Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Listerija je manj znana, veliko bolj poznamo salmonelo. Slednja ogroža vse, listerija pa starejše, nosečnice, dojenčke in ljudi s kroničnimi boleznimi
Na to, da smo se zastrupili s hrano, nas opozorijo krči v trebuhu, driska, mrzlica, povišana telesna temperatura in bruhanje. Strokovnjaki poznajo že več kot 250 različnih bolezni, ki se prenašajo s hrano; med njimi so najpogostejše okužbe. Te povzročajo paraziti, virusi ali bakterije. V tokratnem Ultrazvoku podrobneje o okužbi s salmonelo in listerijo. Okužbe z obema bakterijama v Sloveniji skrbno spremlja specialistka javnega zdravja mag. Eva Grilc iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Po besedah sogovornice se z listerijami in salmonelami najpogosteje okužimo ob zaužitju nepravilno obdelane in pripravljene hrane.
Listerija je zelo razširjena paličasta bakterija. V naravi jo najdemo v vodah in odplakah, tudi na rastlinah: na sadju, zelenjavi. Prisotna je v prebavilih in v blatu okuženih živali ter ljudi. Okužbo z listerijami imenujemo listerioza. Uvrščamo jo med zoonoze, za katere je značilno, da se iz živali prenašajo na ljudi. Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so zapisali, da za listeriozo zbolevajo ljudje po vsem svetu. Najbolj tvegana živila za okužbo z listerijo so surovo mleko in mlečni izdelki; na primer mehki siri iz toplotno neobdelanega mleka. Vir okužbe sta lahko surova in slabo oprana zelenjava ter sadje. Tveganje predstavlja surovo in toplotno nezadostno obdelano meso in poltrajni suhomesni izdelki, prav tako tudi surove in prekajene ribe (karpačo, biftek, suši).
Okužba s salmonelo – salmoneloza – je nalezljiva črevesna bolezen. Okužimo se lahko, kadar surovega mesa (še posebej perutnine) ali pa jajc pred zaužitjem toplotno ne obdelamo dobro. Salmonele se širijo tudi s stikom z okuženimi ljudmi. Okužba pogosto poteka brez znakov, pravijo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Pojavi se lahko driska, vodena ali krvava s sluzjo, bolečine v trebuhu, povišana telesna temperatura. Pri večini obolelih težave izzvenijo v nekaj dneh.
892 epizod
Področje medicine je obširno, razvoj pa izredno hiter. Težko je slediti vsem novostim, ki so zaradi zapletenih postopkov uvajanja včasih že rahlo zastarele. Pa naj bodo to nove diagnostične metode ali pa tiste, ki so zaradi izpopolnjenih naprav bolnikom prijaznejše. V oddaji govorimo tudi o postopkih zdravljenja in rehabilitacije in novih zdravilih. V oddajo Ultrazvok vabimo najvidnejše domače strokovnjake z različnih področij, kjer poskušamo našim poslušalcem strokovno, obenem pa razumljivo predstaviti problematiko področij, ki jih najbolj zanimajo. Oddajo pripravlja Iztok Konc.
Listerija je manj znana, veliko bolj poznamo salmonelo. Slednja ogroža vse, listerija pa starejše, nosečnice, dojenčke in ljudi s kroničnimi boleznimi
Na to, da smo se zastrupili s hrano, nas opozorijo krči v trebuhu, driska, mrzlica, povišana telesna temperatura in bruhanje. Strokovnjaki poznajo že več kot 250 različnih bolezni, ki se prenašajo s hrano; med njimi so najpogostejše okužbe. Te povzročajo paraziti, virusi ali bakterije. V tokratnem Ultrazvoku podrobneje o okužbi s salmonelo in listerijo. Okužbe z obema bakterijama v Sloveniji skrbno spremlja specialistka javnega zdravja mag. Eva Grilc iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Po besedah sogovornice se z listerijami in salmonelami najpogosteje okužimo ob zaužitju nepravilno obdelane in pripravljene hrane.
Listerija je zelo razširjena paličasta bakterija. V naravi jo najdemo v vodah in odplakah, tudi na rastlinah: na sadju, zelenjavi. Prisotna je v prebavilih in v blatu okuženih živali ter ljudi. Okužbo z listerijami imenujemo listerioza. Uvrščamo jo med zoonoze, za katere je značilno, da se iz živali prenašajo na ljudi. Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so zapisali, da za listeriozo zbolevajo ljudje po vsem svetu. Najbolj tvegana živila za okužbo z listerijo so surovo mleko in mlečni izdelki; na primer mehki siri iz toplotno neobdelanega mleka. Vir okužbe sta lahko surova in slabo oprana zelenjava ter sadje. Tveganje predstavlja surovo in toplotno nezadostno obdelano meso in poltrajni suhomesni izdelki, prav tako tudi surove in prekajene ribe (karpačo, biftek, suši).
Okužba s salmonelo – salmoneloza – je nalezljiva črevesna bolezen. Okužimo se lahko, kadar surovega mesa (še posebej perutnine) ali pa jajc pred zaužitjem toplotno ne obdelamo dobro. Salmonele se širijo tudi s stikom z okuženimi ljudmi. Okužba pogosto poteka brez znakov, pravijo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Pojavi se lahko driska, vodena ali krvava s sluzjo, bolečine v trebuhu, povišana telesna temperatura. Pri večini obolelih težave izzvenijo v nekaj dneh.
Pogovor z Bojanom Ambrožičem, ki že 11 mesecev trpi zaradi dolgega covida, in zdravnico Špelo Šalamon
Za meningokoknim menigitisom lahko zbolimo pri katerihkoli letih; podatki pa kažejo, da se okužba najpogosteje razvije pri dojenčkih, sledijo jim najstniki
Ker se pacientom s kroničnim rinosinusitisom stanje ni izboljšalo, se je otorinolaringolog dr. Jure Urbančič lotil raziskave. Študija je že bila nagrajena
Ali je dr. Matjaž Fležar med preizkušanjem ChatGPT-ja že tudi sam kdaj »pozabil«, da se o znakih in simptomih, o diagnozah in zdravljenju – torej o medicini – ne pogovarja s človekom ampak z umetno inteligenco?
Sodelujeta dr. Zvezdan Pirtošek in dr. Erik Montagna
Zdrave človeške ledvice vsak dan približno petdesetkrat prečistijo kri
Agresivno: »Jaz sem v redu, ti nisi v redu.«. Pasivno: »Jaz nisem v redu, ti si v redu.«. Asertivno: »Jaz sem v redu, ti si v redu.«.
V boju proti zobni gnilobi in parodontozi smo dobili »novo« orožje. Ustna higieničarka Tadeja Klemenčič iz Zdravstvenega doma Ljubljana nam je namreč za Ultrazvok predstavila tako imenovano čopasto zobno ščetko. Pravi, da si z njo zobe očistimo še bolj temeljito, saj lahko poščetkamo vsak zob posebej. Več o novi krtački v Ultrazvoku. V ambulanto ustne higieničarke Tadeje Klemenčič v Polju pri Ljubljani je odšel Iztok Konc. *Opozorilo: Zobne krtačke, nitke, zobne paste – pripomočki za umivanje zob, ki nam obljubljajo marsikaj – vendar le, če jih bomo redno uporabljali. Foto: Prvi
Bisfenol A je v EU razvrščen med strupene snovi, ki imajo škodljive učinke na našo sposobnost razmnoževanja. Spada tudi med motilce endokrinega sistema in lahko na tak način negativno vpliva na zdravje ljudi
Danijel Brezovar živi s policistično boleznijo ledvic in Crohnovo boleznijo. Nedavno je premagal raka prostate
Ljudem če že, največkrat primanjkuje železa, kalcija, joda, selena in magnezija
»Dobra« medicina se izvaja v javnem sistemu
Na čigavi strani je psihologija dela – ali je na strani delavcev ali delodajalcev?
Stanfordski zaporniški eksperiment
Slovenski infektologi zaskrbljeno poročajo, da na njihovih oddelkih skorajda ni več prostora za vse bolnike z okužbami dihal. Tudi v splošni populaciji je veliko prehlajenih, vedno več je gripe. Nenadzorovano se spet širi covid. Prof. dr. Janez Tomažič z Infekcijske klinike v Ljubljani bo v oddaji Ultrazvok pojasnil nekaj novejših spoznanj o omikronu in o dolgem covidu. K poslušanju vas vabi Iztok Konc. Foto: Pixabay
Dr. Andrej Škoberne iz Kliničnega centra v Ljubljani je specialist za bolezni ledvic. Glede na bogate izkušnje in ob podpori statističnih podatkov opozarja, da kar devetdeset odstotkov ljudi ne ve, da njihove ledvice delujejo vedno slabše.Znaki in simptomi kronične ledvične bolezni se namreč pojavijo zelo pozno. Kdaj so torej nočni obiski stranišča lahko znak za težave z ledvicami, preverite v Ultrazvoku. Pripravil ga je Iztok Konc.
Preučeval je zdravljenje kronične vnetne črevesne bolezni z biološkimi zdravili
Ameriški raziskovalci objavili študijo, v kateri pišejo, da je nekoliko povišan holesterol lahko celo koristen in povezan z manjšo umrljivostjo
Strokovnjaki ocenjujejo, da le okoli pet odstotkov našega budnega časa namenimo zmerni do intenzivni telesni aktivnosti
Kakšna naj bo higiena pokončne drže?
Neveljaven email naslov