Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Svetovalni servis

3493 oddaj

3493 oddaj


Svetovalni servis prvega jutranjega programa je izjemno odzivna rubrika našega prvega radijskega programa. Strokovnjaki z najrazličnejših področij: pravniki, zdravniki, gradbeniki, hortikulturniki, računalničarji in mnogi drugi, odgovarjajo na vprašanja poslušalcev vsak delavnik med 8.05 in 8.35 po telefonu 01-475-22-22.

Svetovalni servis

Svetovalni servis prvega jutranjega programa je izjemno odzivna rubrika našega prvega radijskega programa. Strokovnjaki z najrazličnejših področij: pravniki, zdravniki, gradbeniki, hortikulturniki, računalničarji in mnogi drugi, odgovarjajo na vprašanja poslušalcev vsak delavnik med 8.05 in 8.35 po telefonu 01-475-22-22.


03.03.2021

Kdaj je čas za nakup nove pnevmatike?

Približuje se 15. marec, ki označuje konec predpisanega obdobja, v katerem je v prometu obvezna uporaba zimske opreme. Marsikdo že razmišlja o nakupu novih letnih pnevmatik, ki so najpomembnejši del opreme avtomobila. Pri izbiri najprimernejših pnevmatik so dragocena pomoč še vedno primerjalni testi. Podrobneje v pogovoru z Jurijem Kočarjem, vodjo servisne službe pri Avto-moto zvezi Slovenije, in Blažem Poženelom, odgovornim urednikom Motorevije.

26 min 10 s

02.03.2021

Lesna biomasa

V zadnjih letih je bil na področju razvoja tehnologij, priprave in rabe lesne biomase narejen velik napredek. Lesna biomasa je obnovljiv vir energije, cenovno najugodnejši energent, ki ob tem zagotavlja razvoj podeželja in prispeva k čiščenju gozdov. In tako poleg polen v lesni biomasni krog spada ves odpadni lesni material, ki ga zmeljejo v sekance ali stisnejo v pelete. Zakaj kakovost lesnih goriv vpliva na emisije prašnih delcev? Kako pravilno pripraviti drva za prihodnjo kurilno sezono? Gostja torkovega svetovalnega servisa bo doktorica Nike Krajnc z Gozdarskega inštituta Slovenije.

28 min 24 s

01.03.2021

Odlašanje je gojišče za občutek krivde

Najmočnejše orodje za boljšo produktivnost je postavljanje prioritet. Če je naša težava pri pomembnih zasebnih ali službenih obveznostih odlašanje, tudi obstaja nekaj preprostih metod, da se tega odvadimo. Gost: dr. ekonomije Klemen Podjed, svetovalec za področje obvladovanja stresa in osebne produktivnosti.

27 min 15 s

26.02.2021

Okrevanje po covidu -19

Kolikor bolnikov, toliko oblik bolezni covid-19, bi lahko rekli. Nekateri jo prebolijo, ne da bi sploh vedeli, da so se okužili, drugi imajo še po več mesecih najrazličnejše posledice. Kako lahko omilimo ali morda celo preprečimo hujši potek bolezni? Kateri so doslej znani zapleti ob bolezni in predvsem - kako poteka okrevanje po covidu-19? Svetuje dr. Neža Majdič, dr.med., vodja tima za klinično prehrano na URI Soča. Voditeljica: Lucija Fatur.

29 min 24 s

25.02.2021

Bližajo se vpisi v vrtce

Od vseh regij pri nas ima največ vrtcev – javnih in zasebnih – osrednjeslovenska. Najmanj jih je v zasavski in primorsko-notranjski regiji. V vseh pa bodo prav v prihodnjih tednih potekali vpisi za prihodnje šolsko leto. Kako izpolnjujemo vpisni list, kaj pomeni število točk, ki nam pripada, in to, da smo uvrščeni na čakalno listo? Gostja: predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj.

30 min 18 s

24.02.2021

Sadjarji morate že zavihati rokave

Februarja še ni konec, a dnevne temperature v zadnjih dneh so marsikoga zvabile na vrt in v sadovnjak. V sredinem Svetovalnem servisu se bomo po sadovnjaku vsaj v besedah sprehodili z Romanom Mavcem, vodjem Poskusnega sadovnjaka Kmetijskega inštituta Slovenije. Dobrodošla so vaša vprašanja o prvih pomladnih opravilih – rezi in cepljenju sadnega drevja, spomladanskem gnojenju in škropljenju … Zapišite jih na spletni strani radioprvi.si, pošljite na e-naslov radioprvi@rtvslo.si ali pokličite med oddajo.

27 min 54 s

23.02.2021

Svetovalni servis

Avtizem je kompleksna nevrološka razvojna motnja. Ljudje z avtizmom imajo največji primanjkljaj na področju socialne komunikacije in interakcije. Po navadi se težko sporazumevajo z drugimi, imajo težave v socialnih odnosih, težko predvidijo stvari ali izluščijo bistvo iz povedanega. Kako pravilno prepoznati potrebe otroka in mladostnika z avtizmom v različnih starostnih obdobjih ter kakšne težave imajo odrasli z avtizmom v vsakdanjem življenju? Gostja torkovega Svetovalnega servisa bo specialistka klinične psihologije s Psihiatrične klinike v Ljubljani Aleksandra Jeličič.

27 min 10 s

22.02.2021

Potovanja – da ali (še) ne?

Dokazilo o prebolelem covidu, hitro testiranje, karantena ob prihodu in vrnitvi, morebitna uvedba cepilnih potnih listov. To je nova realnost potovanj, ki jih slovenska konzularna služba ta hip sicer odsvetuje, a turizem se kljub pandemiji počasi prebuja. V ponedeljkovem Svetovalnem servisu bo na vprašanja o nujnih ali nenujnih poteh v tujino odgovarjal Andrej Šter, vodja konzularnega oddelka na Ministrstvu za zunanje zadeve. Pišite na radioprvi@rtvslo.si, na spletno stran Prvega ali pokličite med oddajo.

28 min 55 s

19.02.2021

Opremljanje in popestritev bivalnih prostorov

Ko opremljamo bivalne prostore, moramo najprej pomisliti na to, kako živimo in v kakšnem prostoru se bomo dobro počutili. Osnovno vodilo pri opremljanju namreč ostaja funkcionalnost, šele potem sledenje modnim težnjam. O opremljanju in popestritvi prostorov bomo v Svetovalnem servisu govorili z arhitektkama Uršo Kres in Tino Begovič. Izvedeli boste, za katere kose pohištva je pametno odšteti več denarja, za katere manj, kako prostor vizualno povečamo ter kako izberemo primerne tapete, zavese in osvetljavo. Pokličite po osmi!

27 min 10 s

18.02.2021

Sprejem v dom za starejše občane

Med najhujšo epidemijo so bili domovi za starejše praviloma zaprti, tako za sprejem novih stanovalcev kot tudi za obiske. Zdaj se vrata odpirajo, toda s posebnimi pogoji. Kje so še prosta mesta, kako je s sprejemom in kakšna so merila, pa tudi o tem, kakšne oblike pomoči dajejo domovi starejšim, v sredinem Svetovalnem servisu z Melito Zorec in Denisom Sahernikom iz Skupnosti socialnih zavodov.

29 min 7 s

17.02.2021

Empatija

Ste med tistimi, ki imajo empatičen odnos do sočloveka in se znajo vživeti v njegovo čustveno stanje? Katere so dobre in katere slabe strani empatije? Nam v življenju predvsem koristi ali nas lahko tudi omejuje? Katere okoliščine in spodbude so pomembne za razvoj empatije v zgodnjem obdobju in kaj lahko naredimo za njen razvoj v odraslosti? Naš gost je psiholog dr. Aleksander Zadel.

26 min 50 s

16.02.2021

Jutranja telovadba

Da telesna vadba blagodejno vpliva na naše telo, ni treba poudarjati. Lotimo se jo lahko v različnih delih dneva, Svetovna zdravstvena organizacija pa priporoča, da smo vsak dan zmerno telesno aktivni vsaj pol ure. Jutranje telovadbe, ki naj bi še posebej blagodejno vplivala na presnovo, se bomo lotili v torkovem Svetovalnem servisu, ko bo z nami fizioterapevtka in biokemičarka, specializirana za preventivo in obvladovanje bolečin, Špela Jakša. Posvetili se bomo dihalnim vajam in vajam, ki pridejo v poštev ob bolečinah v hrbtu.

31 min 51 s

15.02.2021

Dedovanje

Zapuščina oziroma nepravdni zapuščinski postopek je sodni postopek, s katerim se razdeli dediščina med oporočne ali zakonite dediče, volilojemnike in morebitne upnike. Kdaj nastopi zakonito dedovanje in kako na delitev dediščine vpliva oporoka? Kakšen davek se plača na dediščino? Kako poteka dedovanje zaščitene kmetije? Kaj pomeni izločitev v korist potomcev? Kako se dedič odpove dedovanju? Gostja ponedeljkovega svetovalnega servisa po osmi na Prvem bo odvetnica Sonja Dolinar. Svoja vprašanja lahko zastavite tudi na spletni strani radioprvi.si.

32 min 19 s

12.02.2021

Aktivno iskanje partnerja ni več tabu

Kaj pričakovati od podjetij, ki ponujajo spletne zmenke ali spadajo v kategorijo ženitnih posredovalnic? Je prav, da se jim popolnoma prepustimo ali je bolje, da so naša merila strogo zastavljena? Gostji: Nina Slapnik iz Dogodkov za samske in Mojca Terezija Kiralj, vodja ženitne posredovalnice Gala iz Maribora.

25 min 55 s

11.02.2021

Poslovanje društev in ostalih nevladnih organizacij v času epidemije

Za prve mesece leta so običajno značilni občni zbori ali skupščine društev, zvez in ostalih nevladnih organizacij. Kako jih glede na epidemijo izpeljati letos? Kako društvo vključiti na seznam potencialnih prejemnikov donacije dohodnine, kako pridobiti status nevladne organizacije v javnem interesu? Kaj s sredstvi, pridobljenimi na razpisih za lanske projekte, ki jih društvo ni moglo izvesti? Veliko vprašanj, na katera bo v četrtkovem Svetovalnem servisu odgovorila Petra Cilenšek, pravna svetovalka Zavoda CNVOS, Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij. Seveda ji lahko zastavite tudi svoja.

27 min 50 s

10.02.2021

Pred informativnimi dnevi: kam naprej?

V petek in soboto bodo po vsej Sloveniji potekali informativni dnevi, roki za oddajo vlog za vpis na srednje, višje šole in na fakulteto se namreč približujejo. A kako naj šolarji pridejo do pravih podatkov o želeni šoli, saj bodo informativni dnevi potekali na daljavo? Kako bo z vpisi, katerih datumov mladi ne smejo zamuditi, kakšni so pogoji za dijake z različnimi odločbami? In predvsem, na podlagi česa naj se mladi odločijo, kje bodo nadaljevali svoje šolanje? Odgovarjala bo psihologinja Ajda Erjavec iz Društva šolskih svetovalnih delavcev Slovenije, ki dela v svetovalni službi Gimnazije Vič.

26 min 33 s

09.02.2021

Epilepsija in koronavirus

Prvo polovico februarja tradicionalno zaznamuje mednarodni dan epilepsije, ki je ena izmed najpogostejših nevroloških bolezni. Njena značilnost so ponavljajoči se epileptični napadi. Z njo živi odstotek svetovnega prebivalstva. V Sloveniji ima epilepsijo približno 20.000 ljudi. Kaj povzroči nastanek bolezni in kakšne so možne oblike zdravljenja? O vsem tem bomo govorili v torkovem svetovalnem servisu, ko bo na vprašanja odgovarjal doktor Bogdan Lorber, vodja dejavnosti za epilepsijo odraslih na ljubljanski nevrološki kliniki.

28 min 4 s

05.02.2021

Varno ogrevanje

V Sloveniji se vsako leto z ogljikovim monoksidom zastrupi in umre kar nekaj ljudi. Gre za smrtonosen plin, ki nastaja pri nepopolnem izgorevanju in je brez barve in vonja, zato ga ljudje s svojimi čutili ne moremo zaznati. Edini in najboljši način za preprečevanje zastrupitve je pravilna oskrba kurilnih, prezračevalnih in dimovodnih naprav. Za zaznavanje tega strupenega plina je priporočljiva uporaba javljalnikov, zlasti v prostorih, v katerih so nameščene kurilne naprave, ki zajemajo zrak iz njih. O ogljikovem monoksidu in varnem ogrevanju bomo govorili v petkovem Svetovalnem servisu. Na vaša vprašanja bo odgovarjal Simon Dovrtel, predsednik Sekcije dimnikarjev pri Obrtni zbornici Slovenije.

29 min 13 s

04.02.2021

Dohodnina in vzdrževani družinski člani

Finančna uprava bo konec marca in konec maja pošiljala informativne izračune dohodnine. Vzdrževani člani znižujejo osnovo za dohodnino. Ali bi radi spremenili odločitev o vzdrževanih članih? To lahko finančni upravi sporočite samo še do petka do polnoči. Kdo je vzdrževani član? Kakšne pogoje je treba izpolnjevati? Koliko svojih lastnih sredstev ima lahko vzdrževani član? Kaj če se šola tudi po 26. letu? Na vprašanja o dohodnini in vzdrževanih članih bo odgovarjala Neli Komar Novak s finančne uprave.

27 min 30 s

03.02.2021

Dr. Mateja Logar pozna covid od blizu

Tém in razlogov za pogovor z infektologinjo doc. dr. Matejo Logar z Infekcijske klinike UKC Ljubljana je veliko. Od cepljenja proti covidu-19, testiranja s hitrimi testi, pa do novih variant koronavirusa in posledic covida-19 na dolgi rok. Kaj pa zanima vas, poslušalke in poslušalci Svetovalnega servisa? Svoja vprašanja napišite na elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si ali pa pokličite v živo v oddajo Svetovalni servis v sredo po osmi uri na Prvem. Pripravlja Iztok Konc.

33 min 56 s

Stran 1 od 175
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov