Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torklja

202 epizod

Torklja

202 epizod


V oddaji soočimo dogodke, razlage njihovih akterjev in poglede poznavalcev, ki so se zvrstili v minulem tednu v Sloveniji, Evropski uniji in tudi v svetu. Dajemo jih v širši vsebinski in časovni okvir. Poudarek je na notranji in mednarodni politiki, gospodarskih in finančnih temah ter ostalih opaznih vsebinah, ki jih prinaša življenje v družbi. V Torklji avtor oddaje z izborom in komentarjem usmerja poslušalke in poslušalce k razmisleku, kaj je dobro upoštevati, ko ocenjujejo obravnavane dogodke, trditve in napovedi dogajanj.

30.12.2017

Lidia, naša primabalerina

Zadnja Torklja v letu 2017 spet postavlja ogledalo najodmevnejšim dogodkom. V ospredju sta zaostreno dogajanje v Luki Koper in uveljavitev arbitražne razmejitve v Piranskem zalivu. Končna sodba arbitražnega sodišča naj bi prinesla rešitev dolgotrajnega mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško. Pa jo bo?


16.12.2017

Toliko dežja še nismo slišali!

Volilno leto se bo začelo z nizom stavk - napovedali so jo učitelji in vzgojitelji, gasilci so vladi dali še nekaj možnosti za dogovor. Gasilci, brez katerih ni minila niti vodno-vetrovna ujma minulih dni. Prihodnji dnevi bodo pokazali, ali je Minister za infrastrukturo, Peter Gašperšič, mož beseda. In zakaj prvi mož Luke, Dragomir Matič v teh dneh veliko bere? Prisluhnite Torklji, pod katero se podpisuje Tjaša Škamperle.


09.12.2017

Živalska farma

Mesta so praznično okrašena. Luči, ki posnemajo davne obrede preganjanja zimske teme, so prižgane. Prvi dobri prinašalec daril je svoje delo že opravil. In kaj bi, ali je, Miklavž denimo prinesel ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu? Sladkarije ali oglje? Tega seveda ne bomo izvedeli, zagotovo pa lahko rečemo, da je Trump z odločitvijo o razglasitvi Jeruzalema za prestolnico Izraela, odprl Pandorino skrinjico Bližnjega vzhoda. Zanimivo bi bilo vedeti tudi, kaj so od Miklavža letos dobili domači odločevalci. Med drugim so dodobra ogreli ozračje pred zamenjavo uprave Luke Koper. A so zahteve po zaposlitvi izkoriščanih in brezpravnih delavcev, ki opravljajo delo preko izvajalcev pristaniških storitev, tokrat vsaj za kakšen decibel vendarle preglasile politični vrtiljak novih imen na vrhovnih položajih Luke, v tokratni Torklji med drugim poudarja Lea Širok.


02.12.2017

Prižgimo luč...

Trgovine bodo še naprej odprte ob nedeljah, v Luki Koper se nadaljuje sestavljanka interesov, v Cimosu še ne vedo, koliko delavcev bo ostalo brez dela, pri implementaciji arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško bo posredovala Evropska Komisija, v Haagu se je v dramatičnem slogu odvilo sklepno dejanje sodišča za zločine na območju nekdanje Jugoslavije, v Trstu so predstavili izjemno najdbo risb slikarja Zorana Mušiča. Dogodke tedna je v torkljo pripeljala Barbara Kampos.


25.11.2017

Polje krvi, ki ga nobena obsodba ne more očistiti

Haaško sodišče je s svojim zadnjim dejanjem poskrbelo, da bo najhujši še živeči zločinec ostal za zapahi. Za mnoge je to slaba tolažba, saj za njim ostajajo mnogi, ki razmišljajo podobno kot on. Tudi pri nas smo vedno bolj ksenofobični in bi se najraje zaprli v stekleno kupolo. Je strah pred neznanim sploh še mogoče premagati, se v tokratni Petkovi centrifugi sprašuje Andrej Šavko.


11.11.2017

Teden: od kratkih rokavov do prve smuke

Rajski dokumenti so, tako kot panamski pred letom dni, znova obudili razpravo o tem, ali je poslovanje v davčnih oazah nezakonito ali le nemoralno. Vlada predloga, da bi popravili pokojninski sistem zaradi prostovoljnih vplačil prispevkov, ne podpira - a mu ne nasprotuje. Čas je primeren za smučanje in za obiranje oljčnih dreves! Dogodke tedna v Torkljo stresa Tjaša Škamperle.


21.10.2017

Torklja

Znova je oživela pobuda o spremembi zakona o trgovini, da bi bile trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte. Tako bi se lahko uresničila referendumska volja, izražena pred 14-imi leti. Novinar Primož Cirman je avtor knjige Nepotešeni, ki, tudi zaradi zgodbe s Teš 6, meni, da nobena afera oziroma razkritje v Sloveniji ne dočaka epiloga. Skoraj tako kot vročanje pošte Janezu Janši. Nas bi morala dva upora zapornikov v enem tednu skrbeti? To je nekaj tem, ki jih v izboru in komentarju tedna izpostavlja Tjaša Škamperle.


14.10.2017

V demokracji je dovoljeno vse

Oči evropske javnosti so bile ta teden uprte v Španijo in tja bo pozornost usmerjena tudi v prihodnjih dneh. Bosta zmagala razum in dialog ali bomo priča dokončnemu udarcu demokraciji? Na slovenskem političnem parketu smo bil ta teden za hip deležni enotnega duha, pa tudi neuresničljivih obljub predsedniških kandidatov. Izbor dogodkov tedna v torklji melje Barbara Kampos.


01.10.2017

torklja 30.9.2017

Poraz pobudnikov referenduma ozakonu o drugem tiru ni odvrnil predlagateljev novega referenduma, tokrat o zdravstveni dejavnosti.Imamo devet predsedniških kandidatov, prevladujejo ženske. Cerarjeva vlada bo doživela že deseto interpelacijo o svojem ministru, tokrat je na vrsti pravosodni.


29.09.2017

TORKLJA - 23.9.2017

V Torklji bo odmevalo slovensko zlato, ki je sprožilo pravo evforijo; odhod Igorja Bavčarja za rešetke, in spet nepredvidljiva narava, ki nas vedno znova opozarja, da se z njo ne smemo igrati.


18.09.2017

V slogi je moč

Kako uveljaviti arbitražni sporazum, so se tudi v prejšnjem tednu kresala mnenja na obeh straneh meje. Slovenija je pripravljena na dialog, a le v okviru odločitve mednarodnega sodišča. Zagreb še vedno trdi, da arbitražnega sporazuma ne priznava, a bi določitev meje kljub vsemu zapakiral v dogovor med državama. Razglašene odnose s sosedo, ki jih pogojuje tudi notranja neenotnost politike; pa tudi pričakovano neuspelo interpelacijo ministrice za zdravje, so ta teden preglasili slovenski košarkarji s svojo izjemno timsko in uigrano igro, ki bi bila lahko navdih našim politikom … V slogi je moč, dodaja Lea Širok, ki je aktualno tedensko dogajanje pripeljala v tokratno Torkljo.


02.09.2017

Torklja, 2.9.2017

Ali so piranske ribe res tako posebne, da se zanje borijo ribiči dveh držav, zakaj bi prvi nadzornik Luke Koper rad igral nogomet, kaj za svet pomenijo meritve organov ameriškega in severnokorejskega voditelja, pa tudi o medvedih, ki ne upoštevajo prometnih znakov. Dogodke je v torklji zmlel Andrej Šavko.


23.06.2017

Slovenija v pričakovanju velike odločitve

Bodo krajani ob meji, ki ne bodo zadovoljni z odločitvijo, spakirali kufre? Bomo na morju postavili mreže, da ribe ne bi zaplavale k sosedom? Bomo Dragonjo in Mirno prepričali, da spremenita tok in se držita meje, ki so jo začrtali tuji strokovnjaki? Kaj se bo zgodilo po 29. juniju, v tokratni Petkovi centrifugi analizira Andrej Šavko.


17.06.2017

Torklja

Kakšna je cena preobrata, v katerem je koprski župan spremenil mnenje o referendumu za drugi tir? Zakaj je specializirano tožilstvo primer pranja iranskega denarja v NLB odprlo šele po 6tih letih, odkar so bili s sumom seznanjeni? Kdo še bo pozvan k odstopu zaradi razmer na pediatriji? O tem v torklji, ki jo je po dogodkih tedna zapisala Tjaša Škamperle.


03.06.2017

Bitka titanov v Kopru

Zelo vroče je bilo ta teden ob morju. V besednem dvoboju sta se udarila prva moža občine in luke. Preveč denarja na računu škodi, saj lahko povzroči trajno amnezijo. Donald Trump pa je varovanju okolja pokazal sredince. Iz tokratne Torklje teče olje grenkega okusa.


27.05.2017

Slovenska kraljica - potica

Drugi tir, pravnomočna sodba zoper Igorja Bavčarja, posledice požara v vrhniškem Kemisu, teroristični napad v Manchestru, Trumpov pohod za mir na prvi mednarodni turneji in seveda slovenska potica, ki je zasenčila vse in na stranski tir postavila res pomembne dogodke. To je bera tedna, ki jo je v torkljo prinesla Barbara Kampos.


15.05.2017

Dan zmage

Dan Evrope, 9. maj, je ob 60-i obletnici povezave pustil grenak priokus brexita in nadaljnjega zapiranja tudi notranjih meja Evropske unije. Pohod nacionalističnega populizma je sicer doživel udarec na francoskih predsedniških volitvah, z zmago proevropsko usmerjenega Emmanuela Macrona. Nemška kanclerka Angela Merkel pa je napovedala nično toleranco do desnega ekstremizma. Na domačem prizorišču so v tem tednu še posebej odmevali pozivi na odstop rektorja primorske univerze Dragana Marušiča zaradi sodbe delovnega sodišča v Kopru o mobingu in spolnem nadlegovanju. Izbor in komentar dogodkov tedna je v Torkljo pripeljala Lea Širok.


15.05.2017

Dan zmage

Dan Evrope, 9. maj, je ob 60-i obletnici povezave pustil grenak priokus brexita in nadaljnjega zapiranja tudi notranjih meja Evropske unije. Pohod nacionalističnega populizma je sicer doživel udarec na francoskih predsedniških volitvah, z zmago proevropsko usmerjenega Emmanuela Macrona. Nemška kanclerka Angela Merkel pa je napovedala nično toleranco do desnega ekstremizma. Na domačem prizorišču so v tem tednu še posebej odmevali pozivi na odstop rektorja primorske univerze Dragana Marušiča zaradi sodbe delovnega sodišča v Kopru o mobingu in spolnem nadlegovanju. Izbor in komentar dogodkov tedna je v Torkljo pripeljala Lea Širok.


06.05.2017

Chuck Norris bi moral v Semedelo

Za vse, ki so lahko praznična dneva preživeli doma, je teden minil hitro. Za vse, ki dela nimajo, pa so bili dela prosti dnevi dolgi. O eni Istri, Bermudskem trikotniku v Semedeli in o rešitelju za vse težave - Chucku Norrisu v naslednjih minutah s Tjašo Škamperle


29.04.2017

Zrno na zrno pogača, zakon na zakon ... Kaos

Bo Agrokor poleg Hrvaške zamajal tudi vse sosednje države? Kako bo arbitražno sodišče vplivalo na volilno kampanjo? Bo državni zbor potrdil zakon o drugem tiru? Je Zoran Vaskrsić, ki so mu najprej zaradi pičlih 100 evrov dolga zarubili hišo, zdaj pa je dobil zadoščenje na evropskem sodišču, junak ali bedak? To je nekaj vprašanj, ki jih v tokratni Torklji načenja Andrej Šavko.


Stran 1 od 11
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov