Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Spomini, pisma in potopisi

4 epizod

Spomini, pisma in potopisi

4 epizod


Spominski, pisemski in potopisni zapisi najrazličnejših ustvarjalcev in kulturnikov.

21.04.2024

Mary Oliver: Po rečnem toku navzgor

Življenje in ustvarjanje ameriške pesnice Mary Oliver, ki je živela med letoma 1935 in 2019, sta neločljivo povezana z naravo. Prepričana je bila, da poezija ne sme biti izumetničena, zato je pri pisanju uporabljala preprost jezik in razumljive podobe. Besedilo z naslovom Po rečnem bregu navzgor je vzeto iz leta 2016 objavljene zbirke esejev z enakim naslovom. Prevod Miriam Drev, interpretacija Darja Reichman, glasbena oprema Darja Hlavka Godina, ton in montaža Urban Gruden, režija Klemen Markovčič. Posneto leta 2024, urednica oddaje Staša Grahek.


14.04.2024

Henrik Neubauer: Spomini na umetniške sopotnike

Letos je velika Prešernova nagrada za življenjsko delo pripadla dr. Henriku Neubauerju. Baletni plesalec, koreograf, umetniški vodja, zdravnik, operni režiser in profesor operne igre je za svoje delo prejel več nagrad in priznanj, napisal je tudi več kot 30 knjig in prek 500 strokovnih člankov s področja opere in baleta. Leta 2021 je izšla njegova knjiga Spomini na umetniške sopotnike, za katero je Neubauer dejal: "Ta knjiga obuja spomine na številne moje pokojne in živeče prijatelje iz gledaliških vrst. Nekateri od teh spominov so bolj osebni, drugi manj, tretji so bolj strokovni, vsi pa zame nadvse prijetni." Izbrali smo zapis Henrika Neubauerja o slovenskem skladatelju in glasbenem pedagogu Slavku Ostercu. Interpret Ivo Ban, režiserka Ana Krauthaker, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, mojstra zvoka Urban Gruden, Sonja Strenar, urednica oddaje Ana Rozman. Produkcija 2024.


07.04.2024

France Forstnerič: Kaj smo sanjali in kaj se je dogajalo

France Forstnerič (1933–2007) je bil novinar in pisatelj, predvsem pa pesnik, ki se je podpisal pod vsaj dve odlični pesniški zbirki. Prva je Pijani kurent (1971), druga Ljubstava (1981). Leta 2021 je pri založbi Litera izšlo Forstneričevo zbrano delo z naslovom Kaj je ostalo; uredila ga je njegova hči Melita Forstnerič Hajnšek. V obsežni in dragoceni knjigi je objavljeno tudi Forstneričevo spominsko besedilo Kaj smo sanjali in kaj se je dogajalo (ki ga je avtor objavil leta 1997 kot podlistek v Večeru); izbrali smo odlomke iz omenjenega besedila, iz umetnikovih spominov na vojna, povojna in študentska leta. Režiserka Saška Rakef, interpret Aleš Valič, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, mojstrica zvoka Sonja Strenar, urednik oddaje Marko Golja. Produkcija 2024.


31.03.2024

Jurica Pavičić: Knjiga o jugu

Jurica Pavičić je priznan hrvaški filmski kritik in eden najvplivnejših komentatorjev družbenih in kulturnih pojavov, pa tudi avtor scenarijev, kratkih zgodb in kriminalk. Njegova dela so prevedena v številne tuje jezike, pri nas je nedavno izšlo njegovo delo Knjiga o jugu, ki ga je prevedla Sonja Polanc. Gre za potopisno knjigo zaznav in opažanj prostora juga, ki slovenskemu bralcu pomeni predvsem jadransko obalo in njeno zaledje. Izbrali smo odlomek poglavja z naslovom Bela flota. Prevajalka Sonja Polanc, interpret Aleš Valič, režiserka Saška Rakef, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, tonska mojstrica Sonja Strenar, urednica oddaje Ana Rozman. Produkcija 2024.


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov