bomo tokrat posvetili pisatelju Cirilu Kosmaču, čigar 110-te obletnice rojstva smo se spomnili konec septembra. Minuli mesec smo dobili tudi izjemno dragoceno knjigo njegovih kratkih zgodb, ki jih doslej v knjižni obliki še nismo brali. Uredila sta jo Andraž Gombač in Nanča Kosmač Kogej, izdala pa založba Belertina. V oddaji bomo slišali tudi novelo V gaju.

54 min 15 s

Stran 1 od 15
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov