Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Razrez kravice

11.12.2019

Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem.

Prva in osnovna je razdelitev na trše in mehkejše kose govedine, na kateri strani te ločnice se znajde določen kos pa je odvisno od tega, koliko dela je morala opravljati posamezna mišica.

Govedina je dober vir beljakovin, aminokislin, mineralov in vitaminov, iz nje lahko pripravimo izjemno širok nabor jedi, od čisto vsakdanjih do prazničnih. Občasno se sicer zgodi, da priljubljenost govedine malce upade, bodisi zaradi dvomov o vplivu rdečega mesa na naše zdravje, bodisi zaradi bolezni » norih krav« ali kakšne nečednosti mesno predelovalne industrije. Za pripravo praznično orientiranih jedi ni treba vedno poseči po najboljših oziroma najdražjih kosih govedine. Če vemo, kaj se skriva pod imeni posameznih kosov govedine in kakšna je njihova uporabnost v kuhinji, bomo od mesarja lahko odšli z nižjim računom.

Matej Stipanič, avtor kuharskega bloga Custom grill, nas med drugim spomni na potrebuševino, ki je bila do pred nekaj let po krivici zapostavljen kos govedine.

Iz tega dela prihaja flank steak ali steak potrebušine, ki je zelo ploski, rahle elipsaste oblike, izrazito vlaknaste strukture, a zelo okusen kos mesa.

Pravi kuharski navdušenec nikakor ne bo prezrl govejih prsi.

Goveja prsa so kos mesa, za katerega vam bo vsak pravi ljubitelj bbq-ja povedal, da je ultimativen kos, ki se s pravilno “low and slow” peko ( počasi pri nizki temperaturi) spremeni v izjemno gurmansko izkušnjo.

Ob vsem skupaj pa nismo pozabili na slovensko klasiko- govejo juho. Za njeno pripravo največkrat uporabijo rebra ali kos mesa od križnega dela. Povejmo še, da se na notranji strani reber skriva “skirt steak” ali prepona…. še en izziv za kulinarične zanesenjake. Če pa želite spajati tradicijo in kulinarične modne trende izberite kos iz zgornjega dela križnega predela, tik pod maščobo se skriva kos, ki se imenujejo “picanha”, pri nas ga poznamo kot znameniti “tapfelspitz”. V skladu z izročilom dunajske kuhinje pristane v juhi, nato pa narezan ob praženem krompirju, v Južni Ameriki pa ga naravnost obožujejo na žaru.


Veste, kaj jeste

329 epizod


V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču.

Razrez kravice

11.12.2019

Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem.

Prva in osnovna je razdelitev na trše in mehkejše kose govedine, na kateri strani te ločnice se znajde določen kos pa je odvisno od tega, koliko dela je morala opravljati posamezna mišica.

Govedina je dober vir beljakovin, aminokislin, mineralov in vitaminov, iz nje lahko pripravimo izjemno širok nabor jedi, od čisto vsakdanjih do prazničnih. Občasno se sicer zgodi, da priljubljenost govedine malce upade, bodisi zaradi dvomov o vplivu rdečega mesa na naše zdravje, bodisi zaradi bolezni » norih krav« ali kakšne nečednosti mesno predelovalne industrije. Za pripravo praznično orientiranih jedi ni treba vedno poseči po najboljših oziroma najdražjih kosih govedine. Če vemo, kaj se skriva pod imeni posameznih kosov govedine in kakšna je njihova uporabnost v kuhinji, bomo od mesarja lahko odšli z nižjim računom.

Matej Stipanič, avtor kuharskega bloga Custom grill, nas med drugim spomni na potrebuševino, ki je bila do pred nekaj let po krivici zapostavljen kos govedine.

Iz tega dela prihaja flank steak ali steak potrebušine, ki je zelo ploski, rahle elipsaste oblike, izrazito vlaknaste strukture, a zelo okusen kos mesa.

Pravi kuharski navdušenec nikakor ne bo prezrl govejih prsi.

Goveja prsa so kos mesa, za katerega vam bo vsak pravi ljubitelj bbq-ja povedal, da je ultimativen kos, ki se s pravilno “low and slow” peko ( počasi pri nizki temperaturi) spremeni v izjemno gurmansko izkušnjo.

Ob vsem skupaj pa nismo pozabili na slovensko klasiko- govejo juho. Za njeno pripravo največkrat uporabijo rebra ali kos mesa od križnega dela. Povejmo še, da se na notranji strani reber skriva “skirt steak” ali prepona…. še en izziv za kulinarične zanesenjake. Če pa želite spajati tradicijo in kulinarične modne trende izberite kos iz zgornjega dela križnega predela, tik pod maščobo se skriva kos, ki se imenujejo “picanha”, pri nas ga poznamo kot znameniti “tapfelspitz”. V skladu z izročilom dunajske kuhinje pristane v juhi, nato pa narezan ob praženem krompirju, v Južni Ameriki pa ga naravnost obožujejo na žaru.


23.02.2022

Pregled preteklih oddaj

Prva epizoda Veste, kaj jeste? v radijskem arhivu je iz oktobra 2015. Takrat smo govorili o bučah in njihovi hranilni vrednosti. V naslednjih letih pa smo ob sredah zjutraj obdelali najrazličnejše teme, povezane z živili, načinom prehranjevanja in vsem, kar spada zraven.


02.02.2022

Veste, kaj jeste?

Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem.


26.01.2022

Poplava priboljškov v trgovinah za živali

Priboljški pri hišnih ljubljenčkih naj ne bi nadomestili zdravega obroka, vendar lastnike v dobro založenih trgovinah za male živali velikokrat preveč zanese.


19.01.2022

Pomanjkanje časa je slab izgovor

Daša Korže, prehranska svetovalka za pse in mačke, tudi ustanoviteljica blagovne znamke Feedko, opisuje dve vrsti sveže oziroma doma pripravljene hrane za hišne ljubljenčke. Na eni strani je ta lahko del klinične diete za obolele živali, lahko pa gre preprosto za uravnotežene obroke za zdrave hišne ljubljenčke. Pri prvi vrsti izbire kot zvesti in skrbni lastniki skorajda nimamo, pri drugi pa je vse odvisno od naših preferenc in organiziranosti. Ravno pomanjkanje časa je eden najpogostejših pomislekov, da se lastniki ne odločajo za tak način prehranjevanja hišnih ljubljenčkov.


12.01.2022

"Mačke morajo spiti od 0,5 do 1 dcl vode na kilogram telesne teže"

Mačke v prehrani potrebujejo največ beljakovin, potem maščob, ogljikovih hidratov, vlaknin, vitaminov, rudninskih snovi in vodo. Razmerje med temi snovmi je drugačno kot pri človeku, saj so to skoraj izključno mesojede živali.


05.01.2022

Večina lastnikov psov je prepričana, da jih ustrezno prehranjuje

Prehrana psov mora biti primerna pasmi, starosti, fiziološkemu stanju, velikosti, vsebovati mora dovolj vitaminov, beljakovin in ogljikovih hidratov. Psi kot hišni prijatelji in ne več kot volkovi izpred 17.000 let so torej vsejedi. Suha, polsuha, mokra, surova, kuhana, hladno stiskana – vse to je lahko popolna in uravnotežena hrana za psa, poudarja dr. vet. med. Marjan Kastelic. Luka Vrbančić iz Brežic je pasji lastnik zadnjih 20 let. V prvih letih, prizna, je delal napake. Pri izbiri pasje hrane je bil premalo pozoren na kakovost izbranih znamk.


29.12.2021

"Slastno, ampak realno"

V Sloveniji na leto izide okrog 4000 knjig. Od tega je kuharskih kakšnih 100, torej razmeroma malo, pove Valentina Novak, založnica, prevajalka in avtorica. Ustvarjanje kuharskih knjig namreč zahteva odgovornost, ker so te postale kulturne posrednice, ki niso več samo zapisi jedi oz. navodil, kako pripraviti neko jed, ampak ponujajo izkušnjo časa in trendov. Zato so v zadnjih desetletjih doživele tudi nekakšen vsebinski preporod.


22.12.2021

Veste, kaj jeste?

Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem.


15.12.2021

"Tisti, ki pokusijo ličinko, so po večini navdušeni nad okusom"

Ličinke mokarjev iz družine hroščev so bogat vir beljakovin, primerne so za prehrano na primer eksotičnih živali, vse bolj pa so tudi v našem okolju prepoznane kot hrana za ljudi v obliki prigrizkov ali kot sestavina v različnih živilskih izdelkih (v moki ipd.). Ustanovitelj podjetja Organics Nutrients Bojan Kujavec iz Maribora, ki se ukvarja z organskimi gnojili za rastline, utegne biti pri nas eden pionirjev uporabe ličink v prehrani ljudi.


08.12.2021

Veste, kaj jeste?

Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem.


01.12.2021

Maščobe pri peki sladic: za okus, sočnost in teksturo

Pecivo, ki smo mu pri peki dodali maščobo, bo polnega okusa in sočno, pecivo brez olja pa se bo verjetno v prvi vrsti drobilo. Maščoba se pri peki sladkih izdelkov uporablja zaradi teksture, sočnosti in okusa. Vendar če je pri doziranju sladkorja jasno, da z njim ne gre pretiravati, tega pri maščobah še nismo povsem posvojili.


24.11.2021

Kavni aparati

Rubriko Veste, kaj jeste? tokrat posvečamo kavi, natančneje kavi iz kavnih aparatov za domačo uporabo. Ponudniki aparatov sledijo povpraševanju, ki je iz leta v leto večje in tudi pri nas je zaznati trend porasta kavnih aparatov v gospodinjstvih, še posebej v zadnjih dveh letih, ko iz znanih razlogov do skodelice kave ni več tako lahko proti. Vsaj delno si lahko izkušnjo pitja kave domov prenesemo tudi z nakupom kavnega aparata. Te lahko razdelimo na tri osnovne skupine, pravi Črt Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije.


17.11.2021

V vrsti pri peku

Časi, ko so bile na trgovskih policah na voljo le tri vrste kruha in so ga vse pekarne pekle po enakih receptih ter postopkih, so minili. Potrošniki imamo že vrsto let na izbiro več vrst kruha in pekovskih peciv z najrazličnejšimi dodatki, kot so olive, paprika, čebula in orehi. Ponudbe pa ne prilagajajo in širijo zgolj večji industrijski pekarski obrati, pač pa tudi manjše butične pekarne, ki so v zadnjih letih v vzponu. Ena od njih je tudi pekarna Osem v središču Ljubljane, ki je svoja vrata odprla pred skoraj natanko osmimi leti.


10.11.2021

V vrsti v ribarnici

Katere morske dobrote – predvsem ribe – ponujajo v slovenskih ribarnicah, od kod so in kaj se največ proda? To je vprašanje, na katero tudi tokrat odgovarjamo s konkretnim primerom. Roberto Privileggio je sin Hrvatice in Slovenca, lastnika ribarnice Ribice s poslovalnicama v Kamniku in na osrednji ljubljanski tržnici. Živi v Kvarnerju, v Mošćenički Dragi, morske dobrote pa skoraj vsak dan pripelje k nam.


03.11.2021

V vrsti pri mesarju

Z Andražem Lečnikom iz gostilničarsko-mesarske družine z Raven na Koroškem smo se navidezno postavili v vrsto pri mesarju in odgovorili na nekaj pogostih dilem, ki jih imamo pri kupovanju mesa.


27.10.2021

Poškodovana posoda ni primerna za pripravo živil

V tokratni rubriki »Veste, kaj jeste?« pozornost namenjamo posodi, natančneje kakovosti in ustreznosti različnih materialov za toplotno obdelavo živil pa tudi shranjevanje hrane. Pri nakupu nove posodo le redkokdo upošteva tudi njeno reaktivnost oziroma inertnost, pa čeprav lahko to vpliva tudi na hrano, ki jo pripravimo in celo na naše zdravje. Kateri materiali so torej najprimernejši za kuhanje, kateri za shranjevanje in kateri za čiščenje?


20.10.2021

Vsaka "zdrava prehrana" ni za vsakega

Ko uporabimo izraz zdrava prehrana, večina naredi miselni preskok na točno določena živila in načine prehranjevanja. Mario Sambolec, specializiran strokovnjak za prehrano in predavatelj Fitnes Zveze Slovenije, zato opozarja tudi na negativne posledice brezglavega in strogega sledenja vsesplošno prisotnim navodilom zdravega prehranjevanja, ki so lahko tako fizične, recimo kronično pomanjkanje energije, kot tudi psihološke.


13.10.2021

Veste, kaj jeste?

Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem.


06.10.2021

Funkcionalna priprava jedi z najmanj koraki

Arhitektka Nina Vodopivec (idaa.si) pri načrtovanju kuhinje svetuje, naj se najprej opazujemo pri kuhanju. V bivalnem okolju gre namreč za kompleksen prostor, v katerem je najpomembnejša tudi praktičnost. Težave se lahko pokažejo, če pri načrtovanju pozabimo na delovno površino, delovni trikotnik, dovolj vtičnic itd.


29.09.2021

Kakovost študentske prehrane pri nas

Študentje predstavljajo pomemben, a pogosto precej spregledan del populacije, tudi z vidika zasledovanja zdravstvenih ciljev. Zato bi bilo treba v dneh, ko se govori predvsem o ukrepih za nemoten študij in odprte fakultete, dati poudarek tudi na njihovi prehrani. Prav to smo storili v tokratni rubriki Veste, kaj jeste, v kateri smo se vprašali, kako pestra, raznolika in zdrava je ponudba študentske prehrane pri nas.


Stran 1 od 17
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov