Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Iz kulturnega sveta

308 oddaj

308 oddaj


Gre za oddajo magazinskega tipa, v njej pa predstavljamo kulturno življenje in ustvarjalnost Primorske ter kulturno dogajanje v Sloveniji, zamejstvu in v svetu. Vse pomembnejše dogodke predstavljamo z reportažnimi zapisi, pogovori, kritikami in ocenami. Posebno pozornost namenjamo primorskim ustvarjalcem z obeh strani meje v enournih pogovorih v živo. Odgovorna oseba: Neva Zajc Kontakt: neva.zajc@rtvslo.si

Iz kulturnega sveta

Gre za oddajo magazinskega tipa, v njej pa predstavljamo kulturno življenje in ustvarjalnost Primorske ter kulturno dogajanje v Sloveniji, zamejstvu in v svetu. Vse pomembnejše dogodke predstavljamo z reportažnimi zapisi, pogovori, kritikami in ocenami. Posebno pozornost namenjamo primorskim ustvarjalcem z obeh strani meje v enournih pogovorih v živo. Odgovorna oseba: Neva Zajc Kontakt: neva.zajc@rtvslo.si


22.06.2021

Ivo Barišič, Vojc Sodnikar, Romildo Pustetta, Joco Žnidaršič

V oddaji dajemo besedo najprej prvemu prejemniku nagrade Ita Rina, igralcu Ivu Barišiču. Pogledamo tudi na razstavišča, kjer so na muzejsko noč odprli nekaj novih razstav. Prisluhnili bomo še pogovoru z znanim slovenskim fotografom Jocom Žnidaršičem, ki se z razstavo predstavlja v Cankarjevem domu v Ljubljani.

1 ur 1 min 36 s

16.06.2021

Safet Zec, Jasna Čebron

V oddaji Iz kulturnega sveta se tokrat najprej posvečamo bosanskemu slikarju Safetu Zecu, ki ima v Piranu doslej svojo največjo slovensko predstavitev. Razstava je na ogled na več prizoriščih. V portoroškem Monfortu so razstavljene slike iz serije Exodus, v več piranskih cerkvah in krstilnici ter v Gledališču Tartini in v Tartinijevi hiši pa iz serije Objemi. Oba ciklusa sta nastala, odkar živi Zec v Italiji, kamor se je umaknil pred vojno v Bosni, najprej v Videm in kasneje v Benetke. V drugem delu oddaje ima besedo slovenistka Jasna Čebron, letošnja dobitnica velike plakete MOK za prispevek pri dviganju bralne kulture.

56 min 41 s

08.06.2021

Ivo Barišič, Luka Širok,Sabrina Zanier, Petra Doljak, Urša Skumavc, šola solinarstva

Danes bomo najprej čestitali igralcu Ivu Barišiču, prvemu dobitniku nagrade za življenjsko delo, ki jo od letos naprej podeljuje Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev. Z nami bo tudi slikar Luka Širok, ki razstavlja v Novi Gorici, pogledali bomo tudi v piransko Mestno galerijio, kjer so na ogled projekti festivala Maravee in v Monfort, kjer so predstavitev solinarske hiše pripravili študentje Biotehniške fakultete in Akademije za likovno umetnost.

58 min 37 s

25.05.2021

Janez Koželj

Tokrat predvajamo posnetek pogovora, ki ga je imela urednica Neva Zajc s profesorjem Janezom Koželjem v Izoli. V njem se dotakneta številnih tem, ki zadevajo urejanje prostora, od cestnih povezav, neskladne urejenosti obalne ceste, parkiranja in zasičenosti urbanih naselij z avtomobili, turistične infrastukture ter celovitega urajnja obalnih mest na splošno.

56 min 18 s

19.05.2021

Goran Vojnović

Radio Koper in Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper sta tokratno oddajo Iz kulturnega sveta pripravila ob misli na skorajšnji začetek Tedna ljubiteljske kulture. Naš gost je bil filmski in televizijski režiser, scenarist, pisatelj in kolumnist Goran Vojnović. Na literarno prizorišče je leta 2008 priletel kot komet in za prvenec Čefurji, raus! prejel prvega kresnika in nagrado Prešernovega sklada.­ Sledil je roman Jugoslavija, moja dežela, ki je leto pozneje prinesel avtorju drugega kresnika. Njegove Čefurje, ki jih je sam režiral, smo spremljali še v kinu. V Kopru je predstavil roman Figa, ki mu je prinesel še eno nominacijo za kresnika, in zadnje delo Đorđić se vrača, ki je nadaljevanje uspešnice Čefurju raus!.

1 ur 4 min 13 s

11.05.2021

Andrej Medved, Tina Ponebšek, Marko in Miha Zelenko,Mitski park Rodik

V oddaj govorimo o treh novih razstavah. Ustavili se bomo v Mestni galeriji Nova Gorica, kjer je na ogled skupinska razstava Slikarstvo zdaj, zatem bomo pogledali v Pilonovo galerijo, kjer so predstavili novo donacijo Pilonovih del, pogovarjali se bomo še z bratoma Zelenko, ki razstavljata v Izoli, in predstavili načrt izgradnje amfiteatra v Novi Gorici.Na koncu predstavimo še Mitski park Rodik.

59 min 34 s

13.04.2021

Kosovelov dom - Nina Ukmar, Anamarija Stibilj Šajn,Siniša Bukinac, Jedrt Vodopivec Ambrožič

Oddajo začenjamo s pogovorom ob jubileju Kosovelovega doma v Sežani, kjer se spominjajo 30-letnice otvoritve nove hiše, ki jo je zasnovala skupina Kras z Vojtehom Ravnikarjem na čelu. Govorimo tudi o razstavi v Lokarjevi galeriji v Ajdovščini, kjer so na ogled dela pod naslovom Ženske o ženskah. Naša sogovornica je Anamarija Stibilj Šajn. V oddaji poročamo tudi o razstavi Od Istrabenza do Istrabenza, ki jo je pripravil Pokrajinski arhiv, besedo pa dajemo tudi plesalcu in koreografu Siniši Bukincu, ki je naredil koreografijo za dve novi plesni pravljci v Gledališču Koper.

59 min 24 s

20.04.2021

Anja Mugerli, Vojko Gašperut, Uroš Weinberger, Joni Zakonjšek

Ob svetovnem dnevu knjige se pogovarjamo z Ingrid Celestina, vodjo knjgarne Libris v Kopru, zatem pa predstavimo knjigo kratkih zgodb Čebelja družina Anje Mugerli in monografijo slikarja Vojka Gašperuta. V oddaji gostimo tudi vizualnega umetnika Uroša Weinbergerja, ki razstavlja v Novi Gorici in Joni Zakonjšek, ki ima novo razstavo v galeriji generali v Ljubljani.

1 ur min 25 s

06.04.2021

Boštjan Bugarič, Neža Čebron, Alenka Kepic Mohor, Maja Smotlak

V oddaji predstavljamo razstavo o spomenikih na območju nekdanje skupne države Jugoslavije, ki so jo minuli teden odprli v Kopru. O tem se pogovarjamo z dr. Boštjanom Bugaričem. Spregovorili bomo tudi o pomenu nekdanje tovarne Tomos, o čemer priča razstava, ki je prav tako na ogled v Kopru. O urbanizmu Kopra v času nastanka tovarne govori dr. Neža Čebron Lipovec. Pogovarjali se bomo še z urednico in vodjo izobraževalnega založništva pri Mladinski knjigi dr. Alenko Kepic Mohar, ki je uredila knjigo dr. Manfreda Spitzerja Epidemija pametnih telefonov in takoj za tem predstavili prvenec Maje Smotlak, namenjen otrokom, O črnem ptičku in beli ptičici.

1 ur min 4 s

30.03.2021

Gledališče med epidemijo

27. marca je bil svetovni dan gledališča, zato smo današnjo oddajo namenili prav tej umetnosti, ki je že leto dni dela brez stika s občinstvom. Epidemične razmere so prisilile gledališke hiše v zaprtje in z izjemo lanskih poletnih dni, ko so bile predstave na prostem, se je dejavnost preselila na splet. To ne ustreza niti gledalcem niti igralcem, zato si eni in drugi želijo, da bi bilo čimprej konec omejitev in bi se vrnili v normalen način dela. V oddaji bomo dali besedo igralkam in igralcem primorskih gledališč in nekaj režiserjem, ki delajo doma in na tujem. Tako bodo z nami Vinko Möderndorfer, Mateja Koležnik in Igor Pison, ki bodo spregovorili o izkušnjah doma in v sosednjih državah. Slišali boste tudi, kaj o odsotnosti gledaliških predstav menijo primorski obiskovalci.

1 ur min 47 s

23.03.2021

Miroslav Košuta, Ana Maraž, Andrej Medved, Mateja Kralj

Oddajo je tokrat namenjeba poeziji. Ob svetovnem dnevu poezije smo se pogovarjali s tržaškim pesnikom Miroslavom Košuto, ki je v marcu praznoval 85-letnico rojstva, pri Mladinski knjigi pa je izšla njegova zbirka Božaj veter, posvečena ljubezni in prijateljstvu in namenjena mladostnikom, a tudi mladim po srcu.Pogovarjamo se tudi z Ano Maraž, ki je knjigo ilustrirala. Zatem gostimo pesnika Andreja Medveda iz Kopra, ki je izdal novo pesniško zbirko Rana sled, oddajo pa končujemo s pogovorom o aktualnosti pesnika Srečka Kosovela in o knjižici njegovih poezij Človek: to je nova beseda, ki je izšla konec lanskega leta in se nanaša na obdobje epidemije.

59 min 38 s

16.03.2021

Tina Rožac, Matija Cipurić, Iztok Škerlič, Darja Štefančič, Nives Marvin

V oddaji se tokrat posvečamo času gradišč. S tem obodbjem se namreč ukvarja knjiga Tine Rožac Sveti meč pravice, ki jo je ilustriral Matija Cipurić. Oba sta gosta oddaje, ob njiju pa še Iztok Škerlič, ki podrobneje predstavi načrt ureditve gradišča pri Kortah nad Izolo in njegovo prihodnjo rabo v turistične namene. Naša sogovornica je tudi slikarka Darja Štefančič, ki razstavlja v izolski Insuli, kustosinja Nives Marvin pa govori o razstavi Lojzeta Logarja v Obalnih galerijah.

57 min 24 s

09.03.2021

IKS - IN MEMORIAM MARKO SOSIČ

V oddaji ponovimo pogovor, ki smo ga z Markom Sosičem posneli januarja 2019, kmalu po njegovi 60-letnici in nekaj mesecev po izidu knjige Kruh prah. V njej je obujal spomine na otroštvo na Opčinah, študijska leta v Zagrebu, pa na vrnitev v Trst in zatem leta, ki jih je preživel v Primorskem dramskem gledališču v Novi Gorici in zatem na čelu slovenskega gledališča v Trstu. Spominjal se je svojih filmskih avantur in še posebej časa, ki ga je preživel ob pisanju knjig, ki se mu je intenzivno posvečal zadnja leta.

59 min 52 s

23.02.2021

Nana Posega - razstava odtisov na papirju

Nana Posega je mlada izolska likovna ustvarjalka, študira slikarstvo na Visoki šoli za risanje in slikanje ArtHouse v Ljubljani. Risba ali odtis na papirju je njen priljubljeni likovno izrazni izvedbeni način, tako je tudi cikel podob, ki so nastale za razstavo VREME v Sončni dvorani v Izoli, pod okriljem JSKD Koper, enota Izola, sestavljen iz štirih sklopov vertikalnih papirnih podlag. V tehniki linoreza, natančneje linoreznega pečatnega odtisa na papirju so pričujoča dela zelo subtilno zastavljena. Razstavna predstavitev je čista, preprosta, precej racionalno urejena v seriji podob. Minimalistični pristop avtorice na poseben način razvije vsebino, ki se kot narativni niz pod naslovom »Vreme« predstavi kot pripoved, kratka zgodba, dogodek. Z avtorico se pogovarja Neva Zajc.

5 min 47 s

23.02.2021

Nana Posega,Kristina Menih,Dejan Mehmedovič, Tržaška umetnost po drugi vojni, Idrijski knapi

V oddaji teče beseda o novostih na likovnih prizoriščih. Predstavljamo novo razstavo v Sončni dvorani v Izoli, kjer razstavlja Nana Posega, zatem prikaz tržaške umetnosti povojnega obdobja v Muzeju Revoltella, poizvemo, kaj je novega na zidu galerije ob morju v Kopru, potem pa se zapeljemo v gorski svet z zgodbami Kristine Menih, ki je pred nekaj dnevi izdala novo knjigo. Oddajo končujemo med knapi, kot jih slika novi dokumentarni film.

57 min 54 s

16.02.2021

Peter Štoka, Miha Štrukelj, Vlado Bernetič, Tomo Vran

V oddaji predstavljamo stare rokopise, ki govorijo o preteklosti Kopra in so nastali od 15. do 17. stoletja. Hrani jih Osrednja knjižnica Koper, o njih pa govori vodja domoznanskega oddelka Peter Štoka. Zatem obiščemo tri primorska razstavišča: Mestno galerijo Nova Gorica, kjer razstavlja Miha Štrukelj, galerijo Insula v Izoli, kjer razstavlja Vlado Bernetič in galerijo zdravilišča Krka v Strunjanu, kjer razstavlja Tomo Vran. O svojem delu spregovorijo vsi trije avtorji, o Bernetiču pa še kustos Dejan Mehmedovič.

59 min 29 s

09.02.2021

Feri Lainšček, Marko Mušič

V oddaji Iz kulturnega sveta objavljamo daljša pogovora z obema dobitnikoma velike Prešernove nagrade, pisateljem Ferijem Lainščkom in arhitektom Markom Mušičem.

59 min 6 s

02.03.2021

Živel strip, Gašper Rus, Zmago Posega, Van Gogh, Vojteh Ravnikar

V oddaji se sprehodimo po galerijah od Meduze v Kopru, kjer je na ogled razstava Tihi dialogi, strip in ilustracija, ki sodi v projekt sodelovanja med Slovenijo (Stripburger) in Furlanijo Julijsko krajino (Viva Comix), ki organizirata natečaj za mlade avtorje. Predstavljata se Gašper Rus, ki zastopa Slovenijo, in Gabriella Giandelli, ki predstavlja Italijo. Pogovarjamo se z obema. Zatem se ustavimo na Gradu Kromberk, kjer je že od oktobra na ogled razstava, posvečena kiparju Zmagu Posegi, gremo preko meje v Vileš (Vilesse), kjer so pred kratkim odprli novo dvorano za multimedijske prireditve in kjer je zdaj na ogled imerzivna razstava Van Gogha. Pregled dogajanj na likovnem področju končujemo v Ljubljani, kjer se v MAO poklanjajo arhitektu Vojtehu Ravnikarju, ki je pustil pomembno sled na Primorskem.

57 min 30 s

02.02.2021

Nataša Bučar - SFC, Večje od mene

V prvem delu oddaje govorimo o položaju, v katerem se je v času epidemije znašel slovenski film in ki še kar traja. Naša sogovornica je direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar. V drugem delu predsatvljamo razstavo v rimskem Muzeju sodobne umetnosti Maxxi, ki je bila ob načrtu za prenos v Slovenijo deležna številnih medijmskih odzivov in polemičnih razprav.

54 min 44 s

19.01.2021

David Bandelj, David Runco - 30 let Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper

V oddaji o kulturi govorimo o novi pesniški zbirki Davida Bandlja Enajst let in pol tišine, ki je izšla pri Slovenski matici in v sozaložbi z založbo Mladika. Osrednja knjižnica Srečka Vilharja praznuje letos 70 let. O dosežkih in načrtih za jubilejno leto se pogovarjamo z ravnateljem Davidom Runcom.

55 min 24 s

Stran 1 od 16
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov