Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Zeliščarnica

185 epizod

Zeliščarnica

185 epizod


V Zeliščarnici predstavljamo zelišča in seznanjamo poslušalce, zakaj moramo zelišča pred nabiranjem in uporabo dobro poznati, pa tudi, kako jih pravilno uporabljamo.

01.02.2023

Zeliščarnica s hvaležnostjo prerašča v Modrost narave

Zeliščarnica, kot jo poznamo se poslavlja, saj je v dobrih 4 letih prerasla svoje okvire. Za konec bo Sanja Lončar spomnila, da so zelišča le eden od petih stebrov zdravja in da na zadnji, peti steber pogosto pozabimo. Že prihodnji teden bo v tem času na sporedu rubrika Modrost narave, v kateri bomo s pomočjo različnih sogovornikov spoznavali, da lahko narava tistim, ki imajo do nje spoštljiv odnos ponudi še veliko več.


17.12.2022

Naj prazniki ne obležijo v želodcu

Med prihajajočimi prazniki bodo mize polne najrazličnejših dobrot, ki jih bodo vesele brbončice, želodec in jetra pa bosta klicala »na pomoč«. Kako lahko telesu pomagamo z izbranimi začimbami pri spopadnju s sladko in mastno hrano, je v Zeliščarnici povedala Sanja Lončar.


07.12.2022

Da bodo prazniki zdravo dišeči

Pred tednom dni nas je Sanja Lončar v Zeliščarnici opozorila na škodljive umetne vonjave, ki jih najdemo v številnih izdelkih, tokrat pa je povedala kako si lahko življenje - pa tudi praznike, odišavimo na naraven način.


03.12.2022

Ni vse zdravo, kar diši

Vonjave imajo velik vpliv na naše razpoloženje, nenazadnje je na tem osnovan tudi del psihologije prodaje. O tem, da nas vonj lahko nevede prepriča v nakup izdelka in da so številne vonjave zdravju škodljive, smo govorili v Zeliščarnici.


24.11.2022

Da bo čajna mešanica uglašen orkester

Mehka odeja, dobra knjiga in topel čaj so odlična zimska večerna družba. Kakšne so zakonitosti priprave dobrih čajnih mešanic, je v Zeliščarnici povedala Sanja Lončar.


16.11.2022

Zbujeni in polni energije brez kofeina

Mnogi si jutra ne predstavljajo brez skodelice kave. Kaj pa če nam je odsvetovana ali nam povzroča zdravstvene težave? O razlogih za zaspano počutje in njihovih rešitvah brez kofeina, smo se v Zeliščarnici pogovarjali z iskalko naravnih rešitev Sanjo Lončar.


10.11.2022

Novembrska uporabnost zelišč in njihovih korenin v luči podnebnih sprememb

Stari koledarji in pratike so v luči podnebnih sprememb izgubili svojo veljavo. Se sprašujete kaj storiti z zelišči, ki še kar rastejo, posledično pa se hranila ne kopičijo v koreninah, ki bi jih naj izkopavavali pozno jeseni? Odgovore prinaša Sanja Lončar.


03.11.2022

Moramo zeleni paradižnik in nakaljeni krompir res zavreči?

Na spletu kroži veliko nasvetov, kako porabiti zelene plodove paradižnika. Ker ta vsebuje solanin - nekateri pravijo, da se s toplotno obdelavo in fermentacijo ta strup uniči – smo pomisleke izpostavili v Zeliščarnic. Iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar nam pove, kako je z vsebnostjo solanina v paradižniku in tudi v krompirju.


27.10.2022

Kdaj v postopku kisanja dodamo začimbe?

Mnogi imajo letos težave s pokanjem zeljnih glav. Take je najbolje čimprej uporabiti za kisanje. Ker se pomembne podrobnosti v postopku fermentacije skrivajo v dodajanju začimb, je dobro vedeti, katere dodati in kdaj.


22.10.2022

Vlažne sluznice ščitijo pred okužbo z mikrobi

Izsušene sluznice dihal so lahka tarča mikrobov, kar posledično vodi do najrazličnejših viroznih, pa tudi bakterijskih obolenj. Kako sluznice vlažiti na nareven način, nam pove Sanja Lončar.


13.10.2022

Naravne rešitve za radiacijo

V Zeliščarnici iščemo naravne rešitve za zdravje, na katerega vplivajo tudi številni dejavniki iz okolja. Tudi v primeru obsevanj in radioaktivnega sevanja nas narava ne pušča na cedilu. Prisluhnite Sanji Lončar.


05.10.2022

Žajbelj – vredno si je vzeti čas in ga resnično spoznati

Žajbelj so gojila že stara ljudstva, nanj se je do 16. stoletja nanašala tudi angleška navada pitja čaja. Spoznanja naših prednikov o zdravilnosti žajblja so potrdile tudi številne sodobne znanstvene študije, nas pa je nanje spomnila Sanja Lončar.


17.09.2022

Kaj zmorejo semena koromača in in ekipa 4K

Izvedeli boste kaj v svoji notranjosti skrivajo semena koromača oz. sladkega komarčka in zakaj ne smemo zavreči korenin omenjenega zelišča, ki je tudi odličen timski igralec. Njegova zmagovalna ekipa se imenuje 4K. Več pa v pogovoru s Sanjo Lončar.


10.09.2022

V kožicah rdečega grozdja se skriva bogastvo zdravja – resveratrol

V času dozorevanja grozdja vas spomnimo, da je rdeče grozdje bogato z resveratrolom. Kaj poleg vina še lahko naredimo iz grozdja, da bomo ohranili čim več tega najmočnejšega antioksidanta, ki ima veliko pozitivnih učinkov na naše zdravje?


03.09.2022

Paradižnikova mezga je z dodatkom pravih zelišč antioksidativna bomba

Če tudi vi v teh dneh kuhate paradižnikovo mezgo, še posebej vabljeni k poslušanju Zeliščarnice. Sanja Lončar nam je zaupala kako mezgo narediti na najenostavnejši način in katera zelišča ji dodati, da bo naš shranek za zimske dni resnična zakladnica antioksidantov.


27.08.2022

Zelišča, ki pomagajo blažiti stres

Zeliščarnico tokrat namenjamo zeliščem, ki blažijo stres. Na tri izmed njih je spomnila Sanja Lončar


20.08.2022

Ste že slišali za aronilado? Aronija je lahko tudi tako okusna, kot je zdrava.

V času zorenja plodov aronije, Zeliščarnico namenjamo temu izredno zdravemu jagodičju. Z nepravilnim postopkom pripriprave lahko izgubimo veliko dragocenega, okus pa bo trpek. Z nekaj iznajdljivosti in znanja pa lahko nastanejo zelo okusni pripravki, ki bodo vsebovali večino zdravilnih snovi, ki jih premorejo plodovi aronije. Več boste izvedeli, če boste prisluhnili Sanji Lončar.


13.08.2022

Kako nabrati jagode črnega bezga in iz njih narediti najučinkovitejši pripravek zoper gripo, covid in druge viroze

Ker ta čas zori črni bezeg, smo Zeliščarnico namenili tem zdravilnim črnim jagodam. O pripravkih iz črnega bezga je bil narejen celo doktorat; kateri je v sebi ohranil največ zdravilnih snovi in hkrati izgubil največ strupenih glikozidov, je povedala iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar.


23.07.2022

Kdaj in zakaj vrtninam skuhati zeliščni čaj?

V prejšnji Zeliščarnici smo govorili o zatiranju škodljivcev na vrtninah s pomočjo pravega pelina. Tokrat pa nam iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar zaupala, kako s pomočjo zelišč skrbimo za zdrav paradižnik in zatiramo plesen na kumarah, bučkah in drugih plodovkah.


16.07.2022

Uši in bolhači ne marajo pelinove grenčine

V Zeliščarnici smo spomnili, da zelišča niso naravna pomoč le za človeka, temveč tudi za vrtnine. Sanja Lončar nam je tokrat povedala, pod kakšnimi pogoji je pravi pelin odličen insekticid.


Stran 1 od 10
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov