Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Opoldnevnik

27.11.2022



Opoldnevnik

4563 epizod

Opoldnevnik

4563 epizod


Opoldnevnik ob 12.30 prinaša pregled dopoldanskega dogajanja. S prispevki se oglasijo novinarji in dopisniki s terena, pripravimo tudi pregled vesti, o katerih poročajo agencije.

Opoldnevnik

27.11.2022



19.04.2024

9. maja v Novi Gorici državna proslava ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo

Simbolični vrhunec praznovanja je bil tudi pred dvema desetletjema na meji med Novo Gorico in Gorico. Obe mesti sta postali nosilki naziva Evropska prestolnica kulture 2025, zato bo imelo praznovanje še dodaten simbolni pomen. V oddaji tudi o tem: - Zaradi zelenice v Podmarku tamkajšnji prebivalci napisali peticijo. - V Gorici bodo odkrili kip politika, sociologa in filmskega kritika Darka Bratine. - V koprskem gledališču nocoj premiera kriminalne komedije Moriti čuječe. - Znani vsi polfinalisti evropskih nogometnih tekmovanj.


18.04.2024

V Piranu si želijo, da bi se obiskovalci, pa tudi domačini, bolj kulturno obnašali

Občinski svet je potrdil predlog sprememb odloka o čiščenju in urejanju javnih površin. Ta med drugim natančneje opredeljuje ravnanja lastnikov psov in prepoveduje rezervacijo prostora na kopalnih območjih z brisačo, ležalniki in podobnim. V oddaji tudi o tem: - Koprska občina namerava v soseski Olmo Prisoje uvesti plačljivo parkiranje, krajanom pa ponuditi ugodne abonmaje. - Končano pravdanje med podjetjem Pica 33 in Termami čatež glede hotela Aqapark v Žusterni. - Svetniki kraških občin dali soglasje k imenovanju Katerine Rihter za direktorico Zdravstvenega doma Sežana.


17.04.2024

Vlada spreminja zakon o kazenskem postopku

Ker je ustavno sodišče razveljavilo sedanjo ureditev pridobivanja finančnih in bančnih podatkov posameznika s prikritimi preiskovalnimi ukrepi, je pravosodno ministrstvo v predlogu novele zaostrilo pogoje za preglede elektronskih naprav, tudi za lažja kazniva dejanja. V oddaji tudi o tem: - Polovico t.i. 'izolskega trikotnika' ima novega lastnika- stanovanj tam ne bo smel graditi. - Ajdovska Lavričeva knjižnica danes praznuje. - 100 dni pred Olimpijskimi igrami v Parizu slovenska bakla začela svojo pot po vseh slovenskih občinah.


16.04.2024

Po prvomajskih praznikih začetek dolgo pričakovane obnove ceste do Mašuna

Od severovzhoda se nam približuje izrazita hladna fronta. Za jugozahod države in tudi za osrednjo Slovenijo je izdano oranžno opozorilo zaradi močnega vetra, zaradi snežnih razmer je oranžno opozorilo izdano za južno polovico države. Občina Ilirska Bistrica bo do sredine poletja obnovila še tri odseke ceste proti izletniški točki na Mašunu, ki so za promet nevarni. Dolgo pričakovana obnova ne bo le bo olajšala življenja prebivalcev, ampak gre tudi za pomembno pridobitev s turističnega vidika. V oddaji tudi o tem: - Zaradi kibernetskega napada otežen dostop do spletnih strani nekaterih primorskih občin. - Izrael je mendarodno skupnost poziva k dodatnim sankcijam proti Iranu. - V SNG Nova Gorica drevi zadnja premiera letošnje sezone. - Nogometni prvoligaši gredo v zadnje kroge prvenstva.


15.04.2024

Število šakalov se močno povečuje

Z značilnim zavijanjem so jih ljudje včasih lahko slišali le v bližini gozdov, zdaj so se približali hišam. V oddaji tudi o tem: Novogoriško zavetišče za brezdomce je polno, širitev programa šele čez dve leti. V Sežani prikazujejo, kako nastajajo požari in kako se jih preprečuje. Hrvaško politično sceno zadnji dan predvolilne kampanje pretresa nova afera. Mladoletni osebi v Divači vozili štirikolesnik, se prevrnili in poškodovali.


14.04.2024

Reševalna vaja v predoru Podnanos pokazala pripravljenost sil za zaščito in reševanje

Današnje dogajanje na Primorskem sta zaznamovala dva dogodka. Reševalna vaja na odseku hitre ceste Vipava-Razdrto je pokazala pripravljenost sil za zaščito in reševanje iz Nove Gorice, Ajdovščine, Vipave in Postojne. V slovenski Istri pa so na svoj račun prišli tekači. Blizu 3000 prijavljenih na Istrskem maratonu se je preiskusilo na več dolžinskih trasah. V oddaji tudi o tem: - Slovensko zunanje ministrstvo je ostro obsodilo obsežen iranski napad na Izrael. - Jutri se začenja sezona soteskanja v Fratarici in Predelici na Bovškem, ki bo trajala do konca oktobra. Kakšne so letošnje novosti? - V tem obdobju medvedi zapuščajo brloge: kako ravnati ob srečanju z njimi? - Slovensko žensko rokometno reprezentanco čaka najpomembnejša tekma za nastop na olimpijskih igrah.


13.04.2024

Pred 200 leti v Postojnski jami ustanovili prvo organizirano jamsko vodniško službo na svetu

Danes mineva 200 let od ustanovitve prve organizirane jamske vodniške službe na svetu. Ustanovili so jo pri Postojnski jami. Roman Bogataj vlogo vodnikov vidi tudi v tem, da obiskovalce spodbudijo k temu, da postanejo bolj pozorni do narave in da jo začnejo bolj ceniti. Po celotni državi pa poteka nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil. Tudi v prvih treh mesecih letošnjega leta sta najpogostejša vzroka nesreč motoristov neprilagojena hitrost in nepravilna stran oziroma smer vožnje. V oddaji tudi o tem: - Delegati SD izbirajo novo vodstvo stranke. - Združene države pričakujejo, da bo Iran napadel Izrael. - Poleti bodo odprli 80-kilometrsko pešpot med Sveto Goro in oglejsko baziliko. - V Novi Gorici sinoči večer celovitega kompozicijskega izraza Alda Kumarja. - Slovenske rokometašice bodo igrale s Paragvajkami.


12.04.2024

Matarella in Pahor s častnim doktoratom tržaške univerze

Prejela sta ga ob 100. obletnici Univerze za njun doprinos k spravi med sosednjima narodoma. Julija 2020 sta predsednika prisostvovala podpisu sporazuma, s katerim so narodni dom vrnili Slovencem v Italiji, skupaj pa sta se ob tej priložnosti na Bazovici poklonila tudi žrtvam fašizma in povojnih pobojev. V oddaji tudi o tem: - Bovški svetniki potrdili plačilo 140.000 evrov terjatev do Sončnega Kanina. - Anakranska občina ni našla najemnikov za vse lokale na plažah, razpis bo ponovila. - V novogoriškem gledališču sinoči premiera Shakespearove komedije "Mnogo hrupa za nič". - Plezalka Janja Garnbret odlična tudi v težavnosti.


11.04.2024

V Postojni v zadnjem času vse več vandalizma

V postojnski občini se sploh v zadnjem času soočajo z vandalizmom. Nazadnje so konec minulega tedna razburili napisi prek markacij, ki označujejo pot na Nanos. Odmevali pa so še primeri poškodovanja avtomobilov, oboroženega občana na urgenci, streljanja in razbijanja steklovine. Ajdovska občina je začasno ustavila postopke za ureditev plovbnega režima na reki Vipavi, čeprav je bil odlok že pripravljen za obravnavo na občinskem svetu. Ajdovski župan Tadej Beočanin bo v nadaljevanju pojasnil zakaj. V oddaji tudi o tem: - Lista za Posočje Bovec napovedala neudeležbo na današnji seji občinskega sveta zaradi nestrinjanja z vodenjem in upravljanjem Kanina. - Zelena luč Odbora za gospodarstvo predlogu novele zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. - Srbija marca v Izrael izvozila orožje v vrednosti 14 milijonov evrov. - V Mestni galeriji Nova Gorica razstavljajo mladi risarke in risarji. - V SNG Nova Gorica drevi premiera "Mnogo hrupa za nič". - Nogometaši Kopra gostijo Aluminij.


10.04.2024

Skoraj ne mine dan, da policisti ne bi poročali o spletnih goljufijah

Na policijski upravi Koper ocenjujejo, da so bili občani z njenega območja samo letos s spletnimi prevarami oškodovani za milijon evrov. V prvih mesecih leta so prejeli več kot 80 primerov in prijav. Občane pozivajo, naj ne verjamemo telefonskim klicem o zaslužkih s kripto valutami in naj preko telefona ne posredujejo podatkov osebnih dokumentov. V oddaji tudi o tem: - Javni zavod Park Škocjanske jame je zaključil projekt ReNature. - Začela se je dvomesečna sanacija podora nad cesto v Pológ. - Košarkarji Plame pur iz Ilirske Bistrice so v drugoligaškem finalu.


09.04.2024

Tudi primorske šole so v stiku s policijo

Po objavi spletnega komentarja, ki je napovedal možnost napada na eni od slovenskih šol, je ministrstvo za vzgojo in izobraževanje včeraj zvečer obvestilo vse šole. Tudi na Goriškem so se na okrožnico nemudoma odzvali. V oddaji tudi o tem: - Turčija bo uvedla trgovinske omejitve proti Izraelu. - Slovenijo obiskal tesni zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina. - Hrpeljska osnovna šola dobila nov prizidek, v načrtih tudi nov vrtec. - 40 let varstva naravnega rezervata Doline Glinščice.


08.04.2024

Vlada bo zmanjšala omejitve pri kmetovanju

Začenja se kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije v letošnjem letu. Obdobje vnosa se bo končalo 10-ega julija. Začetek kampanje je zamaknilo dolgotrajno usklajevanje uredb zanjo. Vlada jih je tik pred sprejetjem prejšnji teden spremenila in zmanjšala omejitve pri kmetovanju. V oddaji tudi o tem: - Letos ureditev treh zalivov ob jezeru na Mostu na Soči, do prihodnje sezone tudi plovbni režim. - Kamnitega spalca bosanskega pesnika Maka Dizdarja v sloveščino prvič celovito prevedla Ines Cergol - Mladi jadralci se v Izoli merijo na evropskem prvenstvu razreda ILCA 4


07.04.2024

Cesta med Ankaranom in Miljami bo spet prevozna predvidoma še ta mesec

Veter in visoki valovi so med jesenskim neurjem uničili valobran in spodkopali obalno cesto med Ankaranom in Miljami. Dežela Furlanija Julijska krajina je za obnovo 400 metrov cestišča na Lazaretu namenila pol milijona evrov. Več po ostalih poudarkih oddaje: - V Goriški knjižnici bodo poleg knjig in semen izposojali tudi uporabne predmete. - V koprskem Libertasu velika razstava sodobnega kiparskega izraza Dimenzije. - Trebanjci so osvojili rokometni pokal, Koprčani so bili četrti.


06.04.2024

Stroka in prostovoljci pomlajevali državne gozdove

V Trnovskem gozdu so danes posadili okrog 2 tisoč sadik smreke. Rokave je v okviru vseslovenske akcije pomlajevanja gozdov, na katero se navezuje tudi pobuda, da bi na Lokvah zgradili muzej gozdarstva, zavihalo več kot sto prostovoljcev. Več po ostalih poudarkih oddaje: - Kritike na račun kmetijskega ministrstva v povezavi z vlaganjem evropskih sredstev. - Prihodnjo sredo se bo začela sanacija podora nad cesto v Polog. - Prevod pričevanj Fortunata Mikuletiča o življenju v fašističnem taborišču. - Rokometaši Kopra bodo lovili tretje mesto pokalnega tekmovanja.


05.04.2024

V humanitarnih skladiščih še vedno čakajo na pomoč EU

V humanitarnih skladiščih še vedno čakajo na pomoč, ki jo za socialno ogrožene namenja Evropska unija. V Istrski območni Karitas in na koprskem Območnem združenju Rdečega križa so pomanjkanje za zdaj premostili. V oddaji tudi o tem: - Jutri v Baški grapi čistilna akcija po posledicah lanskih poplav. - V Trstu nocoj premiera z naslovom »Prebrisane male laži«. - Menjava na klopi koprskega nogometnega prvoligaša.


04.04.2024

V Posočju spet odprte tudi splošne ambulante, a z okrnjenim urnikom

Zadnji teden v marcu je bila na voljo le nujna medicinska pomoč. Zaradi kadrovske stiske in umika soglasij za nadurno delo večine zdravnikov Zdravstvenega doma Tolmin, ki ima ambulante od Bovca do Podbrda, namreč niso uspeli zagotoviti rednih urnikov splošnih ambulant. V oddaji tudi o tem: - Koprska občina išče koncesionarje na področju zobozdravstva. - V Bruslju slovesnost ob današnji 75. letnici ustanovitve Severnoatlantskega zavezništva. - V novogoriškem SNG-ju danes avtorska predstava članic Mladega odra Amo. - Nogometaši Gorice so še v igri za pokalni naslov.


03.04.2024

Sodniki so dopoldan za eno uro prekinili delo

Vlada zagotavlja, da bo ustavno odločbo o sodniških plačah uredila v posebnem zakonu, sestanek s premierjem Robertom Golobom naj bi bil čez en teden. V oddaji tudi o tem: -V iskanje pogrešane srbske deklice se je s pozivom javnosti vključila tudi slovenska policija. -Notranjski muzej v Postojni s prilagoditvami olajšal obisk slepim in slabovidnim. -V Solkanu pri gradbenih delih odkrili 19 skeletnih grobov langobardskih vojščakov. -Nogometaši Kopra in Gorice se bodo skušali uvrstiti v pokalni polfinale


02.04.2024

Svet krajevne skupnosti Dekani proti načrtovani sončni elektrarni

Objavljen osnutek za umestitev samostoječe fotonapetostne elektrarne pri Dekanih ni dobil zelene luči dekanskega svet krajevne skupnosti. Lani sprejeti zakon o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije uvaja hitrejše umeščanje v prostor, javne obravnave ali predstavitve ni, osnutek elaborata je na ogled v spletni različici. V oddaji tudi o tem: - Neuspešen tudi drugi razpis za vanganelski namakalni sistem. - Kako se zavarovati pred zemeljskimi plazovi in podori? - Postojna se sooča z vandalizmom. - Začenja se četrtfinale nogometnega pokala.


01.04.2024

Študija ZRS Koper navdušila italijansko vesoljsko agencijo

Znanstveno raziskovalno središče Koper je v sodelovanju s partnerji predstavilo rezultate, ki jih je prinesla študija gibalne neaktivnosti v projektu X-BRAIN.net. Eden od ciljev je bila opredelitev in vzpostavitev najboljših ukrepov za preprečevanje negativnih učinkov večdnevne hospitalizacije po možganski kapi. V oddaji tudi o tem: Začenja se remont jedrske elektrarne Krško Slovenski morski raziskovalci so bili dejavni že konec 19. stoletja Velikonočni prazniki tudi v znamenju jadralnih regat


31.03.2024

Papež Frančišek Urbi et orbi: "Mir se nikoli ne gradi z orožjem"

V več izraelskih mestih so sinoči protestirali proti premieru Benjaminu Netanjahuju. Rusija je ponoči nadaljevala z napadi na Ukrajino. V oddaji tudi o tem: -Veliko noč so obeležili tudi otroci in mladostniki v enoti Ciriusa v Stari Gori . - Motoristi naj se v novo sezono zapeljejo pripravljeni in dobro opremljeni. - Nogometaši Gorice so vse bližje drugoligaškemu vrhu.


Stran 1 od 229
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov