Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Študenti in Haydn

27.02.2023

Komorni godalni orkester Akademije za glasbo je decembra na koncertu cikla Tutti izvedel Simfonijo št. 101 – Ura Josepha Haydna, že leta 2016 pa je isti orkester izvedel tudi Haydnovo 31. simfonijo S signalom rogov. Študente godal vodi umetniški vodja Janez Podlesek.


Nove glasbene generacije

761 epizod


Predstavljamo koncertne posnetke komornih zasedb mladih glasbenikov s koncertnih ciklov GML, GMS, AG, FL, občasno pa pripravimo tudi portrete vidnejših glasbenikov ali glasbeno-izobraževalnih ustanov.

Študenti in Haydn

27.02.2023

Komorni godalni orkester Akademije za glasbo je decembra na koncertu cikla Tutti izvedel Simfonijo št. 101 – Ura Josepha Haydna, že leta 2016 pa je isti orkester izvedel tudi Haydnovo 31. simfonijo S signalom rogov. Študente godal vodi umetniški vodja Janez Podlesek.


22.05.2023

Pianista Karlo Posnjak in Sara Köveš

Poslušamo koncert cikla Ob klavirju Glasbene mladine ljubljanske, na katerem sta aprila v Veliki dvorani Glasbene šole ljubljanskega Konservatorija za glasbo in balet nastopila pianista Karlo Posnjak in Sara Köveš. Izvedla sta vsak polovico koncerta. V interpretaciji pianista nas čakata Mala sonata v A-duru Franza Schuberta in Estampes Clauda Debussyja, pianistka pa bo zaigrala Copinovo Sonato za klavir št. 2 v b-molu, op. 35.


15.05.2023

Simfonični orkester AG, Marko Letonja

Ob odprtju prenovljene akademije za glasbo v Kazinski palači so študenti jeseni imeli slavnostni koncert, na katerem je nastopil Simfonični orkester Akademije za glasbo z Markom Letonjo. Nastopili so v dvorani Julija Betetta in izvedli Suito v starem slogu Alfreda Šnitkeja ter Simfonijo št. 9, op. 70 Dmitrija Šostakoviča.


08.05.2023

Kitarist Jaka Škoberne

Jaka Škoberne je že novembra leta 2021 nastopil na koncertu cikla Mladi virtuozi Festivala Ljubljana. Takrat je bil študent Akademije za glasbo v razredu Tomaža Rajteriča, predstavil pa se je z raznovrstnim programom, ki je obsegal dela Giulianija, Petriča, Tansmana in Costa. Poleg teh bomo slišali še skladbo Ferdinanda Carullija, ki jo je istega leta izvedel z Majo Kralj, s katero sestavlja kitarski duo Mayaka.


01.05.2023

Pihalni orkester Akademije za glasbo

Pihalni orkester Akademije za glasbo vsako leto nastopi kot del cikla Tutti, tako je lani v Slovenski filharmoniji izvedel tretjo simfonijo Jamesa Charlesa Barnesa ter Slavnostno uverturo, op. 61 Paula Crestona. Orkester vodi Miha Rogina.


24.04.2023

Slovenski mladinski orkester in Robert Lakatoš

Poslušamo drugi del koncerta, na katerem je v sklopu šestega Zimskega festivala nastopil Slovenski mladinski orkester z Živo Ploj Peršuh. 1. marca je Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z orkestrom zaigral tudi violinist Robert Lakatoš, ki je za svoj nastop izbral Brahmsov Koncert za violino v D-duru.


17.04.2023

Slovenski mladinski orkester in Arthur Stockel

Na šestem Zimskem festivalu je letos nastopil tudi Slovenski mladinski orkester, ki deluje pod vodstvom Žive Ploj Peršuh. Prvega marca je zaigral v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, z njim pa sta nastopila ugledna solista, tudi nekoliko mlajše generacije: violinist Robert Lakatoš in klarinetist Arthur Stockel. Ta teden prisluhnite prvim trem Madžarskim plesom Johannesa Brahmsa, ki jih je izvedel orkester sam, ter dvema koncertoma za klarinet, ki ju je izvedel z Arthurom Stockelom: Mozartovemu Koncertu v A-duru ter Concertinu za klarinet in komorni godalni orkester, op. 11 Aleksandre Naumovski Potisk, ki je na koncertu doživel krstno izvedbo.


10.04.2023

Ema Krečič in Sara Köveš

Duo Köveš-Krečič sta leta 2018 ustanovili pianistka Sara Köveš in violončelistka Ema Krečič. Redno nastopata na koncertih Glasbene mladine ljubljanske, v letu 2023 pa sta nastopili na petih koncertih GM odra Glasbene mladine Slovenije. Septembra 2022 sta posneli skladbo z naslovom Geschpräche mit Franz Peter skladatelja Matije Krečiča, ki je bila napisana prav zanju in bila premierno izvedena v Rdeči dvorani na Magistratu. Matija Krečič: Geschpräche mit Franz Peter Francis Poulenc: Sonata za violončelo in klavir Sergej Rahmaninov: Vokaliza, op. 34, št. 14 Astor Piazzolla: Le Grand Tango


03.04.2023

52. TEMSIG

Že vrsto let v začetku leta poteka Tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije – TEMSIG, naše največje tekmovanje, ki je letos potekalo med 27. februarjem in 17. marcem. Letos je bilo na Akademiji za glasbo ter na glasbenih šolah iz okolice Ljubljane in Zasavja, torej v Cerknici, Domžalah, Kamniku, Litiji, Ljubljani, Logatcu, Trbovljah, na Vrhniki in v Zagorju ob Savi. Discipline, v katerih se pomerijo mladi glasbeniki, se zamenjajo vsaka tri leta, tako lahko vsi glasbeniki po enkrat tekmujejo v vsaki kategoriji. Letos so se glasbeniki pomerili v disciplinah trobenta, rog, pozavna, basovska pozavna, evfonij, tuba, tolkala, harmonika, tamburica, klavirski duo, kitarski duo, jazz solo in komorne skupine z godali in s klavirjem.


27.03.2023

Trio à chanter

Poslušamo posnetek koncerta cikla GM oder, ki je potekal januarja 2023 v Osterčevi dvorani Slovenske filharmonije. Pod pokroviteljstvom Glasbene mladine Slovenije so zaigrali pianistka Klara Lužnik, violinistka Zala Frangež in violončelist Ariel Vei Atanasovski, ki študirajo na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu pod vodstvom Chia Choua. Za svoj nastop so izbrali dela Mozarta, Brahmsa in Petra Kopača.


20.03.2023

Duo Erithachus rubeculae

Januarja 2023 je v Mestnem muzeju kot del cikla Prisluhnimo Glasbene mladine ljubljanske nastopil duo Erithachus rubeculae, ki ga sestavljata Eva Majcen in Erazem Žgajnar. Sodelovati sta začela na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom Mateje Bajt in pod njenim vodstvom študirata tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Na koncertu sta izvedla dela Hirosa, Pignoleta de Monteclairja, Morleyja, Šavlija in Bacha, poslušali pa bomo tudi dva koncerta Antonia Vivaldija, ki sta jih člana dua izvedla s Kvintetom kljunastih flavt Akademije za glasbo.


13.03.2023

Nove glasbene generacije

Običajno poslušamo koncertne posnetke komornih zasedb mladih glasbenikov s koncertnih ciklov GML, GMS, AG, FL, … včasih pa pripravimo tudi portrete vidnejših glasbenikov ali glasbeno-izobraževalnih ustanov.


06.03.2023

Vivjana Rogina, Beethovnov violinski koncert

Decembra je v Kozinovi dvorani Slovenske filharmonije kot del cikla Tutti s Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo nastopila violinistka Vivijana Rogina in izvedla Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 61. Vivijana Rogina je doma iz Slovenj Gradca, na svojo glasbeno pot pa je stopila pri petih letih v glasbeni šoli Velenje pod vodstvom Danice Koren. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu Tatjane Špragar, leta 2020/21 je na Akademiji za glasbo diplomirala v razredu Vasilija Meljnikova, nato pa pri njem vpisala še magistrski študij


20.02.2023

Pianistka Melika Buza

Melika Buza je zanimanje za glasbo začutila že v otroštvu. S štirimi leti je začela igrati klavir, s sedmimi pa je bila sprejeta v osnovno glasbeno šolo. Izobraževanje je nadaljevala na Srednji glasbeni šoli v Zenici, kjer je bila najmlajša dijakinja, ki se je tam kadar koli izobraževala. Nastopila je v številnih državah po svetu ter prejela več kot 40 državnih in mednarodnih nagrad. Redno sodeluje z nacionalnimi orkestri, festivali ter svoje znanje širi na mojstrskih tečajih pri priznanih profesorjih. Leta 2019 je v imenu mesta Gradec prejela štipendijo za izjemno nadarjene študente Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je od leta 2016 študirala pod vodstvom profesorja Otta Niederdorferja. Od leta 2019 študij nadaljuje pod vodstvom profesorja Sergia De Simoneja. FRÉDÉRIC CHOPIN: ETUDA V C-MOLU, OP. 25, ŠT. 12, OCEAN ENRIQUE GRANADOS: GOYESCAS, SUITA ZA KLAVIR, OP. 11 - 4. QUEJAS O LA MAJA Y EL RUISENOR MAURICE RAVEL: NOČNE PRIKAZNI (ONDINE, LE GIBET, SCARBO) RÉDÉRIC CHOPIN: BARKAROLA V FIS-DURU, OP. 60


13.02.2023

Kitarist Matej Lackovič

27-letni kitarist Matej Lacković je nekdanji učenec Glasbene šole Nova Gorica, po študiju na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pa je nadaljeval šolanje na Akademiji za glasbo Ljubljana in na Kraljevem glasbenem konservatoriju v Haagu na Nizozemskem. Zdaj je na Nizozemskem že več kot dve leti in pol, vadi pa od jutra do večera, saj se pripravlja na tekmovanje v Groeningenu ter piše knjigo o fokusu v glasbi.


06.02.2023

Kvintet kljunastih flavt Akademije za glasbo

Maja lani je v Rdeči dvorani ljubljanskega Magistrata kot del cikla Zvoki mladih nastopilo pet flavtistov, in sicer je bil to Kvintet kljunastih flavt v sestavi Eva Majcen, Ana Birsa Krušec, Urban Klančar, Lucija Bačič in Erazem Žgajnar. Flavtisti so se predstavili z raznovrstnim repertoarjem, ki je obsegal tako dela iz renesanse kot tudi iz baroka ter sodobnega datuma nastanka. Prisluhnite delom Vivaldija, Poša, Scheina, Telemanna in Paula Leenhoutsa.


30.01.2023

Citrarka Tadja Krajnc

Poslušamo koncert cikla Mladi virtuozi, na katerem je marca leta 2022 nastopila citrarka Tadja Krajnc. Predstavila se je z deli Weissa, Bacha, Bornefelda, Günwalda in Granadosa.


23.01.2023

Pianist Tim Jančar

Poslušamo del koncerta iz abonmaja Tutti na katerem je konec septembra leta 2021 nastopil pianist Tim Jančar in s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo ter dirigentom Miho Rogino izvedel Koncert za klavir št. 3 v d-molu, op. 30 Sergeja Rahmaninova. Rahmaninovu bo sledila še Balada št. 1 v g-molu, op. 23 Frederica Chopina, ki pa jo je Tim Jančar izvedel oktobra 2022 v Viteški dvorani ljubljanskih Križank. Svojo glasbeno pot je Tim Jančar začel na Glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri Damjani Cvetko in jo nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Magistriral je summa cum laude leta 2018 na ljubljanski glasbeni akademiji pod vodstvom Tatjane Ognjanovič, potem pa se je vpisal na podiplomski študij na univerzi Mozarteum v Salzburgu, ga leta 2020 končal, nato pa se je vpisal še na študij na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju.


16.01.2023

Nove glasbene generacije

Običajno poslušamo koncertne posnetke komornih zasedb mladih glasbenikov s koncertnih ciklov GML, GMS, AG, FL … včasih pa pripravimo tudi portrete opaznejših glasbenikov ali glasbenoizobraževalnih ustanov.


09.01.2023

Nove glasbene generacije

Običajno poslušamo koncertne posnetke komornih zasedb mladih glasbenikov s koncertnih ciklov GML, GMS, AG, FL … včasih pa pripravimo tudi portrete vidnejših glasbenikov ali glasbeno-izobraževalnih ustanov.


Stran 1 od 39
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov